clear

zoeken

search

Gelezen: Bye bye consultant

19 oktober 2009

Volgens hoogleraar Hans Strikwerda is de zwakke economische groei van de afgelopen jaren in Nederland  deels toe te schrijven aan de overvloed aan adviseurs. Met in totaal 42.000 mensen in dienst bij 27.000 geregistreerde bureaus voor organisatieadvies of gemiddeld zes adviseurs op elke 1.000 werknemers is Nederland het land met wereldwijd de grootste adviseursdichtheid.

Bron: Managers Online/NRC

Ik zag Bye bye consultant twee weken geleden in de aanwinstenkast staan. Het boek trok mijn aandacht vooral door het afwijkende formaat en de opvallende, fraaie vormgeving. Nu ik het boek (grotendeels) heb gelezen is mijn conclusie dat de vorm ervan mij meer aanspreekt dan de inhoud. Of dat nu is wat auteur Cees Min wilde bereiken met het inhuren van bureau Rademakkers kun je je afvragen, maar het moet gezegd: door het werk van Art Director Marc Linderhof ontstijgt het boek de middelmaat en is het ook een aanwinst voor mensen die graag boeken kopen om mee te pronken. Bye bye consultant kunnen zij met een gerust hart op de salontafel leggen.

Het bovenstaande betekent niet dat het boek inhoudelijk de moeite niet waard is. Ik kan me redelijk goed vinden in de woorden van A.Schipper, die in zijn recensie voor NBB/Biblion schrijft:

Eindelijk is het managementboek geschreven dat er al veel eerder had moeten zijn: over het afscheid van de consultant en een warm onthaal voor de eigen professionals. De auteur, veranderingsdeskundige bij uitstek, vertrekt in zijn provocerende en prikkelende analyse vanuit de vraag waarom 80% van alle veranderingstrajecten mislukt en vraagt zich vervolgens af wat de toegevoegde waarde van de consultant is. In een overtuigend verhaal toont hij aan dat veranderingen beter door de eigen organisatie en de eigen medewerkers met hun kennis en ervaring kunnen worden uitgevoerd. […]

Het lezen van dit boek […] is een waarachtig avontuur van de geest, een herprogrammering van het verstarde denken en vooral een pleidooi voor het gezond verstand en het eigen kunnen!

Min geeft inderdaad een interessant tegengeluid en zijn korte teksten in combinatie met de vormgeving nodigen inderdaad uit om over de materie na te denken én om verder te lezen. Een ‘bezwaar’ zou kunnen zijn dat de auteur lang niet overal de diepte ingaat. Natuurlijk heeft hij gelijk als hij zegt dat je je af en toe als een kind moet gedragen (in Problemen? Vraag het je kinderen.) om weer met een open geest naar werkproblemen te kunnen kijken maar zo’n advies kun je in vele andere boeken ook aantreffen. Van dit soort adviezen wemelt het, in Bye bye consultant:

  • Complex probleem? Ga met vakantie!
  • Haal de rem uit HRM
  • Stop met uw pogingen perfect te zijn en word opmerkelijk

Dat de diepgang soms ontbreekt zou je ook kunnen beschouwen als een compliment. Dit boek ademt helemaal de sfeer van een superieure Powerpointpresentatie of van een moderne en aantrekkelijke website. Dat zou niet het geval zijn als het vol zou staan met lange hoofdstukken ingewikkelde tekst. Nu kun je er heerlijk doorheen ‘browsen’ (lineair lezen is zeker niet noodzakelijk!) en heb je steeds voldoende afleiding als de thematiek je iets te langdradig wordt.

Meer kijken en lezen:
Website
Bye Bye Consultant op YouTube
Recensie Ton Horrevorts
Boek lenen

@

Reageer