clear

zoeken

search

Cryptome.org: als informatie gevoelig ligt

27 augustus 2006


Ik wil toch nog eens terugkomen op Cryptome, een van de meest controversiƫle websites die ik ken. In januari noemde ik deze website in een post over toepassingen als Google Earth die ik persoonlijk beschouw als een enorme aanwinst als het gaat om vrije toegang tot informatie. De tegenstanders van websites als Cryptome beweren juist dat zij een bedreiging zijn voor onze vrijheid, privacy en veiligheid maar daar kan ik het echt niet mee eens zijn. Zulke sites laten juist zien wat belanghebbenden (ik laat maar even in het midden wie dat zijn) voor het grote publiek verborgen willen houden.

Ik geef toe: kwaadwillenden hebben ook toegang tot deze informatie maar die informatie is op zo veel plaatsen te vinden, vooral online, dat het weinig zin heeft om te proberen de informatie verborgen te houden voor het publiek. Je kunt er m.i. beter voor zorgen dat je niets te verbergen hebt. En de echte geheime info krijgen we echt niet te zien hoor, geloof dat maar niet.

Maar wat is er nu controversieel aan Cryptome? De site wordt gehost door ene John Young en hij formuleert het doel van de site zelf als volgt:

“Cryptome verwelkomt documenten voor publicatie die wereldwijd door overheden verboden zijn, in het bijzonder materiaal m.b.t. vrijheid van meningsuiting, privacy, cryptologie, technologieĆ«n voor meerdere doeleinden, nationale veiligheid, inlichtingenwerk, en geheim bestuur — open en geclassificeerde documenten — maar niet beperkt tot die alleen.”

Vooral de zogeheten Eyeball-series zijn berucht, en de variant die betrekking heeft op China. Maar ja, wat wil je ook: de foto’s liegen er bepaald niet om en dan kun je verhalen in de pers niet veel mooier meer maken. Je ziet de rellen in Frankrijk bijvoorbeeld wel van heel dichtbij en hoeveel kranten schrijven nu graag over het aantal Amerikaanse soldaten dat gesneuveld is in Irak? Maar het publiek heeft best interesse voor de waarheid: het boek ‘my war‘ van Buzzell is gebaseerd op zijn eerlijke blogverslag van die oorlog en is een bestseller in de States. Het weblog werd ook druk bezocht. Blijkbaar is er dus wel degelijk interesse in ‘eerlijke verslaggeving’.

De archieven van Cryptome vind je overigens onderaan de pagina (cryptombs): deze lopen terug tot 1997. Neem er eens een kijkje en oordeel zelf. Wil je dit zien of liever niet? En beschouw je het als vrijheid dat iedereen dit kan zien? Ik in ieder geval wel.

“Freedom is what you do with what’s been done to you”

-Sartre-

@

Reageer