clear

zoeken

search

Een sociale catalogus in de praktijk: Palos Verdes Library

17 juli 2009


John Blyberg meldde woensdag op zijn weblog dat de Palos Verdes Library in Californië SOPAC 2 in gebruik heeft genomen.

SOPAC 2 staat voor ‘Versie twee van the Social Opac‘, een vrij beschikbare, open source catalogus met ‘sociale features’. Deze door Blyberg gebouwde catalogus won in maart een prijs.

Ik heb inmiddels niet meer de illusie dat open systemen als SOPAC op de korte termijn een kans maken in het door geld en macht verziekte cataloguslandschap van Nederland of Europa. Daar wil ik dan ook geen woorden meer aan vuil maken.

Ik heb nog wel de hoop dat bibliotheken dezelfde doelen nastreven als Darien Library en alleen daarom al de moeite zullen nemen om te onderzoeken hoe klanten bediend kunnen worden met open systemen.

De website en catalogus van Palos Verdes:

  • zijn sober doch gebruiksvriendelijk
  • bevatten meerdere links naar sociale netwerken
  • bieden de klanten intereactie
  • laten de directie spreken
  • ontsluiten eBooks van SC Digital Library op natuurlijke wijze (en met Permalinks!)
  • bieden toegang tot kranten en tijdschriften via eLibrary van ProQuest
  • staan registratie op basis van een mailadres toe

En zo verder…

Het is echt niet zo dat ik wild word van de dingen die ik zie op deze website; daar lenen bibliotheeksites zich nu eenmaal niet zo goed voor.

Waar het mij om gaat is dat deze bibliotheek laat zien dat je elkaar niet in de haren hoeft te vliegen over functionaliteiten die op het web allang gemeengoed zijn. Je kunt de strijd en het geouwehoer ook staken en het geheel integreren in je digitale dienstverlening. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is je ego opzij zetten.

En begin ook niet over geld. De SOPAC kost niets en reken maar dat Palos Verdes het financieel ook niet bepaald breed heeft…

@

6 Reacties

  1. JoG schreef:

    Prachtig!

    Kom op zeg, iets vergelijkbaars moet toch zeker mogelijk zijn in Nederland. Met zo veel publieke middelen…!
    Die moeten, vanaf nu dan toch zeker (!), in open ontwikkelingen, data, content en websites worden gestoken. 🙂

    Gooi de boel open bieb-mensen !
    Een lekkere frisse wind is nooit weg 🙂

    Fijn weekend allemaal !

  2. Ferm gesproken Joost! Hulde 🙂

  3. Daan schreef:

    Heeft de afgelopen het vernieuwde uitleensysteem van Pica inclusief de OPC getest… Geen 2.0 dingetje in terug te zien.

  4. @ Daan: daar wordt dus helemaal geen gebruik gemaakt van de innovatie in Worldcat? Blijf ik toch vreemd vinden. Alsof die twee producten van verschillende eigenaren zijn…

  5. sonar71 schreef:

    Dergelijke initiatieven zijn werkelijk knap. Maar zo ver moeten we soms niet lopen. Op //bib.boutersem.be/boeken.lasso zie je een eenvoudige, maar effectieve catalogus 'van het huis'. Nadeel; de opac overleeft met de bibliothecaris. Ik ben zeker te vinden voor de open source-context maar lopen er in onze branche niet te weinig ict-mensen rond die dit willen/kunnen onderhouden? Onze zwakke positie in deze is een ferme strategische voorsprong voor privéleveranciers die elke muisklik ten gelde maken.

  6. Ziet er fraai uit zeg, die site van Boutersem. Dank voor de tip!

    Op dit moment hebben we te weinig van zulke mensen inderdaad maar als ik zie welke bedragen er soms worden uitgetrokken voor bepaalde initiatieven denk ik altijd: "daar kun je lange tijd hele goede mensen van inhuren".

    Dus even geen paar ton investeren in vlaggen en vaandels die een dienst promoten die half af is: neen, gebruik die centen voor betalen van lieden die echt iets kunnen…

    Maar zo zal het ook wel niet werken :-/

Reageer