clear

zoeken

search

Exit Encarta

31 maart 2009


De vraag of Wikipedia traditionele encyclopedieën zal doen verdwijnen is een oude vraag. Nu we een paar jaar verder zijn kunnen we constateren dat de traditionele encyclopedieën weliswaar nog steeds bestaan maar dat ze gebukt gaan onder de populariteit, snelheid en omvang van Wikipedia.

Tussen de glorietijden van de gedrukte encyclopedieën en die van Wikipedia lag een periode waarin Encarta de digitale dienst leek te gaan uitmaken. We hebben het nu over de tweede helft van de jaren negentig van de vorige eeuw.

Het is Encarta niet gelukt om de naslagtroon te veroveren. Microsoft kondigt in de FAQ van Encarta aan dat ze, in oktober 2009, de pijp aan Maarten zullen geven:

Why are these Encarta Web sites and software products being discontinued?

Encarta has been a popular product around the world for many years. However, the category of traditional encyclopedias and reference material has changed. People today seek and consume information in considerably different ways than in years past. As part of Microsoft’s goal to deliver the most effective and engaging resources for today’s consumer, it has made the decision to exit the Encarta business.

Einde oefening. Afplakken en hulzen rapen.

Wie meer wil weten over de Encarta kan terecht op, o ironie, Wikipedia. In tegenstelling tot de Encarta wordt daar wél al vermeld dat het gedaan is met het Microsoftproduct.

@

Via

14 Reacties

  1. Daan schreef:

    Doet me terugdenken aan onderstaande post

    //is.gd/pPGk

  2. Het zat al een beetje in de lucht als het ware…

    Welke variant op tinyurl gebruik jij daar nu trouwens?

  3. Daan schreef:

    //is.gd/ Nog korter dan tinyurl en erg handig voor Twitter. Met dank aan Dymphie.

  4. Jullie beide bedankt dan!

  5. Astrid schreef:

    Toch was encarta wel heel mooi, toen het nog ‘nieuw’ was. Doet je wel afvragen of het uberhaupt nog zin heeft iets nieuws te ontwikkelen. Alles lijkt alweer achterhaalt als het op de markt komt.

  6. Hee Astrid,

    Dat is een van de mooie dingen van werken ‘in beta’. Je ontwikkelt on the fly en je schaaft continu bij op basis van feedback. Als het niks is drop je het. Die manier van werken zit er bij veel bedrijven nog niet in…maar zou hen stukken minder kwetsbaar maken. Encarta was ook gesloten systeem. In het begin gebruikte ik het best vaak voor Aladin, om toch nog meer te bieden dan Wikipedia c.s. Maar Encarta kon het tempo niet bijhouden door het redaktiegebeuren.
    En hoe belangrijk is die redaktie nu werkelijk als je ziet dat de lemma’s in Wikipedia uitgebreider en actueler zijn. En kwalitatief niet echt minder?

    Encarta had eerder met de tijd moeten meegaan denk ik…

  7. Cees schreef:

    Encarta mag dan wel de geest hebben gegeven maar uitgeverij Spectrum ziet nog steeds brood in
    een online versie van de Winkler Prins. Is dit wat je noemt “the last stand” ?

    Cees

  8. Interessant! Het succes is dan wel afhankelijk van de mate waarin alles vrij toegankelijk is volgens mij. Gaat het om een gratis versie dan?

  9. Cees schreef:

    Niemand kan van de wind leven en uitgevers helemaal niet.

    Even ter info:

    Voor kalenderjaar 2010 lanceert Winkler Prins (Spectrum) drie nieuwe online encyclopedieën, zowel voor thuis als op school. Voor de basisschool en het voortgezet onderwijs zijn speciale versies ontwikkeld die zijn afgestemd op de kerndoelen in het onderwijs.

    Deze nieuwe online encyclopedieën zullen verschijnen onder de naam Winkler Prins Online en zullen de Winkler Prins Encarta vervangen.

    Uitgeverij Spectrum gaat dus gewoon door.

    Cees

  10. Van de wind niet inderdaad, maar wel van nieuwe businessmodellen soms. Interessant initiatief hoe dan ook. Ben inderdaad benieuwd of dit een succes wordt of een General Custers-verhaal…

  11. Cees schreef:

    Kijk dat vind ik tof, iemand die
    de klassiekers kent. Sitting Bull is tevreden 🙂

    Cees

  12. Astrid schreef:

    Wel stoer van Spectrum, ik hoop maar dat ze het halen. Het lijkt wel steeds moeilijker te worden als je ‘gesloten’ bent. Maar wie weet ligt daar nog een leuke deal voor Schoolbieb…

  13. Dan hoeft er heeel veel niet meer ingevoerd te worden en kunnen die uren weer benut worden voor uitbreiding van het geheel bovendien 🙂

Reageer