clear

zoeken

search

Paarse Krokodil: telewerken bibliotheekmedewerkers ook?

03 november 2006


Ik lees overal dat het wetsvoorstel Paarse Krokodil is aangenomen door de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel zou er onder meer voor moeten zorgen dat telewerken gestimuleerd gaat worden door werkgevers omdat dat nu fiscaal aantrekkelijker wordt.

Misschien gaat die vlieger op voor andere branches maar ik geloof niet dat bibliotheken daar ook iets mee zullen doen. Of heb ik het mis en werkt een groot deel van de inlichtingenmedewerkers wel thuis?

Ik heb het in het verleden een paar keer aangekaart omdat ik denk dat een groot deel van het digitale (inlichtingen-)werk thuis gedaan zou kunnen worden. Ik zou dat perfect vinden. Niet gestoord worden door tientallen telefoontjes, mailtjes en collega’s. Je koffie bij de hand. Niets aan uiterlijke verzorging hoeven doen. Gewoon produceren.

Ik heb wel eens ergens gelezen dat bellen op het werk de productiviteit met tien procent doet dalen. En dan heb ik het over het bellen van collega’s. Dan kan je beter een beetje thuis lummelen en vervolgens even aladin wegwerken (95 % van de vragen beantwoord je immers zonder gebruik te maken van de gedrukte collecties…daar verwijs je doorgaans alleen naar), de mailbox legen, de digitale ingangen bijwerken, stukken schrijven, enz.

De terughoudendheid heeft denk ik te maken met controle. Werkgevers willen graag zien dat de medewerkers aan het werk zijn. Maar je kunt de digitale productie toch heel goed meten? Als iemand er voor kiest om vijf van de acht uur niets te doen, en vervolgens alles weet aan te leveren in de resterende drie uur, is het toch ook prima?

Ik ben eigenlijk best benieuwd naar de situaties elders. Heeft iemand ervaring met telewerken voor de bibliotheek? Beschikt iemand over goede bronnen in dat kader? Laat het me weten!

@

4 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Weinig tot geen ervaring mee maar ik zou best iets meer structureel thuis willen werken. Dat aspect van niets aan je uiterlijke verzorging hoeven doen spreekt me wel aan 🙂 Maar serieus, sommige werkzaamheden kan ik niet thuis doen omdat de benodigde programmatuur thuis niet op de computer draait (oclc pica bv) maar mailtjes beantwoorden, stukken schrijven, vakliteratuur lezen etc. zou natuurlijk prima thuis kunnen. En dat doe ik trouwens ook, alleen word ik er niet voor betaald omdat ik dat in mijn eigen tijd doe 🙁

    Het zal overigens ook verschillen van het type bibliotheek, toch?

    Vriendje heeft overigens wel ervaring met thuiswerken (grafisch ontwerper) en dat werkt perfect. Hij voelt zich zelfs een beetje schuldig als hij tussendoor wat ‘lummelt’. Terwijl dat op het werk natuurlijk ook weleens voorkomt 🙂

    D.

  2. Dappere Bas schreef:

    en alles onder de luide klanken van je eigen muziek. :o)

    nee, net als D heb ik niet heel veel ervaring met officieel thuiswerken. Zou best handig zijn. nu moet ik verplicht van mn computer afblijven en ga ik dus beetje een krantje lezen (want om iets heel anders te beginnen is meestal niet handig voor die 5 minuten verplichte rust). zou ik thuis toch mooi ff de was op kunnen hangen.

  3. Mr. B. schreef:

    Zo zo mister Ed, en maar mopperen dat je het zo druk hebt met je blog thuis terwijl je blijkbaar je werk in drie uurtjes af kunt hebben. Dan heb je toch tijd genoeg op je werk ………

  4. Ik ben niet die iemand die kan kiezen voor slechts drie uurtjes helaas 🙂
    En druk met mijn blog valt wel mee hoor. Een postje is zo geplaatst. Het is meer het gebeuren eromheen.

    En welke ‘b’ hebben we hier eigenlijk?

Reageer