clear

zoeken

search

Gratis webconferencing met Zoho Meeting

25 juni 2008


Als ik een online toepassing zou moeten noemen die naar mijn idee nog veel te weinig gebruikt wordt is het wel webconferencing. Ik kan niet goed begrijpen waar die weerstand op gebaseerd is. Er worden dagelijks duizenden euro’s verkwist aan vergaderingen die helemaal geen fysiek samenkomen vereisen. Veel te dure treinkaartjes. Veel te dure benzine. Een dag lang moeilijk bereikbaar zijn voor andere werkzaamheden.

Het is een onderwerp dat ik regelmatig aankaart maar het draait er vrijwel altijd op uit dat mensen toch kiezen voor een vergadering ‘in het eggie’. Die keuze wordt vaak gemotiveerd door uitspraken als ‘dat is nu toch even praktischer’ en ‘als je elkaar kunt aankijken kom je sneller tot besluitvorming’.

Hopeloos is het. Of, zoals ze het zeggen bij ZBC: “In Nederland zijn er honderdduizenden mensen die met recht oneerbiedig kunnen zeggen dat ze ‘met ouwehoeren hun brood verdienen’.”

Het is dus een beetje tegen beter weten in maar ik kan het soms niet laten om als een klein kind te blijven dreinen, zeker niet als ik mooie gratis tools tegenkom die tegensputteren vanwege kosten reduceren tot klinkklare nonsens. In een lijst van 12 tools voor webconferencing van Mashable stuitte ik bijvoorbeeld op Zoho Meeting. Die toepassing bestaat al ruim een jaar maar was tot op heden aan mijn aandacht ontsnapt, terwijl ik toch met enige regelmaat schrijf over de pracht en praal die Zoho te bieden heeft.

Toegegeven, de demovideo van dit product is een tikje vaag maar een download en een eerste blik onder de motorkap maken mij direct enthousiast om de software binnenkort eens uit te proberen. In oktober 2007 dacht ik op die manier ook aan de slag te kunnen met DimDim maar toen vond ik niet genoeg medestanders. Inmiddels heb ik wel een paar medestanders gevonden binnen het regionaal overleg Aladin. Ik was eigenlijk van plan om daarbij gebruik te maken van de software van Surfnet, maar misschien is het wel een idee om tijdens dat overleg meteen een paar alternatieven te testen en te evalueren. Een buitenkans.

Zo gaat dat met pilots. Dankbaar is het werk niet altijd maar iemand moet het toch doen he 🙂

@

5 Reacties

 1. SRK schreef:

  Hallo

  Vele dank voor het nemen van nota van Vergadering Zoho.

  Tevreden gratie mijn Nederlands:)

  Juicht toe
  SRK

 2. Graag gedaan Srk!

  🙂

 3. Paulo schreef:

  Beste Edwin,

  Vreemd dat ie in het rijtje van Mashable ontbreekt: FlashMeeting, een videoconferencing tool die is ontwikkeld door KMi (een onderdeel van de OU in Engeland). Uitleg vind je onder andere bij LabSpace, het ‘kleine zusje’ van LearningSpace. Niet zomaar te downloaden, maar volgens mij toch een vermelding waard. Via gratis registratie bij Openlearn en inschrijving in een cursus is de tool gewoon (binnen de setting van de cursus) te gebruiken. Anderen die je wilt uitnodigen hoeven geen geregistreerde gebruikers te zijn! (Zie ook hieronder.)
  Wie weet geeft de OU de code op enig moment toch vrij voor iedereen om te gebruiken.

  To book a meeting in OpenLearn and access your events, you have to be inside a course. Typically a meeting is pre-booked by a registered user and a url, containing a unique password for the meeting, is returned by the FM server. The ‘booker’ passes this on to the people they wish to participate, who simply click on the link to enter into the meeting at the arranged time.

 4. Dag Edwin,

  In Vlissingen vergaderen Kees en ik bijna wekelijks via Skype met de webcam en een microfoontje. Heel eenvoudig en gratis! We hebben alleen het programmaatje Pamela gekocht (ook van Skype en zeer goedkoop) om onze gesprekken automatisch op te nemen. dat is wel zo handig wil je later teruggrijpen naar bepaalde dingen die gezegd werden of zo. Ik volg met plezier jouw experimenten op.
  Zoho biedt inderdaad goede tools aan. iK gebruik ze al een tijdje.

  gr;

 5. @ Paulo: bedankt voor de aanvulling!

  @ Karolien: mooi werk! Met skype is ook weinig mis. Pamela kende ik dan weer niet maar dat klinkt ook wel goed. Remote is de bom!

  Ben jij vaak niet op locatie in Vlissingen dan?

Reageer