clear

zoeken

search

Zien en gezien worden

30 januari 2006


Al maandenlang is er veel te doen over toepassingen als Google Earth en Google Maps. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld erg bang voor misbruik door terroristen. Eerder gaf ik al aan dat ik dat een beetje overdreven vind omdat er immers al jaren vele mogelijkheden zijn op internet die kwaadwillenden in de kaart kunnen spelen, zoals de Cryptome Eyeball Series of een toepassing als hitmail, die het mogelijk maakt om tekstberichten te verstoppen in afbeeldingen.

Dat het leeft behoeft geen discussie. Het lijkt erop dat Google alvast vooruit denkt en een en ander zal gaan koppelen aan diensten als Google Local, waarmee je straks dus kunt inzoomen op de straat die je ergens wilt bezoeken, foto’s kunt bekijken van het restaurant waar je misschien wilt gaan eten en vervolgens online kunt reserveren. Je kunt ook denken aan bibliotheken natuurlijk. Probeer het maar eens uit op bovenstaande link, met New York.
Je ziet ook al dat sommige bedrijven handig inspelen op Google Earth. De Amerikaanse winkelketen Target, bijvoorbeeld.

Andere bedrijven staan ook niet stil ondertussen. Funda, de grootste huizensite van Nederland maakt sinds kort ook gebruik van Google Earth. Ze maakten echter ook al gebruik van de technologie van Cyclomedia. Dat bedrijf rijdt heel Nederland door om van iedere straat panorama-foto’s te maken (360 graden). Leuk als je ergens wilt gaan wonen…maar is het ook leuk als mensen jouw omgeving massaal zitten te bewonderen?

Vandaag kwam ik nog een toepassing tegen van Google maps: Misdaadkaart.nl. Dit is gebaseerd op de techniek van sites als p2000, waar je alle berichten van de Nederlandse hulpdiensten kunt beluisteren/bekijken (per regio). Zoals je vroeger in elke wijk wel van die freaks had die altijd naar scanners zaten te luisteren.
Misdaadkaart.nl voegt er beelden aan toe. Ik moet zeggen dat ze de lokale jassendief van de ZB aardig hebben weten te traceren. Nog even en je kunt zelf een beschrijving van de verdachte toevoegen aan het geheel. Over ‘social software’ gesproken….

Allemaal reuze handig in ieder geval. Ik denk dat men er op termijn veel geld aan gaat verdienen. Interessant om in de gaten te houden!

Edwin

2 Reacties

  1. Carlo Alberto schreef:

    Hallo, about Google Earth, I’m collecting italian beautiful places with placemarks (KMZ files):
    //italyongoogleearth.blogspot.com
    Hope you like!

  2. Anoniem schreef:

    Nice one Carlo!

    Keep up the good work!

    Ciao!

Reageer