clear

zoeken

search

Open Source webconferencing met Dimdim

08 oktober 2007


Dimdim ziet er erg veelbelovend uit. Het is een Open Source tool voor webconferencing. Een tijdje terug maakte ik voor het eerst kennis met vergelijkbare software van Surfnet maar die software kan alleen worden gebruikt door organisaties die zijn aangesloten bij die instelling.

Ik heb Dimdim wel al gedownload maar nog niet geïnstalleerd. Uitproberen doe ik in een later stadium. Dat kan dan mooi tegelijkertijd met Smartcam.

Een uitnodiging voor de beta-release krijg je nog niet meteen. Daarmee krijg je toegang tot webbased en ‘hosted’ versie, als ik het goed begrijp. Dat is natuurlijk nog handiger. Daar maar even op wachten dan, of op het moment dat de software echt van pas komt.

Ik blijf het onbegrijpelijk vinden hoe weinig men nog gebruik maakt van dit soort software. Al dat reizen voor vergaderen, al die kosten. Hoe zou het toch komen dat dit oude werkpatroon slechts mondjesmaat doorbroken wordt?

Zie ook de besprekingen op TechCrunch en Mashable.

@

8 Reacties

  1. Jaap van de Geer schreef:

    Ziet er interessant uit. Laten we een keer dimdimmen vanuit de shanachietour.

  2. Erna schreef:

    Hoi Edwin,
    ik snap wel waarom er nog steeds irl wordt vergaderd. Het lezen van bodylanguage is naar mijn idee niet te ondervangen door webcams of geschreven teksten op msn/mail e.d.
    Ik vind videoconferencing een mooie aanvulling, zou zeker op functioneel terrein voor zakelijke vergaderingen een alternatief kunnen zijn. Want er wordt heel wat afgeouwehoerd in onze branche, dat kan allemaal wel wat korter en zakelijker en resultaatgerichter (en zij stak hand in eigen boezem 😉 Maar de praatjes tussendoor, de koffiepraat en de borrel achteraf leveren vaak hele goede ideeen op. Naar mijn idee niet te ondervangen door alle nieuwe vindingen (maar ja, ik zal wel ouderwets daar in zijn).
    Vorige week weer een paar voorbeelden meegemaakt waarbij de irl ontmoeting met iemand mij, samen met drie collega’s op ‘t puntje van onze stoel zetten door de flow van inspiratie die wij alle vier daar voelden door gespreksgenoot nr. 5. Dat heeft naar mijn idee toch echt te maken dat je elkaar in de ogen kunt kijken en ziet hoe die ander helemaal mee gaat en op gaat in de discussie.

  3. Hoi Erna,

    Daar geef ik je ook wel gelijk in hoor. Af en toe face to face is ook erg belangrijk.
    Maar er zijn inderdaad ook veel vergaderingen waar veel voor gereisd wordt maar die vooral neerkomen op het doornemen van vaste punten etc. Dat is wel wat anders dan een vergadering waarmee je echt spijkers met koppen wilt slaan, of waar je ideeën wilt opdoen.

    Punt is vooral dat het in onze sector nog bijna helemaal niet wordt ingezet. Dat is ook best extreem…

    Als je de huidige beeld- en geluidskwaliteit van de grote internationale conferences van multinationals trouwens ziet, benadert dat IRL al vrij aardig.

    De goede middelen aanwenden maakt het meteen een stuk overtuigender.

    Maar nogmaals: het ‘eggie’ heeft ook wat inderdaad. Als het dan ook maar eggie is 🙂

  4. Hey Edwin,

    Ik was net dringend op zoek naar dergelijke software. Ik ben momenteel nog in London, maar volgende week ga ik het zeker uitproberen. Misschien moeten we het ding samen eens in de praktijk testen? Ik geef toe dat dergelijke tools inderdaad heel wat tijd kunnen besparen. Vooral als je vanuit België voor een Nederlandse bibliotheek werkt! Mocht de software bruikbaar blijken, dan implementeer ik ze meteen in Vlissingen. Kees zal blij zijn!
    Groetjes,
    Karolien

  5. Hoi Karolien,

    Dat komt mooi uit! Ik test het graag een keer hoor.

    Ik hoor er wel van!

    Geniet nog ff van die mooie stad!

  6. Enno schreef:

    Hoi Edwin,

    Deze software moet je eerst installeren op een (web)server daarna kun je er met van een desktop verbinding mee maken. Ik zal het bij ons in de groep gooien, je hoort er nog wel van!

    Groet,
    Enno.

  7. Ha Enno!

    Dat klinkt goed! Voor de webbased toepassing heb ik nog geen uitnodiging mogen ontvangen. Dat zal nog wel even op zich laten wachten dan.

    Thxs

Reageer