clear

zoeken

search

Wikipedia gaat eindelijk mobiel

16 december 2008


Heerlijk zijn ze, die oeverloze discussies aan de toog van een willekeurig café. Iemand denkt zeker te weten wie de hoofdrol speelde in de tweede film van Tarantino, de persoon op de kruk ernaast is ervan overtuigd dat het een andere acteur was. Of het nu gaat om films of muziek, om sport of geschiedenis: trivia zijn goede gespreksstof.

Met de opkomst van mobiel internet verdwijnt dit charmante gekissebis langzaam maar zeker van het toneel. Tot voor kort werd mij ook nog wel eens gevraagd of ik het goede antwoord op een bepaalde vraag misschien wist. Als je jarenlang enthousiast verteld hebt over gekke Al@dinvragen weten mensen je ook te vinden als ze zelf met een bepaalde kwestie in hun maag zitten. Maar het ‘Hé Mijns, weet jij misschien…’ heeft plaatsgemaakt voor ‘Hé, zoek jij dat eens effe op bolle…’ Als bibliothecaris doe je dan natuurlijk braaf wat de mensen van je vragen: je zoekt het inderdaad meteen op.
De zoekresultaten van Google maken vervolgens vaak meteen korte metten met de overtuigingen van een van de twee gesprekspartners. Discussie gesloten. Ouwehoeren over de regen, de sport of fictieve lekkere wijven dan maar weer.

Afgelopen zaterdag voerden we ook zo’n discussie, over John en Lorena Bobbitt dit keer. Een pijnlijk onderwerp eigenlijk, maar dat terzijde. Wat ik wil zeggen is dat het zoeken via 3G niet altijd een pretje is. Maar al te vaak is Wikipedia namelijk een van de betere alternatieven, als je snel een antwoord wilt hebben op je vraag. En reken maar dat mensen die in een discussie verzeild zijn geraakt dat willen…
Het laden van een Wikipedia-pagina via 3G duurt echter lang en het navigeren door zo’n pagina met een mobieltje doet de ongeduldigen ook al geen goed.

Toen ik de gewenste informatie na vijf minuten nog niet in beeld had wat ik zocht besloot ik dan maar een relevant YouTube-filmpje te laten zien. Daar heeft de telefoon namelijk geen moeite mee. Ik kon een verzuchting dat ‘het hoog tijd wordt dat Wikipedia mobiel gaat’ niet onderdrukken. ‘Niet van deze tijd man, die encyclopedie’.

Maar wat lees ik vandaag op Tweakers? Er bestaat een mobiele versie van Wikipedia! Zelfs in het Nederlands (maar die variant lijkt nog niet te werken)

Kijk! Dat opent weer perspectieven voor Quick Pub Reference!

Het is wel te hopen dat Wikipedia Mobiel geen nieuwe perspectieven biedt voor ambtenaren met mobieltjes. Op die lullige grapjes zit je namelijk niet te wachten, zeker niet bij zoekvragen als die van afgelopen zaterdag.

@

6 Reacties

 1. sophieschoice schreef:

  Vroeger belde je gewoon naar de ZB vanuit de kroeg. Kon ik amper je vraag horen boven het cafélawaai. Ging best wel snel hoor. Maar na sluitingstijd heb je dan wel weer een probleem. 🙂

 2. Haha, dat is waar ja, dat je dat nog weet. Is toch alweer een jaar of 5,6 geleden denk ik.

  Leuk dat je me er aan herinnert 🙂

 3. boesje schreef:

  “Als bibliothecaris doe je dan natuurlijk braaf wat de mensen van je vragen”. Alsof jij niet nieuwsgierig genoeg bent naar het antwoord……

 4. Daarom vind ik dat werk ook zo leuk Boes. Vinden is bijna altijd leuker dan zoeken.

 5. Anoniem schreef:

  je vind het gewoon buitengewoon stoer om met dat stokje te spelen, mijns.

  Len

 6. Hell Yeah! Lekker soms ook :-p

Reageer