clear

zoeken

search

Informatiespecialist zijn is fijn

01 oktober 2008

Au. Vandaag gelezen op NEDBIB-L:

De opleidingen op het gebied van informatiedienstverlening en informatiemanagement (Hbo- en Mbo-niveau) en de vertegenwoordigers van het werkveld hebben zich verenigd in een Taskforce arbeidsmarktcommunicatie, gericht op de informatiespecialist.

Deze ‘Taskforce Arbeidsmarktcommunicatie Informatiespecialisten’, kortweg TACIS, gaat een
arbeidsmarktcampagne ontwikkelen met het doel de instroom van de opleidingen én de bekendheid van het beroep van informatiespecialist te verhogen. De campagne wordt primair gericht worden op scholieren.

Aanleiding voor deze arbeidsmarktcampagne is de toenemende vraag naar informatiespecialisten op de arbeidsmarkt die gepaard gaat met een dalende interesse onder jongeren voor de opleidingen tot informatieprofessional. Nu al staan vacatures op het gebied van informatie-, content- en kennismanagement lang open en wordt het steeds lastiger om aan gekwalificeerd personeel te komen.

Zo is de instroom op de IDM-opleidingen in Nederland de laatste jaren fors teruggelopen: van 343 studenten in 1996 naar ongeveer 50 in 2008. Het totaal aantal studenten dat een IDM-opleiding volgt, daalde van 1427 naar 437.

Ik ben verbijsterd. Ik had in de wandelgangen al begrepen dat het niet zo goed ging met de opleiding die ik zelf ook heb gevolgd, maar de cijfers zijn nog droeviger dan ik dacht.

Maar hoe triest het ook is; ik hoop wel dat dit voor alle collega’s uit de informatiewereld een stimulans zal zijn om trots en werkplezier uit te stralen en te benadrukken dat informatiemanagement niet alleen bittere noodzaak is, maar ook zeer bevredigend en interessant kan zijn. Dus of je nu bibliothecaris bent of archivaris, informatie-adviseur of documentalist: gil het van de daken dat je een kicken baan hebt. Want die heb je toch?

@

7 Reacties

 1. Wow!ter schreef:

  Helemaal het einde!

 2. Hehe, geweldig filmpje 🙂

  De bib kan inderdaad wel leuk zijn, maar dan hangt natuurlijk af van jou en jouw collega’s. Ik heb gehoord tussendoor vernomen dat de inschrijvingscijfers voor de bibopleiding ook aan de lage kant waren, maar daar vermoed ik dat het eerder ligt aan het onvoldoende aangepast zijn aan de tijdsgeest.

 3. Daan schreef:

  Heb je dat Alumni magazine dat ik je laatst opstuurde van de IM opleiding in Sittard nog doorgelezen? Heb jij daar het woordje Bibliotheek in gelezen?

 4. Ha nee,
  dat ging over heel andere dingen 🙂

 5. Avlaardingerbroek schreef:

  Er is geen droog brood in te verdienen, ik ben 44, 20 jaar ervaring HBO+ opleiding en al twee en half jaar thuis! Dus ik zou graag melden dat het anders was maar dit is de stand van zaken

 6. Dat klinkt inderdaad niet best. Kan natuurlijk niet beoordelen wat daar de oorzaken van zijn. Profileer je jezelf ook goed online? Heb je al eens oproepen gedaan op netwerken als Bibliotheek 2.0? Het kan soms lastig zijn uiteraard, en het zijn ook vervelende tijden als het gaat om krimp en bezuinigingen, maar er moeten toch ook nog wel kansen liggen?

Reageer