clear

zoeken

search

Schijnbewegingen: China heft blokkering Wikipedia een klein beetje op

06 april 2008


Het UNESCO manifest voor Openbare Bibliotheken stelt onder meer:

Vrijheid, welvaart en de ontplooiing van samenleving en individu zijn fundamentele menselijke waarden. Deze kunnen alleen worden gerealiseerd door goed geïnformeerde burgers, die in staat zijn hun democratische rechten uit te oefenen en een actieve rol te spelen in de samenleving. Constructief deelnemen aan het maatschappelijk leven en meewerken aan het vormgeven van de democratie zijn afhankelijk van voldoende opleiding en van vrije en onbeperkte toegang tot kennis, wetenschap, cultuur en informatie.

Ik onderschrijf die randvoorwaarden volledig. Informatie wil en moet vrij zijn, ook als deze gevoelig ligt.

We mogen ons gelukkig prijzen dat we hier in het Westen nog relatief veel vrijheid hebben, als het gaat om informatie. Dat is namelijk helemaal geen vanzelfsprekendheid.

China slaat misschien wel alles. Het blokkeren van websites is daar tot kunst verheven. Het lijkt er echter op dat de Chinese overheid, onder druk van de internationale gemeenschap, een beetje zwicht. Gevoelige lemma’s komen nog steeds niet in beeld, maar de blokkade van Wikipedia is deels opgeheven. Die van Blogger schijnbaar ook. Het zou ook wel vreemd zijn als het internationale journaille niet vrij zou kunnen beschikken over dit soort bronnen, ten tijde van de Olympische Spelen.

Toch stemt het weinig hoopvol. Het is een gebaar dat wordt ingegeven door economische en politieke belangen, niet door een overtuiging. De onderdrukking gaat gewoon door, de censuur ook.

Lelijk.

@

Reageer