clear

zoeken

search

Onbegrijpelijk jargon deel 2: de Cherenkov detector

15 juli 2009


Een setje intrigerende foto’s op Neatorama, van de Super-Kamiokande in Japan, verleidde mij ertoe uit te zoeken wat de afbeeldingen voorstellen. Een Cherenkov detector. Ah. Even opzoeken in Google, me dunkt.

Ik beland op de website van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging en lees:

Vorig jaar om deze tijd op de conferentie Neutrino 2004 werd het duidelijk dat de resultaten van experimenten aan atmosferische- en zonneneutrino’s convergeerden naar de resultaten afkomstig van versnellerbundels, in het bijzonder van die van KEK naar Kamioka, ofwel K2K in Japan en van kernreactoren naar KamLAND (ook in Japan). Een definitief deficit aan neutrino’s als gevolg van neutrino oscillaties werden in alle gevallen als verklaring gegeven. Echter, voor het verdere uitdiepen van deze kennis zal het noodzakelijk zijn om nieuwe experimenten uit te voeren, die gericht zijn op precisie metingen van alle parameters van de Pontecorvo-Maki-Nakagawa-Sakata (PMNS of MNSP) leptonische mengmatrix, die het oscillatie mechanisme beschrijft.

Neutrino oscillaties? Leptonische mengmatrix? De passage doet me besluiten het onderwerp nog heel lang te laten voor wat het is en nu gewoon even te genieten van de mooie plaatjes.

Ik ben vergeten hoe het voelde maar zo moet het 35 jaar geleden ongeveer geweest zijn, toen ik nog niet kon lezen.

@

2 Reacties

  1. festina lente schreef:

    Ah, je las al toen je 3 was. Dat verklaart een hoop!

  2. Dat geloof ik niet hoor. Als ik het me goed herinner leerde ik dat pas op de lagere school, maar eerlijk gezegd staat het me niet meer bij.

    A la recherche…

Reageer