clear

zoeken

search

Personeel ING krijgt 1200 euro voor zelfontplooiing

27 juli 2008


Huub van Zwieten schrijft op HRlog over een werkbezoek dat hij bracht aan ING. Hij schrijft:

ING is een van de bedrijven die inziet dat je als werkgever mensen soms een handje moet helpen om in beweging te komen om aan zichzelf te werken. ING pakt dat voortvarend aan: alle 30.000 medewerkers van ING Nederland, krijgen een fors individueel budget van 1200 euro om ergens in de komende drie jaar uit te geven aan zijn of haar persoonlijke ontwikkeling. Dat hoeft niets met je huidige functie te maken te hebben. Dat mag iets zijn in de lijn van je hobby, passie of toekomstdromen. Je mag op kosten van de baas aan je droombaan gaan werken, of die nou uiteindelijk binnen of buiten ING gevonden wordt.

Dat is wat je noemt opmerkelijk! Employability wordt dit genoemd: het investeren in de optimale inzetbaarheid van je medewerkers. ING benoemt het begrip als zodanig in het principe-akkoord ING CAO (PDF) en bij FNV Bondgenoten is het ook een ingeburgerde term.
Zelf had ik er werkelijk nog nooit van gehoord, terwijl er toch best veel websites zijn die aandacht aan dit verschijnsel besteden.

Ik vind zo’n investering overigens niet alleen opmerkelijk, ik vind het ook mooi. Het dwingt medewerkers ertoe na te denken over hun levensinvulling, hun passies en hun dromen, en om de zelf de link te leggen naar het werk. Het kan bijna niet anders dan dat dit een positieve impuls geeft aan ieders werkplezier.

Huub van Zwieten denkt dat ook. Deze ‘droombaangoeroe’ onderhoudt naast zijn weblogs ook een website met de titel 365 vakantiedagen. Alleraardigst! Voor de Telegraaf schrijft hij columns als Werken=Spelen (PDF)

Gedachtengoed naar mijn hart.

@

10 Reacties

 1. Bob Coret schreef:

  Ik werd een beetje getriggerd door het woord “toekomstdromen“: gisteravond heb ik naar de laatste voordracht van de onlangs overleden Randy Paush gekeken, getiteld “about fulfilling childhood dreams“, een aanrader!

  //www.youtube.com/watch?v=ji5_MqicxSo

  “Pausch, the married father of three, was an energetic and fun-loving computer science professor at Carnegie Mellon University in Pittsburgh when, in 2006, he was diagnosed with pancreatic cancer. A year later, despite surgery and chemotherapy, physicians discovered the cancer had spread to his liver and spleen. He had been told he had perhaps six months to live,” remembers Chicage Tribune.

  On Sept. 18, 2007, Pausch delivered an inspiring speech about fulfilling childhood dreams. “Pausch talked about his lessons learned and gave advice to students on how to achieve their own career and personal goals.” The video had almost 4 million views at YouTube.

 2. Ik kan me herinneren dat ik een video zag waarin zijn collega’s hem aankondigen. Bij Ted Talks dacht ik. Ik zal deze kijken als ik wat tijd over heb. Hij is best lang.

  Bedankt voor de tip Bob!

 3. Robert schreef:

  Het is inderdaad een erg lovenswaardig initiatief van ING! Bij mij op de werkvloer (op dit moment gedetacheerd bij ING) zie ik alleen nog niet veel mensen gebruik maken van deze regeling, terwijl er intern behoorlijk wat reclame voor wordt gemaakt.

  Het is helaas ook een regeling die je alleen massaal kan invoeren als je onderneming behoorlijk vermogend is (en dat is ING ;))

 4. Waarom slaat dit dan niet aan bij het personeel? Het is toch behoorlijk vrij, zou ik denken. Of zit er een addertje onder het gras ofzo?

 5. Robert schreef:

  Dat is mij ook niet helemaal helder. Ik had even het reglement gelezen en zag geen addertjes zitten. Ik zal binnenkort even mijn collega’s gaan polsen hierover. Maar wie weet zijn ze gewoon trainingsmoe. Bij ING heb je namelijk nogal wat trainingen die je kan volgen/verplicht moet volgen.

  Greetz

 6. Tsja, een overdosis kan averechts werken.
  Het verhaal wordt er alleen maar opmerkelijker door vind ik. Ik dacht dat ze alle 30.000 meteen overstag zouden gaan….

 7. Wow toen ik laatst informeerde naar cursussen kreeg ik te horen dat het budget voor dit jaar hiervoor al op was, maar dat we volgend jaar wel verder zouden kijken…
  Vreemd dat hier zo weinig gebruik van gemaakt word. Ik denk dat ik als eerste in de rij zou staan 😀

  @Edwin zowel het laatste college van Randy Pauch als zijn college over timemanagement is zeker een aanrader. Ze zijn idd best lang. Maar wel een 2 goed bestede uurtjes! Ik denk niet dat je er spijt van zult hebben als je deze bekeken hebt.

 8. Goed dat je me er even aan herinnert 🙂

 9. Jurgen schreef:

  Werk ook bij ING. Probleem is dat veel van de 30.000 medewerkers in Nederland erg druk bezig zijn met het verwerken van reorganisatieprocessen en veranderingen op de werkvloer. Hoewel het initiatief prijzenswaardig is, zijn veel mensen intensief bezig om te overleven in de hectiek die organisatorische veranderingen teweeg brengen. Ik geloof dat iedereen op de 1 of andere manier een passie heeft, maar dat vlammetje staat bij dit soort omstandigheden erg laag. Op het moment dat duidelijkheden ontstaan, meer rust (als dat er ooit zal zijn) wordt gecreeerd door management, zullen mensen geneigd zijn om dieper na te denken over de eigen passies.

 10. Hoi Jurgen,

  Bedankt voor de aanvulling! Dat verklaart een hoop.

  Succes met de reorganisaties dan maar…

Reageer