clear

zoeken

search

Denkend aan Italië….

07 april 2009


Het tragische nieuws over de aardbeving in Italië bereikte me pas vanochtend. Het vreemde van dit soort nieuws is dat je gedachten vaak maar kort uitgaan naar de slachtoffers en hun nabestaanden. Op de een of andere manier leg je buitenlands nieuws en leed veel sneller naast je neer dan lokaal of nationaal nieuws. Dat zal wel een soort ingebouwde filter zijn, die voorkomt dat je het verdriet van de hele wereld gaat torsen.

Maar net als Festina L. denk ook ik wél wat langer aan andere Italiaanse zaken. Het is deze week bijvoorbeeld precies een jaar geleden dat ik het voorrecht had een retraite mee te mogen maken in Umbrië. Een week lang leefden we in een ander ritme, in een schitterende omgeving. We sliepen een paar nachten in het klooster op bovenstaande foto, we maakten kennis met de echte Italiaanse keuken, bewonderden de klassieke architectuur, we leerden van de monniken van Norcia en we vergaapten ons aan het werk van Brunello Cucinelli.

Nu ik er aan terugdenk herinner ik me dat sommige van de gebouwen die we bezochten nog beschadigd waren van een aardbeving die Umrië in 1997 teisterde. Op YouTube zijn beelden van die beving te zien. Ik kan me echter niet herinneren dat we het daar veel over gehad hebben. Het was waarschijnlijk iets waar de mensen niet graag aan herinnerd worden. Wij op ons beurt hadden het veel te druk met de blik inwaarts en het nadenken over de toekomst van HRM in het bibliotheekwerk.

Een jaar later moet ik helaas constateren dat veel van de goede voornemens en gedachten van toen alweer ver naar de achtergrond zijn verdrongen. Eigenlijk is het tijd voor een nieuwe retraite.

Misschien dat ik er volgende maand iets van kan maken, dan vertoef ik in Nes.

@

Foto: Mat van der Heijden

11 Reacties

 1. festina lente schreef:

  Ah, bella Italia….

 2. Il bello ci salvera 🙂

 3. boesje schreef:

  Dus volgende week ben jij te bewonderen in( en als het monster van loch) Nes? En weten die eilandbewoners dat al?

 4. Volgende maand is dat. Maar we hebben nog niemand ingelicht nee. Het moet wel een verrassing blijven natuurlijk 🙂

 5. Janette schreef:

  Mijn over-over grootmoeder kwam uit Nes. Volgens de familie-overlevering liet ze Ameland regelmatig schudden op haar grondvesten. By the way, thanx voor je promotie van onze weblog. Krijgen we nu ook een link vanaf ZB Digitaal?

 6. Hey Janette!

  Dat klinkt goed. Misschien gaan Leen en ik haar geest nog ervaren daar dan!

  Graag gedaan hoor, van die promotie. IK vind het super dat het weer gaat leven nu!

  Als je kijkt in het eerste rijtje rechts zie je dat ik daar vanochtend ook nog een permanente link heb gelegd naar het blog. Die was er vorig jaar ook al, maar het bleef een beetje stil aanvankelijk, toen heb ik ‘m later weer verwijderd.

  En zoals dat dan gaat in de blogosphere: gaan jullie ook een blogroll aanleggen? Of is dat te mooi?

  Normaal gesproken werkt het in ieder geval twee kanten op 🙂

 7. Janette schreef:

  Heb je link gezien, thnx. Onze blog moet nog worden gepimpt, die blogroll komt eraan. Ook in blogosphere snijdt het mes aan twee kanten.

  Grootmoeder uit Nes heette Antje en wist goed raad met de Beerenburger. Als je een hele fles van dat spul opzuipt, zoekt ze je op in je slaap. Probeer maar!

 8. @Janette: super! Als ik je nog ergens mee van dienst kan zijn in dezen hoor ik het natuurlijk graag. Ik ga ook in de weer met online promotie en kan, als jullie dat willen, ook attenderingen plaatsen op websites als Ekudos, links activeren bij zoekmachines, enz. Dat kan in een moeite. Als je er een keer over wilt bomen hoor ik het wel!

  Ai, Beerenburger. Dat is niet mijn sterkste drankje….maar wie weet roept Nes wel merkwaardige verlangens in mijn op 🙂

 9. Janette schreef:

  Eenmaal in Nes wil je niets anders drinken dan Beerenburger, merkwaardig inderdaad. En wil graag een keer bomen over de digitale promotie van onze blog. Onder het genot van een glaasje BB?
  Plzr.

 10. Deal 🙂

  Goed weekend alvast!

Reageer