clear

zoeken

search

Ik zeg, ik zeg: wa zei jie?

18 juni 2009


Iedere confrontatie met jargon herinnert mij eraan dat ik het zelf ook zoveel mogelijk moet proberen te vermijden. Je ontkomt er niet altijd aan, als je praat over bibliotheek- of computergerelateerde zaken, maar als je er een beetje moeite voor doet kun je heel wat verbeteren aan je taalgebruik.

Zojuist moest ik heel hard lachen om een antwoord dat ik kreeg op de vraag:

Ik heb bij u de domeinnaam www.zbdigitaal.nl geregistreerd maar zou ook graag willen dat //zbdigitaal.nl actief is, en doorverwijst naar die URL. In de helpfunctie heb ik echter niet kunnen vinden hoe ik dat kan toevoegen aan het control panel. Kun u mij zeggen welke regel ik daartoe moet toevoegen en wat ik daar precies in moet zetten? Of wat ik anders moet doen?

Het deskundige antwoord kwam al heel snel:

U kunt het beste hiervoor het ‘@’ record aanpassen naar een ander A-record. Het plaatsen van een CNAME-record is hierop conform de RFC helaas niet toegestaan, gezien het CNAME record het enige unieke record van een bepaalde host dient te zijn. Het ‘@’ record bevat altijd reeds een SOA-record, waardoor het toevoegen van een CNAME hierbij helaas niet meer mogelijk is.

Ik heb deze tekst wel vijf keer gelezen en weet het nu echt zeker: ik snap niet wat er staat, conform de ABN. Ik neem dat verder niemand kwalijk, en ben daarnaast meer dan tevreden met het bedrijf dat mijn domeinnaam beheert, maar wat dit alles nu betekent is me een raadsel.

Dat ik een schaterlach wÊl mocht claimen maakt echter een hoop goed. Dat geeft de middag een spontane energie-injectie.

@

8 Reacties

  1. wereldvansofie schreef:

    Die SOA baart me toch wel enige zorg. Heeft je domeinnaam geen oproep gehad voor de landelijke vaccinatie of is het een jongetje?

  2. Natalie schreef:

    He he, ga je eindelijk die doorverwijzing regelen? Hoe vaak ik al niet heb geprobeerd zonder www op je blog te komen… ja, dat kun je ezelig noemen. 😉

    Nou ik merk het wel als je eruit bent wat je nu moet doen ;-). Ik wens je er veel succes mee!

  3. @Cis:ha, daar moest ik ook aan denken. Later dacht ik nog even dat het die andere SOA was, maar dat is volgens mij ook niet aan de orde. Er helpt geen antibioticum tegen hoe dan ook.

    @Natalie: ik kan het nog niet garanderen, maar het zou toch wel prettig zijn ja. Gewoon blijven proberen, totdat op een mooie dag…

  4. Rob Izeboud schreef:

    Hoi Edwin, kun je wat je zoekt niet uit de broncode halen van een pagina waarbij dat wel werkt?

    Gr Rob

  5. Nee, het zit 'm deels in instellingen op de servers. Via Twitter leerde ik echter dat ik ook nog een redirect kon aanvinken in Blogger, onder publiceren, hopelijk gaat dat in de loop van deze dag werken..

  6. Gerard Bierens schreef:

    Veel erger is het als je zoiets leest en, zoals ik, denkt dat je het ongeveer snapt. Uren later kom je uiteindelijk tot de pijnlijke conclusie dat je jezelf toch wat overschat hebt.

  7. moqub schreef:

    Hi Edwin,

    als je je eigen DNS beheerd, dan kun je dit zelf aanpassen. Maar als je ergens host dan mag het soms niet omdat ze het gewoon niet aanbieden.

    In het controlpanel als je inlogt bij jouw host moet je het @record terug kunnen vinden in een of ander tabje DNS-records.

    En dit heb ik natuurlijk niet van mezelf 😉

    Moqub

  8. @Gerard: hoe waar 🙂

    @Moqub: via Twitter vond de helpdesk me alsnog. Leuk was dat. Het bleek een optie in Blogger te zijn.

    Neemt niet weg dat het, zo net na mijn vakantie, nog steeds niet werkt. Toch iets niet goed.

    Zo zal het altijd zijn :-/

Reageer