clear

zoeken

search

Visueel ip-adressen traceren met IP Location Lookup

27 mei 2008


Veel programma’s voor bezoekersstatistieken geven onbetrouwbare informatie als het gaat om de locatie van het IP-adres van bezoekers. Zo meldt Statcounter regelmatig dat een bezoeker afkomstig is uit Vlissingen of Terneuzen, terwijl ik zeker weet dat het om het adres gaat van een bekende uit Middelburg. Dan houd je in andere gevallen ook een slag om de arm, voor de zekerheid.

Server IP Location Lookup biedt soelaas in dezen. Als je een domeinnaam of ip-adres ingeeft wordt op Google Maps de locatie van de server getoond. Een test leerde me dat ook die gegevens (uit de IP-database van MaxMind) niet helemaal accuraat zijn: Middelburgse IP-adressen worden bijvoorbeeld allemaal herleid naar een locatie op het Damplein. Dat neem ik dan maar voor lief en beschouw het als een aardige aanvulling op Google Analytics en Statcounter. Niets meer en niets minder.

Bovendien: als het zo dichtbij komt als de localisering door de routebeschrijvingen van Google Maps is het ook weer niet goed. Dan zeur ik weer dat ik er rillingen van krijg. Het is altijd wat, mijn lieve schat.

free music

@

6 Reacties

  1. Remco schreef:

    hey, volgens Server IP Location Lookup woon ik in Wilnis, Utrecht :-s.

    Volgens //www.ip-adress.com/ woon ik dan ook op het Damplein. Wat zit er verborgen onder de patatkraam daar? Een samenzwering dat zeg ik je. * even een aluminium hoedje vouwen*
    🙂

  2. Fred Zelders schreef:

    Mijn advies: Besteedt verder geen aandacht en energie aan deze service. De informatie die Server IP Location geeft is niet betrouwbaar. Ik kan dat bewijzen aan de hand van een server waarvan ik de exacte locatie in NL ken.

    Ik denk dat ik het bovenstaande mag stellen want het zou toch wel heel toevallig zijn dat de gegevens van de eerste de beste server die ik check niet kloppen.

    Maar… misschien zijn er anderen die een voorbeeld hebben dat wel klopt.
    In dat geval neem ik mijn woorden terug en zal het in mijn geval dus wel een foutje/incident zijn.

  3. Mmmm,

    Dat zijn inderdaad vreemde gevolgtrekkingen. Ik ben dan benieuwd wat de meest betrouwbare is dan. Het blijft altijd gissen op die manier…

    Ik sluit me maar aan bij van es. Een groot complot is het. De overheid traceert ons tot op de meter en wij doen het met willekeurige data, die er soms een beetje op lijken.

    We gaan gauw eens graven daar 🙂

    Toen met Google maps dacht ik dat het zover ging als het kastje in de straat van de energieleverancier…

  4. Fred Zelders schreef:

    Edwin,

    Ik denk dat het zo ver gaat als wat er in de database staat over de locatie van de provider die jouw ip-adres verstrekt.
    En dan maar hopen dat de database van Server Location Lookup ‘klopt’.

  5. Hoi Fred,

    Jaren terug speelde ik altijd graag met van die programma’s als traceroute (//visualroute.visualware.com bijvoorbeeld), waarin je wordt meegenomen langs alle knooppunten die een ping naar een bepaalde server aflegt. Ook daarmee kom je inderdaad niet tot aan je voordeur maar je krijgt wel inzicht in de vreemde bokkensprongen van digitale pakketjes. De kortste routes zijn lang niet altijd de beste.

    Maar het blijft interessant, vind ik altijd…

  6. Anoniem schreef:

    Bij mij doet hij het ook niet:
    volgens hem woon ik in Jeruzalem!

Reageer