clear

zoeken

search

De universele saaiheid van bibliotheken

08 maart 2009

Gisteren leek het me nog een leuk idee om met behulp van Google Vertaling op zoek te gaan naar interessante bibliotheekfilmpjes uit andere landen. Daarom zocht ik vanochtend een half uurtje op termen als 圖書館, Libraria, הספרייה , thư viện, enz.

Die korte verkenning leerde me eigenlijk maar een ding: onze saaiheid is universeel. Al die promotiefilmpjes zijn hetzelfde, de gebouwen zien er allemaal min of meer hetzelfde uit en de sfeer en de toon zijn in Vietnam niet wezenlijk anders dan in Rusland.

Een nieuwe serie van interessante filmpjes ‘uit den vreemde’ zit er dus nog even niet in. Dat kost me simpelweg teveel zoektijd.

Gaaaaap.

@

19 Reacties

 1. schrijverdezes schreef:

  Waarom gaat het toch nooit ‘s over de spannende, verontrustende, potentieel revolutionaire, aan het denken zettende, levensveranderende, enz. enz. INHOUD van al die boeken die in bibliotheken staan?

 2. Omdat bibliotheken altijd alles willen laten zien wat ze hebben. Dan komen ze aan de inhoud vaak niet meer toe.

 3. Astrid schreef:

  Ik wacht met spanning op het promofilmpje van bibliotheek Middelburg 😉
  GoGo ZB!

 4. schrijverdezes schreef:

  Maar we hébben toch alleen maar inhoud, of hoe zit dat? Snap ik het niet? Het is toch inhoud in een bepaalde vorm (boek, digitaal, weet ik veel), die we bieden?

 5. wereldvansofie schreef:

  Zo heerlijk … een constante factor in een roerig leven 😉

 6. @ Astrid, daar heb ik niet zoveel talent voor helaas //www.youtube.com/watch?v=LZytJw122G8

  Misschien dat het nog eens beter wordt als ik dat niet een telefoon doe en het wel ga bewerken enzo…maar ik laat het toch liever over aan mensen die dat kunnen….

  En qua inhoud doe ik het precies zo als elders…//www.slideshare.net/zbdigitaal/promozbppt

  @ Schrijver: maar ook gebouwen waar van alles gebeurt of zou kunnen gebeuren, mooie mensen, grappige gebeurtenissen, enz. Toch?

  @ Cis: dat dan weer wel 🙂

 7. Toch nog even geprobeerd in Google op “exciting library movie

 8. schrijverdezes schreef:

  Ja natuurlijk, dat is ook allemaal belangrijk, maar ik begrijp niet dat er nooit eens op gewezen wordt dat alleen al de inhoud van wat wij aan boeken enz. te bieden hebben beslist niet saai maar potentieel revolutionair is, als je het maar wilt zien.
  Maar laat maar, ‘t is weer zondag, vergat ik ff. Een verstandig mens wandelt dan…

 9. Maar dat aspect wordt toch ook best vaak benadrukt in recensies, in presentaties, op boekensites en wat dies meer zij? Alleen in promofilmpjes komt dat er wat bekaaid af…maar als je gaat zoeken op boektitels kom je best veel bibliofilmpjes, biblioblogposts en wat dies meer zij tegen.

 10. schrijverdezes schreef:

  Het ging toch over promofilmpjes? Daar hoort het voor mijn gevoel ook in thuis. Wat literatuur met je kan doen, zoiets. En dat de bieb die literatuur voor je heeft. (Hetzelfde wat mij betreft voor informatie.)

 11. Ik zal nog eens een paar mooie voor je opzoeken, tzt!

 12. Astrid schreef:

  108 slides?
  Dat moet korten en krachtiger kunnen 😉
  Misschien moesten we eens wat krachten bundelen en bij dat nieuwe bibliotheeklogo (of imago) dat de VOB nu ontwikkelt ook een sterke promofilm opleveren. Dat zit er vast wel in, toch?!

 13. Hee As, die presentatie is op slideshare uit zijn verband gerukt hoor. In de praktijk opent ‘ie met een inzoom vanuit google earth en zit er een muziekje bij van Tiësto. Die slides knallen er vervolgens in exact 4 minuten door. Hij is dus heel wat sneller dan hij er online uitziet. Er wordt ook niets bij verteld: het is een openingsding voor nieuwe studenten…

  En dat van de VOB lijkt me een strak plan. Kek bureautje erop en je weet alles.

 14. De bib wordt zo getoond, omdat dat naar mijn mening ook het dichtst aanleeunt bij de werkelijkheid. Voor de één of de andere reden lijken ze er voornamelijk een aanbodsgericht bolwerk van te willen maken.

  Waardoor heel wat bijkomende mogelijkheden die de mobiele kennisbronnen, de bezoekers, meer zou kunnen aanspreken dan een “take what you need and run” attitude.

  Door meer alternatieve vormen en manieren om informatie op te doen ook beschikbaar te stellen. En dan denk ik aan bijvoorbeeld gadgets, digitale en fysieke games, enz. Samen met een nauwe samenwerking die de vinger op de pols houd van de vele verenigingen en bezoekers.

  Waarom? Omdat zij ook nog tal van andere niet-boek of database vormen kennen die even goed informatie kunnen overbrengen.

  Hoe speelser, hoe liever eigenlijk, in een bibliotheek introductie filmpje zou ik dan ook probleemloos bijvoorbeeld zoiets kunnen zien verschijnen.

 15. Astrid schreef:

  ah, 4 minuten… dat is het betere werk!
  het plan ligt er dus, nu dat kekke bureautje nog.
  als het goed is zie ik norma donderdag, zal eens een balletje opgooien!

 16. Daan schreef:

  En dan hoorde ik gisteren weer van vriendinnen dat ze het verschrikkelijk vinden als ze in de plaatselijke dorpsbibliotheek geholpen worden bejaarde vrijwillgers die van toeten nog blazen weten. En daarmee wil ik geenszins alle vrijwilligers over een kam scheren maar ik moest toch even slikken toen ze alleen net dat puntje ter sprake brachten… Komen we terug weer met dat ouwe stoffige imago.

 17. @ Astrid: goed plan. Ben benieuwd!

  @ Daan: ik vrees dat we daar toch tegenaan zullen blijven lopen. Die eerste indrukken blijven heel belangrijk.

 18. Ik zag je post ook zojuist Benoit. Mogelijkheden genoeg!

Reageer