clear

zoeken

search

Modern leven: het versmelten van werk- en privétijd

17 januari 2007


Sommige mensen verklaren me wel eens voor gek, dat ik buiten werktijd ook zoveel bezig ben met bibliotheken, computers en informatie.
Ik ben nu een paar dagen vrij en bedacht me zojuist dat het inderdaad wel apart is dat je dan al twee uur privé-en werkmail zit te lezen en te beantwoorden en ondertussen wat rss tot je neemt, op de achtergrond nieuw gedownloade muziek checkt en tegelijkertijd een bakje koffie drinkt en een eitje bakt. Om vervolgens op je gemakje te gaan bloggen.

Misschien is het ook wel niet goed voor je welzijn maar ik kan niet anders dan bekennen dat ik het eigenlijk heerlijk vindt, dat trutten achter de computer. Gisteren was ik op het werk en daar ben ik precies de hele dag aan geen van dingen toegekomen die ik van te voren in mijn hoofd had om te gaan doen. Ik kreeg de hele dag door mensen aan het bureau, met korte en lange vragen, en met verzoeken om assistentie. Op zich geen enkel probleem maar bijzonder tijdrovend. Tussendoor pomp je dan mail weg.
Ik durf te beweren dat ik dat in een razend tempo doe maar dan nog ontkom ik er niet aan dat ik een groot deel van de tijd bezig ben met antwoorden, formuleren, oude mails opzoeken en meer van dat fraais. De dag is dan zo om. Gisteren kwam ik dan ook absoluut niet toe aan bloggen of RSS, zelfs thuis niet meer. Ik wilde gisteren ook de ins en outs bekijken van Elgg. Dat is open source software waamee je zelf een profielensite kunt opzetten.

Die software staat inmiddels op onze servers en het ziet er super uit! Maar van testen kwam het dus niet. Dat ga ik vandaag lekker thuis doen. Als ik klaar ben met bloggen en rss. Of misschien ga ik eerst wel een uurtje Zelda spelen, dat kan ook.

Maar ben ik dan getikt? Bezeten? Ik ervaar dat zelf helemaal niet zo. Als ik hier nu drie dagen geen mail zou bekijken, en me verre zou houden van zaken waar ik vanaf thuis bij kan, zou ik op het werk bijna een volle week nodig hebben om alles weg te werken, te beantwoorden en na te kijken.
Je kunt dan ook stellen dat de werkdruk te hoog is…of dat je meer infomanagement moet toepassen op je communicatiekanalen en werkzaamheden. Persoonlijk ervaar ik het echter niet zo. Als informatie-mens word je 24/7 omringd door input. Natuurlijk is het belangrijk dat je dat soms loslaat, dat je tijd neemt voor jezelf, dat je alle deuren gesloten houdt. Maar het is volgens mij bijna onmogelijk om alles naar behoren te doen en ook nog goed geïnformeerd te blijven, van negen tot vijf.
En als je het dan ook nog leuk vindt en door niets gestoord wordt dan de dingen waarvoor je zelf kiest, dan is het toch prima om thuis bezig te zijn met je werk? En is het toch ook geen enkel probleem dat je op het werk wel eens privé-mail checkt?

Ik denk dat volgende generaties dit principe nog veel extremer zullen doorvoeren, met draadloze apparatuur als basis. Dan is de versmelting van werk en privé compleet.

Het klinkt een beetje als ziek maar toen ik laatst een documentaire zag over werken en leven in Nederland, net na de tweede wereldoorlog, bedacht ik me hoe goed we het eigenlijk hebben. Die generatie zwoegde 14 uur per dag. Zonder hulp van machines, zonder ADHD, arbo, dertiende maanden, cao’s, en alle ander ‘verworvenheden” van nu.

Je kunt de alom aanwezige ICT beschouwen als een vloek. Ik zie het als een zegen. En nu eerst een koffie wederom. Chill!

@

16 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Ik vind
    dit
    soort berichten dan ook vaak stemmingmakerij. We rukken één ding uit zijn verband en maken er een leuk verhaal van. Misschien zijn de medewerkers die “surfen in de tijd van de baas” wel diegenen die daardoor efficiënter werken en ook diegenen “die het meeste overwerken”. Maar ja, zo’n totaalplaatje is weer zoooh genuanceerd..

  2. Lijkt me een interessant onderzoek. Het lastige is dat je bijblijven, inlezen, enz. niet goed kunt meten in termen van productiviteit. Dat loont in de loop van de tijd. Je kunt weer wel meten basis van mails etc.

    Maar ik ben best benieuwd wat de stand van zaken op dit moment is en wat allemaal oplevert. Een bericht zoals jij noemt rukt het inderdaad nogal uit verband. Nu.nl wordt ook het meest gelezen tijdens kantooruren. Je kunt daaruit opmaken dat veel mensen maar wat zitten te lanterfanteren op de werkvloer, je zou ook kunnen zeggen dat een bron als nu zich goed leent voor snelle consumptie tussendoor. Bijblijven zonder uitgebreid de krant te gaan zitten lezen…

  3. Danniëlle schreef:

    Zolang je er zelf geen problemen mee hebt om thuis werkgerelateerde zaken af te handelen, is er toch niets aan de hand? Zelf doe ik het ook hoor. En als ik d’r een keer geen zin in heb, dan lees ik mijn werkgerelateerde rss en mail gewoon heel selectief. En ok, ik blog weleens privé op het werk maar andersom geldt dit ook.

    De grens bepaal je nog altijd zelf en als jij jezelf recht in de ogen kunt kijken en er geen problemen mee krijgt op het werk moet je vooral zo doorgaan!

    En nu hup, aandacht voor prinses Zelda 🙂

    D.

  4. Ria schreef:

    In mijn ervaring zijn mijn mooiste werkherinneringen ook uit tijden toen werk en prive vrolijk door elkaar liep. Geniet ervan, maar probeer wel een balans te bewaren en het leuk te houden. En dat moet je echt zelf in de gaten houden.Bazen vinden harde thuis- en overwerkers altijd aardige werknemers, maar het thuisfront denkt daar meestal anders over en omgekeerd zijn bazen ook vaak niet erg gecharmeerd van prive activiteiten op de werkplek. Het blijft altijd een kwestie van schipperen, geven en nemen.

  5. De balans moet je inderdaad zelf zoeken.
    Met het thuisfront bof ik maar op het moment.
    Het thuisfront, dat ben ik ^^

  6. BiebmiepLeen schreef:

    Dit is ook voor mij een berichtje van herkenning. Een extra gegeven hierbij is dat ik buiten mijn werk nog de avondopleiding volg tot bibliothecaris. Ik doe dingen voor mijn opleiding tijdens mijn werkuren en andersom doe ik dan dingen voor het werk thuis buiten mijn werkuren. Tegenwoordig gaat dat toch ook prima, je kunt plaatsonafhankelijk bij alles wat je nodig hebt (bestanden, e-mail, intranet). Ik ben het wel met Ria eens dat je er een goed evenwicht moet in vinden. Ook ik heb nu nog geen belemmeringen op het thuisfront, mijn vriend is namelijk een workaholic én heeft zijn werkplek voor 80% thuis. Dus ik mopper eerder op hem dat hij te laat doorwerkt thuis dan hij op mij ;-). Maar ja, we zijn nog jong en hebben nog geen kinderen. Wanneer ons gezin zal uitbreiden zal het wel anders worden. Maar op dit moment vind ik het prima zo. Een extra voordeel daarbij is dat mijn bazin (onze teamcoördinator) soepeler is als ik bijvoorbeeld iets te laat op het werk kom (wat nogal eens gebeurt, dat is een mindere eigenschap van me) omdat ze weet dat ik een harde werker ben en ook thuis soms een uurtje (of meer) doorwerk!

  7. Uiteindelijk wordt de inzet wel gezien en beloond inderdaad. Meestal dan toch.
    Communiceren jullie ook wel eens via de chat, als jullie samen in huis zijn? Dan moet je wel een beetje op gaan letten 🙂

  8. Anoniem schreef:

    Ik heb hier nog een filmpje liggen van het Innovatieplatform (die club van JPB). Daarin wordt een toekomstvisie gegeven van het platform op Nederland in 2027. Zij schetsen een wereld waar werk en privé voortdurend door elkaar fietsen en werken en leren nooit meer ophouden. Ik wil het kreng graag op Youtube zetten maar dat lukt me tot nu toe niet.

  9. Anoniem schreef:

    en wat ik vergat te vermelden. Je bent kortom een echte voorloper:-)

  10. Ha dat klinkt wel aardig. In 2027 ben ik echter ook keihard 57 (als ik het zolang al redt. Tegen die tijd zal mijn fietsen wel verworden zijn tot hobbelen…er achteraan wel te verstaan 🙂

    Maar dat filmpje klinkt erg interessant. Wat is het probleem dan? Te lang, verkeerd formaat? Er zijn wel programma’s waarmee je makkelijk kunt converteren. Kwam er laatst nog een tegen in de rss.

    Kan je het misschien mailen of op esnips o.i.d. zetten?

  11. Anoniem schreef:

    Het is een dvd’tje. Ik zal van het weekeinde even kijken ben vandaag en morgen genieten in een hotelletje in Limburg.

  12. Dappere Bas schreef:

    soms word ik een beetje moe van me zelf. En dan doe ik thuis ff helemaal niks. Dan denk ik dat ik te veel speelgoed thuis heb staan en dat ik nergens aan toe kom.
    Maar eigenlijk is het informatiespecialisme dan gewoon onze roeping.
    En van een monnik verwachten toch ook een 24/7 attitude? :o)
    (van dat chatten thuis is komt bij ons wel eens voor overigens. ghighi)

  13. Anoniem schreef:

    He Edwin,

    Effe over Elgg…Ik heb het geprobeerd, vooral die Elgg spaces…Helaas kom ik er niet wijs uit. Volgens mij werkt nog bijna niets en dat wat werkt is volgestopt met advertisements…hmm, dan kun je nog skins downloaden zodat je die kunt toepassen op je persoonlijke Elgg space..maar als je dat doet dan kloppen de velden niet meer. Heb jij soms een Beta-account voor een verder gevorderde versie….of ligt het aan mij?

    Greets,
    Mario

  14. Hoi Mario,

    Ik ben nog niet toegekomen aan het testen maar wij hebben de open source ware van //sourceforge.net/projects/elgg gehaald en dat staat nu op onze eigen webserver. Inrichten doe je vervolgens zelf. Als ik meer weet zal ik mijn bevindingen hier plaatsen, ok?

  15. Anoniem schreef:

    perfect…dat zou mooi zijn! Zelf gebruik ik nu gewoon spaces van microsoft…

    Hier een space die ik volledig aan mijn “tik” heb gewijd. Kijk maar eens rond //smbworld.spaces.live.com/

    Doei,
    Mario

  16. Heb ik net even gedaan. Top!

    Raar bericht van Rare trouwens 😉

Reageer