clear

zoeken

search

Google Books: duizenden verweesde werken naar het publieke domein

10 juli 2008


Verweesde werken (Orphan Works) zijn werken waarvan de rechthebbenden niet bekend zijn, of niet kunnen worden gevonden. Die werken vormen een probleem voor Google, die zulke werken maar wat graag zou digitaliseren en opnemen in Google Books. Op de website van de Koninklijke Bibliotheek kun je daar meer over lezen.

In de Verenigde Staten vervalt het copyright op boeken die gepubliceerd zijn tussen 1923 en 1963 na 28 jaar. Eventuele rechthebbenden moeten het copyright dan opnieuw claimen. In veel gevallen gebeurt dat niet. In de database van de US Copyright Office kan worden opgezocht of zo’n claim al dan niet is geplaatst.

Die database zou dus van grote betekenis voor Google kunnen zijn, ware het niet dat de records een voor een moeten worden opgezocht. Dat is natuurlijk een heidens karwei.

Maar Google heeft de gegevens dankzij de inzet van vele toegewijde vrijwilligers nu toch weten te bemachtigen en digitaal beschikbaar gesteld. Dit betekent dat veel boeken uit de genoemde periode nu deel uitmaken van het publieke domein en gedigitaliseerd zullen worden bovendien. Ik sluit me aan bij David Weinberger en dank de goede mensen achter projecten als Distributed Proofreaders en the Universal Digital Library.

Kudos!

@

Reageer