clear

zoeken

search

Epistemische games

13 oktober 2008

Volgens de van Dale betekent epistemisch ‘betrekking hebben op de kennis’. Ik kwam het woord gisteren tegen in de context van Epistemische Games, in de gedrukte versie van het Trendrapport 2008 van de Wetenschappelijk Technische Raad (WTR), in het hoofdstuk e-learning.

Ik moet het begrip voorheen over het hoofd hebben gezien want nu ik er een beetje op googlede kom ik het tegen in verschillende artikelen en op websites die ik al eens eerder onder ogen heb gehad.

Mijn eerste indruk was dat Epistemische Games en Serious Games niet van elkaar verschillen maar het blijkt toch iets genuanceerder te liggen. Op epistemicgames.org vond ik de volgende definitie:

Epistemic games are computer games that can help players learn to think like engineers, urban planners, journalists, lawyers, and other innovative professionals, giving them the tools they need to survive in a changing world.

Dit type games wordt nog niet veel aangeboden maar de genoemde site geeft wel een aantal voorbeelden: Digital Zoo, Urban Science, Science.net en het Pandora Project.

De thematiek van deze games spreekt wel tot mijn verbeelding. Van een ‘hands on’-indruk is weliswaar geen sprake maar de educatieve potentie hiervan is denk ik best groot. Het doet me een beetje denken aan een kruising van simulatiegames als Sim City met actuele onderwerpen.

Schaffer en Gee hebben twee papers gepubliceerd over dit onderwerp. Ja toe maar, nog meer leesvoer:

Before every child is left behind: How epistemic games can solve the coming crisis in education (PDF)
en
Epistemic games to improve professional skills and values (PDF)

@

2 Reacties

  1. Het deed mij ook spontaan denken aan een diepgaandere versies van CivCity en Transport Tycoon Deluxe, waar je respectievelijk steden en transportwegen onderhoud. Alvast een leuke manier om van vroeg af aan te kunnen ervaren waar je natuurlijke talenten en instincten het best voor geschikt zijn.

  2. Topmanagers worden het! Burgemeesters! Spoorwegtyconen! Dierentuindirecteuren! Pretparkspecialisten!

Reageer