clear

zoeken

search

Onderzoek EPN: Nederlander wil flexibeler werken

09 mei 2008


Gelezen op NuZakelijk en IP:

Werk en privéleven lopen steeds meer door elkaar. Driekwart van de werkenden is ook buiten de reguliere werktijden bereikbaar per telefoon of per e-mail. Een op de vijf werknemers wordt zelfs onrustig als zij buiten werktijd niet bereikbaar zijn.

Dit blijkt uit een enquête van EPN-Platform voor de informatiesamenleving onder 2400 mensen. Vermenging van werk en privé is in Nederland een gegeven, luidt de de conclusie.

Bijna de helft van de werknemers wil flexibeler kunnen werken, op tijden waar zij zelf voor kiezen. Zij hopen zo hun werk en hun privéleven beter op elkaar te kunen afstemmen. Vier op de tien mensen werken al in enige mate flexibel. Dat houdt in dat zij af en toe overwerken in de avonduren of de weekeinden. Zo werkt 20 procent minimaal een uur in het weekeinde.

Het rapport van EPN (PDF) stelt ook:

Nederland wordt steeds meer een kenniseconomie: nu is 40% van ons werk kenniswerk. Dat wordt 80%, verwacht McKinsey. Mensen werken in een kenniseconomie op allerlei plekken, in allerlei verschillende verbanden . Er wordt een beroep gedaan op de unieke combinatie van ervaring en kennis van kenniswerkers. De persoonlijke betrokkenheid en het oordeel van werknemers staat centraal: dat maakt dat kenniswerkers vaak ook buiten reguliere werktijden bereikbaar moeten zijn.

Dat ik een voorstander ben van flexibel werken behoeft geen betoog meer. Ik had echter niet gedacht dat zoveel Nederlanders er net zo over denken.
Ik ben benieuwd of -en zoja wanneer- organisaties hier meer aandacht aan gaan besteden.

@

6 Reacties

 1. boesje schreef:

  Hoeveel uur heb jij deze week al gewerkt dan? Volgens mij ben je deze week niet veel thuis of naar de bieb toe geweest…… Ook wel begrijpelijk met dit mooie weer, maar het terras heb je alleen gezien als je je fiets neer zette…..

 2. Ik ben toch nog zo’n 32 uur op het werk geweest, zie ik in de tijdsregistratie Wat betreft terras: gistermiddag heb ik 3 uur op terras gezeten, in de volle zon. En daarna nog een keer twee uur in Vrouwenpolder, aan de kreeft.

  Oh ja en in Vlissingen maandag, op het terras aan de boulevard, toen we aan de asperges zaten.

  Dat is meer dan genoeg voor mijn tere huidje, zo in een week ^^

  Daarnaast heb ik nog twee keer twee uur gewerkt ‘s avonds laat, aan 32 dingen, en heb ik nog drie keer zitten bloggen en tig keer de mail gechecked, Ning bijgehouden en -een keer of vijf- in het cafe mijn mailaccounts op mijn mobiel gechecked.

  De wereld is een stuk flexibeler dan hij op het eerste gezicht lijkt m’n beste 🙂

  En dan moet ik morgen ook nog een uurtje of twee naar de bieb.

 3. boesje schreef:

  Zo zo, en dat voor iemand die werken zo jaren 80 vindt

 4. Hehehe,

  Het concept werken deugd feitelijk voor geen meter natuurlijk 🙂

 5. misschien als tijd vloeibaar geworden is 🙂

  meer dan 1 miljoen zelfstandigen inmiddels, dacht ik? ook zij zoeken denk ik die flexibiliteit.

  en u meneer mijnsbergen, bent u zowaar weekend aan het houden? 🙂

 6. Zo’n aantal kan ik me ook herinneren inderdaad. Best bijzonder veel …

  Het kwam vandaag niet van bloggen omdat ik vanochtend een presentatie moest verzorgen voor een Zwitserse delegatie en toen ben ik vervolgens niet meer thuis geraakt voor de avond.

  Zeldzaam he 🙂

Reageer