clear

zoeken

search

De betrouwbaarheid van informatie: Iran manipuleert foto’s raketlancering

11 juli 2008


Manipulatie van informatie heeft altijd mijn interesse, zeker als overheden of de journalistiek zich ervan bedienen. Manipulatie van foto’s laat daarbij vaak het minst te raden over. Begin 2006 schreef ik over de manipulatie van de foto’s van de terroristische aanslagen in Madrid, in 2004. Dat manipuleren zou je met heel veel goede wil nog kunnen rechtvaardigen door te stellen dat sommige kranten hun lezers wilden behoeden voor te schokkende beelden.

Propaganda is een ander verhaal. Iran laat spierballen zien die het niet heeft. Iran houdt z’n buikje in op een uitverkocht strand. Iran is stout. Waarmee ik overigens geenszins wil zeggen dat het Westen dat niet is.

@

Foto.

4 Reacties

 1. Astrid schreef:

  Dus begrijp ik het goed dat Iran misschien niet 4 spierballen heeft, maar toch wel 3 in dit experiment? Een klungelige stunt, maar het blijven wel spierballen…

 2. Dat is zo inderdaad. Hoewel: nu blijken ze er niet alleen spierballen bij te plakken, de overige lijken ook nog eens andere te zijn dan ze claimen…

  //www.cbsnews.com/stories/2008/07/11/world/main4255073.shtml

  Maar dat is misschien ook wel weer propaganda 🙂

 3. Robert schreef:

  Het valt volgens mij wel mee met die spierballen.

  Een paar jaar geleden kondigde Iran met veel bombarie nieuwe straaljagers aan. Deze straaljagers waren zelf door het land ontwikkeld en natuurlijk onoverwinnelijk.

  Het bleek echter te gaan om straaljagers uit de jaren ’70 (de zogenaamde F-5) die ze voorzien hadden van nieuwe electronica en andere vleugels. Natuurlijk nog steeds gevaarlijk (dat is immers al het wapentuig), maar niet zo gevaarlijk als men in Iran beweerde.

  Landen doen dit heel vaak. Zo werden in de Tweede Wereldoorlog al hele fictieve legergroepen gecreëerd inclusief opblaasbare mock-up legervoertuigen zodat de vijand, bij verkenningen, een verkeerd beeld kreeg van de machtsverhoudingen. Zo lag er destijds bij Den Haag het vliegveld Ockenburgh waar de Duitse krijgsmacht houten namaakvliegtuigen had opgesteld om de Engelse bommenwerpers te misleiden.

  Recenter, tijdens de Irak-oorlog van 2003, heeft de VS miljoenen dollars aan hypermoderne wapens verspeeld (de zogenaamde smart weapons (laser- en/of GPS-geleid)) doordat ze oude vliegtuigen uit de jaren ’60 bombardeerden.

  Deze vliegtuigen, die allang niet meer vliegenswaardig waren, werden door de Irakezen naar de opstelplaatsen van vliegtuigen gesleept. Enkele tijd later werden deze vliegtuigen vervolgens braaf gebombardeerd door de VS en haar coalitietroepen (Engeland + Australië). Het werkte als leuke afleidingsmanoeuvre om andere zaken in veiligheid te brengen (zoals hoge Baath-figuren richting Syrië).

  Groet,

  Robert

 4. Mooie aanvulling Robert! Misleiding en propaganda gaan hand in hand.

  Ik moet opeens ook weer de denken aan die inval van de duitsers. Nederland had volgens mij een tank en die stond ergens vast in een vennetje.

  Er was ook een peloton soldaten getraind om zich over het ijs voort te bewegen. Beetje lastig in mei 🙂

Reageer