clear

zoeken

search

Zullen we wat leuks gaan doen?

27 april 2009

In de loop van een paar jaar heb ik regelmatig geschreven over mogelijke concurrenten van Al@din. Over Askville, Answerbag, Zolved, Kwero, ChaCha en Mamma Mia bijvoorbeeld. Ik schreef niet over twee relatief nieuwe websites die ik een paar weken geleden bekeek: Goeie Vraag en Gratis Adviseurs.

Ik ben er namelijk een beetje klaar mee. Van de antwoorden die op die sites worden gegeven knap ik in veel gevallen niet op. Ik kijk eigenlijk alleen nog welke elementen van die websites ook gebruikt zouden kunnen worden door Al@din. Voor de rest kan ik alleen maar stellen dat ik van alle genoemde websites verdomd weinig meer hoor. Dat wil niet zeggen dat ze niet veel gebruikt worden; ze duiken gewoon niet meer op in het nieuws dat aan mijn ogen voorbij trekt.

Daarom denk ik nu dat het in de smiezen houden van al die concurrenten ook niet meer zo relevant is. Ik kan nog hard lachen om het t-shirt met de tekst ‘Fuck Google, ask me!’, maar denk zelf ook steeds vaker ‘Just fucking Google it‘ of ‘RTFM‘.

Het zijn de gevolgen van de grote informatie-overvloed, waarschijnlijk, die bevestigend antwoord geven op vragen die ik ook al stelde in 2006, die aantonen dat notities over de toekomst van Al@din al binnen een paar maanden gedateerd zijn. Het heeft weinig zin om ze te schrijven, als ze jarenlang in de la blijven liggen.

Ik las laatst dat het gebruik van Al@din inderdaad opnieuw is gedaald, en fors ook. Daarom zou ik nu wellicht weer iets kunnen roepen in de trant van “bibliothecarissen moeten het web op! Vragen helpen beantwoorden op Goeievraag.nl! Zich als expert bewijzen bij Gratis Adviseurs!”

Ik ga dat niet meer doen. Het gaat toch niet gebeuren. In het beste geval wordt er besloten heel Al@din weer terug te brengen tot een klein team van specialisten die er full-time aan kunnen werken, die zich ook bezig gaan houden met webcare en alles wat daarmee samenhangt.

Maar dat riepen we een paar jaar geleden ook al.

Just fucking Google it 🙂

@

14 Reacties

 1. boesje schreef:

  Zo dat lucht op geloof ik…….. Wil je er over praten? …….. Als het maar niet over de ergenissen vanuit dit onderzoek gaat. Voor je het weet zit ik me dan ook weer te ergeren (zoals regelmatig gebeurt) //www.salarisnet.nl/Nieuws-Artikelpagina/Werknemers-storen-zich-aan-collegas-met-kinderen.htm

 2. Haha, in die categorie collega’s val ik nu zelf ook een piepklein beetje, ik kijk dus wel uit, met al dat geërger ^^

 3. Natalie schreef:

  En als je dan alweer een tijdje uit de bibliotheekscene (ha, leuk woord) weg bent, besef je des te meer wat voor een kleine, zo niet, nietszeggende rol bibliotheken in je omgeving spelen als informatiemakelaar in het dagelijks leven. Google weet het toch beter?!

 4. Ria schreef:

  Tja, het is zeker jammer dat Aladin de bakens minstens 2 jaar geleden niet heeft verzet. De vraag is nu inderdaad of en hoe je ermee verder moet. Er zijn overigens best lichtpuntjes als bv de chat, of het NoordZuidhollandse initiatief antwoord.bibliotheek.nl of geëxperimenteer in Limburg met een chatbot. Ook met de inzet en toewijding van medewerkers is niks mis, maar de vrij complexe organisatie van Aladin (en van het biebwerk in het algemeen eigenlijk) staat rappe innovatie behoorlijk in de weg, hoewel het op zich ook wel weer een solide businessmodel is.Er wordt inmiddels wel gewerkt aan een nieuw bibliotheek.nl concept met nieuwe kansen voor een digitale inlichtingenfunctie.

 5. Alladin is wel een aardig merk, helaas gebruiken wij die als bibliotheken neit echt.
  Als op ieder vraag en antwoord site een Alladin account actief was die de meeste vragen al beantwoord voordat iemand anders dit heeft kunnen doen, dan wordt deze alleen maar bekender en sterker.
  Dit is goed voor het merk Alladin en het merk de bibliotheek.

  De vraag is alleen hoe wij dit gaan organiseren en wie hier de uiteindelijke beslissing voor durft te nemen…

  Overigens denk ik dat er zelfs met een Alladin dienstverlening wel iets kan toevoegen als men dit anders gaat vormgeven.

  Waarom geen Alladin inzetten om via de SMS vragen te beantwoorden. Veel mensen hebben nog geen mobiele telefoon en willen wel graag on the road antwoorden kunnen krijgen.
  Wat als men een sms-je kan verzenden naar het Alladin nummer.
  En dan niets klein team van specialisten, gewoon een megateam van gewone burgers. Die allemaal in kunnen loggen en vragen kunnen beantwoorden. Als men voor ieder vraag die goed en snel beantwoord wordt een klein bedrag krijgt, zijn er ongetwijfeld een hoop studenten, scholieren en huisvrouwen die hier een rol in willen spelen.

  Deze werkwijze is overigens waarschijnlijk maar een paar jaar houdbaar, aangezien iedereen dan wel mobiel internet heef t en geen smsvragen meer hoeft te vragen.
  Dit is niet erg, want de werled veranderd en de informatievraag van mensen ook. Een sterk merk zoals Alladin zal hier op moeten anticiperen en mee moeten veranderen.

  Door dit constante veranderen zal het een sterk merk blijven omdat een hoop mensen met dit merk bekend zijn.

  Maar goed dit zijn slechts mijn hersenspinsels en ideeën. Ik vrees dat deze niet zomaar over genomen zullen worden.

  Ik kan me ook goed voorstellen dat jij je soms een roepende in de woestijn voelt en er liever maar mee op houdt. Maar ik vrees dat je daar helemaal niets mee bereikt. Lekker blijven roepen uiteindelijk zal er vast wel een keer iemand luisteren:

  “Ceterum censeo Carthaginem esse delendam”

 6. @Natalie: merk je dat echt ja? Dat vind ik wel een interessant verhaal eigenlijk: hoe kijkt iemand die de scene verlaten heeft er later tegenaan? Je bent toch gekleurd in al je veronderstellingen, als je er zelf werkt.
  Kan je misschien nog wel eens een mooie post aan wijden!

  @Ria: die lichtpuntjes zijn er zeker. Ik vind het netwerk als zodanig ook altijd sterk. Het is een mooi voorbeeld van hoe er samengewerkt kan worden binnen de branche, en het systeem van eerste- en tweedelijnsvragen vind ik ook nog steeds sterk.

  Ik zag ook dat Aladin als eerste opduikt als je zoekt op ‘vragendienst’…en bij de klassieker ‘waarom is de lucht blauw’ komt ‘antwoord.bibliotheek.nl’ zowaar inmiddels in beeld bij de eerste 10.

  Maar genoeg is het nog lang niet…

  @Jeroen: dat eerste wat je zegt zou heel goed kunnen werken maar vereist een hele flexibele manier van personeelsmanagement. Dan moeten een paar van de 23 dingen ook echt in de praktijk gebracht kunnen worden…en omdat de ROI daar pas later zichtbaar van wordt, misschien niet eens in de eigen bibliotheek, zullen velen dat inderdaad niet aandurven.

  SMS, Twitter, enz: bij alle diensten kun je wel iets bedenken. Als je zo’n vast team hebt, met genoeg uren, kennis van zaken en voldoende vrijheid is dat snel voor elkaar te boksen. Met het geld dat je bespaart op het bestaande grote netwerk moet het ook niet moeilijk zijn om te financieren. Daar maak je dan de tweede lijn van.

  Of zoiets 🙂

 7. Justin schreef:

  Goeie clip erbij, ook.

 8. Natalie schreef:

  @ Edwin: zal het eens overwegen, zo’n blogpost. Moet ik eerst nog wat langer over nadenken!

 9. Ja, Aladin.. Ik denk dat een widget ervan op hyves best zou werken. Alleen de service van Aladin is zo slecht. Ik zit nog steeds te wachten op een reactie op mijn vraag van ehhh… begin februari ergens… Maar de Aladin-reclames van vroeger blijven leuk.

 10. @Justin: dat vond ik nou ook 🙂

  @Natalie: kewl!

  @Wilma: zo lang al ja? Er staat in de eerste lijn 24 uur voor, en dan maximaal 4 werkdagen. Was het zo’n complexe vraag dan? In hele bijzondere gevallen wordt er wel eens doorgestuurd naar externe partijen, dan duurt het wel eens paar weken…

 11. Wilma schreef:

  @Edwin
  Ik heb het toen ook via antwoord.bibliotheek.nl gesteld en daar kreeg ik het antwoord binnen een paar dagen.

  //antwoord.bibliotheek.nl/opgelostevragen/hid/12/vid/403/kun_je_in_tolberg_ook_boeken_via_ibl_lenen_dus_bij_andere_bibliotheken

  Maar aldaar vroeg ik me weer af waarom ik een account moest maken, ik een enquete voor mijn kiezen kreeg en ik vond het raar dat mijn naam vermeld moest worden met mijn vraag op internet. Erg omslachtig als je snel je vraag wilt stellen.

  En toen bedacht ik me dat ik waarschijnlijk een zeurpietje was en blij moest zijn met het goede antwoord dat ik had gekregen 🙂 Van Aladin heb ik nooit meer iets gehoord, behalve een bevestigingsmail van mijn vraag toen.

 12. Tsja, het zijn allemaal wel aandachtspunten die je daar noemt…

  Ik dacht dat je trouwens ook wel overal picarta eindgebruiker kon worden. Dat is in Zeeland wel zo. Verbaast me een beetje…

 13. ritanila schreef:

  Op zich vind ik Aladin een goede dienstverlening, er zijn veel enthousiaste collega’s die beter kunnen zoeken dan de gemiddelde klant. Vragen zou je moeten kunnen stellen via alle beschikbare tools, van Twitter tot Skype, SMS en MSN tot e-mail, krabbels via Hyves enz. Dat mis ik wel.
  Als ik zelf echter een vraag heb, zoek ik eerder een relevante gebruikersgroep of een specialist en stel daar de vraag. Als het om marketingzaken gaat is dat via Twitter, als het om games gaat een game-community, als het om een juridische vraag gaat via e-mail of contactformulier naar iemand die ik als spreker hoorde op een congres, voor allerlei andere vragen via de good old Usenet groepen, die nu onder Google groups te vinden zijn. Daar zitten de specialisten en als je laat weten dat je zelf eerst goed hebt gezocht, is men altijd bereid om snel een goed antwoord te geven. Om te weten waar je de vraag voor jezelf of voor je klant moet stellen, is ervaring nodig, bronnenkennis, mensenkennis en een netwerk maar ook tijd en de wil, enthousiasme om je in te spannen. Als ik van sommige bibliotheken hoor dat ze maar maximaal een kwartier aan een klantenvraag via Aladin mogen besteden, is dat treurig. Veel vragen zijin snel te beantwoorden, maar voor sommige heb je gewoon meer tijd nodig. In sommige bibliotheken wordt het personeel ook niet makkelijk gemaakt om service te verlenen, dat is wel treurig. Enthousiast personeel is goud waard m.i., maar dat wordt door openbare bibliotheken niet altijd gezien…
  Rita Niland

 14. Dat ben ik helemaal met je eens Rita. Dat is ook de manier waarop ik antwoorden zoek, alleen usenet gebruik ik maar zelden. Je kunt in ieder geval heel ver komen op die manier.

  Dat van dat kwartiertje zou niet zo mogen zijn. Het was altijd de afspraak dat eerstelijnsvragen een half uurtje mogen duren (vaak ook niet meer nodig) en dat tweedelijns een uur krijgen ongeveer. Alle basisbibliotheken hebben daar ooit formatie voor vrij gemaakt, dus die uren zouden er ook echt moeten zijn.
  In de praktijk worden de vragen echter ook vaak afgehandeld door frontofficemedewerkers…en dat gaat natuurlijk snel mis door andere werkzaamheden, invalbeurten enzovoort. Toewijding maakt dan vaak plaats voor noodzakelijke taken. Dat is inderdaad jammer.

Reageer