clear

zoeken

search

21 augustus: een rondje nieuws

21 augustus 2008


Soms komt er in korte tijd meer nieuws voorbij dan je lief is.

  • Las net in de (papieren) PZC over de vliegramp bij Madrid. Vliegrampen zijn altijd verschrikkelijk maar een mens is altijd geneigd nieuws in persoonlijke context te plaatsen. Terwijl ik me de Barajas-hel probeer voor te stellen denk ik terug aan het feit dat ik daar 2 maanden geleden zelf was. Gematst door de willekeur.
  • Europeanen doen jaarlijks 12 miljoen kasten, 3 miljoen keukens, 21 miljoen stoelen, 7,2 miljoen tafels en 18,4 miljoen matrassen de deur uit. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde schatting van Milieu Centraal. Allemachtig mensen! De zucht naar trendy meubelen heeft wel een hele hoge tol. Tijd om een nieuwe opdracht in het spel dat Ikea heet te introduceren: “spaar tevens het milieu”. Meteen de Walkthrough even aanpassen.
  • Het Vaticaan verhuist 75.000 manuscripten naar een vuurbestendige bunker. Een listige operatie!
  • InformatieProfessional meldt dat de grootste kloosterbibliotheek ter wereld, die in het Oostenrijkse Admont, weer heropend is. Dat is zo’n een mooi gebouw! Volgens mij kwam die ook voor in een post over de 62 mooiste bibliotheken ter wereld.

    Hee! Wat is dat? Wie heeft hier mijn content gejat zonder naamsvermelding en zonder duidelijk doel? Yo, admin: check de cc-licentie rechts man! Je mag alleen jatten als ergens copyright op zit 🙂

  • Watvindenwijover.nl is getransformeerd tot Kenniscafe.com. De site is nog niet vrij toegankelijk maar ziet er heel aardig uit. Meerdere bedrijven hebben al besloten in zee te gaan met het café.
  • In Ontario worden onschuldig breiende meisjes geweerd uit de bibliotheek, omdat ze niet meer in het tijdsbeeld zouden passen. Doorgeslagen bibliotheekvernieuwing. Bah!
  • Vinden jullie de achtergelaten babywalvis nabij Australië ook zo zielig? Dat beeld van een baby die melk uit de kiel van een boot probeert te drinken is hartverscheurend. Dat vinden ze in Australië ook. Babywalviseuthanasie. Een merkwaardig woord.
  • Een docent kijkt naar het gedrag van studenten in de bibliotheek en waant zich opeens op een boekenkerkhof. Hoe breng je anno 2008 studenten in godsnaam nog bij dat boeken toegevoegde waarde kunnen hebben?

    Vandaag las ik in het mooie vakblad //Collectie een artikel over 5e jaars gymnasiumscholieren. Zij gaven aan boeken nauwelijks meer te gebruiken maar wel bekend te zijn met de valkuilen van het web. Ze waarderen de bibliotheek wel maar gebruiken ‘m niet. Alleen voor het vak geschiedenis soms.

    Gisteren in de HP/De Tijd een interview met vier uitgevers, over de toekomst van het boek. Het blijkt dat steeds meer mensen dezelfde boeken kopen, waardoor de eenheidsworst het aanbod bepaald. Bestselleritis noemen de uitgevers het zelf. De enige die daar garen bij spint is Bol.com. De omzet van dat bedrijf verdubbelt ieder jaar. Het geheim van de smid? Online is er wèl belangstelling voor oudere drukken en tweedehands. Een enorme belangstelling zelfs. Hoera voor de lange staart.

  • Terwijl we lekker doorzeiken over roken en drinken zwijgt iedereen in alle talen over het feit dat bijna een miljoen Nederlanders aan de Prozac hangen. Zelfs huisdieren worden er mee volgepropt! Somber zijn mag niet meer? Antidepressiva zijn fopspeen? Een melkkoe van overheid en farmaceutische industrie. Dat is het!

Het is niet het vrolijkste nieuws, dat je op een donderdag als deze tegenkomt. Ik koester dan maar de leestip die ik ergens tegenkwam: Ik ging weg bij Microsoft om de wereld te verbeteren, van John Wood. Het verhaal van een ICT-man die zijn roeping vindt als liefdadigheidsbibliothecaris.

Traantjes wegpinken maar! Niet van verdriet maar van ontroering. Dan zijn we er toch?

Hatsikidee.

@

13 Reacties

  1. Rob Izeboud schreef:

    Tweedehands studieboeken (opleidingsboeken) kopen via BOL kan je aardig wat geld besparen. De bemiddelingskosten zijn gering (1,95 per boek).
    Als je verkoopt zijn de bemiddelingskosten een stuk hoger, afhankelijk van de prijs die je vraagt voor het boek, en dan komen er ook nog verzendkosten bij.
    Daarom kun je beter verkopen via Markplaats, dat werkt sowieso beter (vaker een reactie)voor niet-studieboeken die je wil verkopen.
    De betaling is ook sneller geregeld.

  2. Koop jij vaak boeken online? Ik heb met de tweedehandmarkten eigenlijk nog geen ervaring. Is eBay ook nog interessant in dezen?

  3. Daan schreef:

    Het Lance Armstrong-achtige verhaal van Marcel van der Weijden vind ik hier ook wel in passen. //tinyurl.com/59rryh

    En naast de walvisbaby moet ook de gorilla. //tinyurl.com/5b5qv8

    Toch?

  4. Robert schreef:

    De “snodaard” achter nonons.nl heet Ruben Rump.

    Saillant detail: op nonons.nl staat een advertentie naar Educatieve Auteurs. En wie is er lid van de Vereniging van Educatieve Auteurs? Inderdaad 🙂

    Voor de rest gebeurt er niet zoveel op die site nonons.nl. Wellicht een fan van je blog die hobbyde met Joomla en daarvoor tekst van je blog kopieerde in zijn site?

    Greetz

  5. Breien is toch weer juist heel hip?! Kijk maar eens naar de aandacht voor breien in MAKE van O’Reilly. Mijn artikelen op mijn weblog bij de NRC, waar wel gewoon auteursrecht op berust, worden de laatste tijd steeds geplunderd door Aboutmedia.nl en Aboutmarkting.nl.

  6. Rob Izeboud schreef:

    Hoi Edwin, is eigenlijk begonnen met de boeken van de boekenlijst voor de studie van m’n dochters.
    Boeken voor het nieuwe studiejaar aanschaffen, van een vorig jaar afgebroken studie verkopen.
    Had ook nog wat fotoboeken die nooit meer de kast uit kwamen.
    Ed van der Elsken en dat soort werk. Liep niet via BOL.
    Wel via Marktplaats.
    Kopers eerst laten betalen, vervolgens de boeken opsturen.
    Met Ebay en Amazon heb ik (nog) geen ervaring. Els van de Wijdeven
    wel trouwens.

    Gr Rob

  7. Astrid schreef:

    Het is niet eerlijk. Ik kamp met een serieuze writersbloc en jij blijft de posts maar uit je losse pols schudden, zelfs 10 in 1 als het moet.
    Jaloers!

  8. @ Jaap: mooi zeg. Ik kende heel de man niet en heb die post nooit voorbij zien komen. Blij met de reservering dan. Ga het zeker checken!

    @ Daan: wat zijn er eigenlijk veel sentimenten in de media als je een beetj oplet he. Dat van die sporter hoorde ik vanavond pas op het terras, die aap had ik gezien op het web. Wat is het toch dat ons raakt in dat soort berichten. Wonderbaarlijk menselijk in de overdosis aanvoer ofzo?

    @ Robert: thanks! Ik had ook al even gekeken. Het is misschien erg maar sinds het akkefiet met witheet.com kan het me eigenlijk niets meer schelen. Ik weet waar de bron zit en zolang het niet gekker wordt houd ik het maar op een vlaag inderdaad. Misschien is het zelfs wel een compliment…

    @ Marie-José:

    Nou en of! Ik kan me nog goed de bezoekerspiek herinneren van deze post.

    Ik zag inderdaad zo’n simpele verwijzing op een van die blogs. Ik vraag me af hoe jij/jullie daar dan mee omgaan? Dat is toch even wat anders denk ik? Maken jullie daar werk van? Maakt dat een kans?

    @ Rob: bedankt voor de toelichting. Ik vind het op de een of andere manier altijd fijn om te lezen dat die online mechanismen goed werken. Een klein wonder toch, op de een of andere manier. Weet niet precies waarom ik dat vind…

    @ Astrid: je moet niet jaloers zijn hoor, het is met mij gewoon een beetje raar. Ik kan volgens mij nog wel bloggen over een lege muur ofzo. Vandaag had ik eigenlijk geen tijd om te bloggen omdat ik zo nodig vrij moest zijn na vieren, en andere dingen had op het werk. Die ingangen zijn dus allemaal potentiële die ik heb samengevat.

    Het is wel leuk om altijd de link te leggen naar bloggen of je werk. Of je privé. Alles hangt samen. En daarbij komt dan dat ik gewoon een enorme ouwehoer ben 🙂

    Zeker na het terrasbezoek ^^

  9. Vooral de afbeelding van deze post vind ik geweldig 🙂
    Leuke berichtjes trouwes.

  10. Die vond ik ook chique ja!

  11. Anoniem schreef:

    Oeps, ik ben die “snodaard” achter nonons. En dat was idd een experiment met Joomla. Ik wilde de content vullen en op jou blog zag ik het mooie stuk over die bibliotheken. Niet over nagedacht dat iemand die site uberhaupt zou openen. Mijn exuses.

    Groet,

    Ruben Rump

  12. Ha Ruben:

    Ik vond het ook helemaal niet erg hoor, het was meer een geintje. Ik zag aan de eenmaligheid al dat het verder geen kwade opzet was of iets dergelijks. Ik heb het ook wel eens meegemaakt dat er echt gestolen werd en dat werd nog een heuse kwestie.

    Bedankt voor je toelichting in ieder geval. Geen probleem verder!

Reageer