clear

zoeken

search

Games worden niet gewelddadiger…ze worden complexer

04 april 2008


Er zijn van die organisaties en politici die maar blijven wijzen op de gevaren van gaming. Vanzelfsprekend vind ik het een hele goede zaak dat onderzocht wordt hoe kinderen beschermd kunnen worden tegen de gevaren van de digitale wereld (de pdf-samenvatting van dit rapport hier en de samenvatting voor kinderen hier) maar om nu jarenlang te blijven dreinen rondom het verbieden van bepaalde games vind ik erg kortzichtig.

Verbieden maakt die games alleen maar interessanter voor de doelgroep die beschermd zou moeten worden. In die zin kunnen de adviezen uit rapporten als hierboven beter ter harte worden genomen: weet als opvoeder of docent wat kinderen spelen en communiceer daarover. Het grootste probleem is volgens mij namelijk dat veel mensen geen flauw idee hebben wat hun kroost zoal uitspookt op het web of in games.

Bovendien zouden de media eens wat meer nadruk moeten leggen op games die niet geweldadig maar wel populair zijn. Die games beheersen de markt namelijk voor een groot deel.

Over het steeds complexer worden van games wordt ook niet veel gerept, terwijl het toch juist dat aspect is dat een beroep doet op allerlei vaardigheden van kinderen (en volwassenen). Steven Johnson schreef al dat games steeds ingewikkelder worden en dat die ontwikkeling nog wel een tijdje door zal zetten.

Ik denk dat hij gelijk heeft. Zelfs voetbalgames worden steeds ingewikkelder. Een paar jaar geleden controleerde je je team nog met een paar buttons en de joystick, nu is het schudden en schuiven met twee handen…

Ondanks het feit dat ik nauwelijks aan gamen toekom kocht ik vorige week Pro Evolution Soccer voor de Wii. Die game werd gisteren door Bright betiteld als game van de week.

Eigenlijk zegt dat spel alles. Ik vind de 8.9 die IGN geeft volkomen terecht maar ik heb nu twee sessies online gespeeld en ik kan niet beweren dat ik het snel oppik. Ik heb wel een paar potjes kunnen winnen maar je kunt nu alle spelers uit je team controleren en daarbij tot onmogelijke combinaties komen. Er lekker languit bij gaan liggen is er dan ook niet meer bij. Dit vergt meer van een speler dan alleen wat spelinzicht en kennis van trucjes: het vereist vooral vaardigheden als behendigheid, tactisch inzicht, kennis van de voetbalmarkt, enz. Zie het bovenstaande filmpje. Intuรฏtief noemen ze het zelf. *kuch*

Ondanks het tijdgebrek wil ik deze game toch graag masteren. Dat ben ik aan mijn stand verplicht ^^

@

4 Reacties

 1. Henk schreef:

  Wat zo’n Wii al niet kan aanrichten. ๐Ÿ˜‰

 2. Da’s wel apart inderdaad…

  It’s gotten to the point where sleeping sucks ๐Ÿ™‚

 3. Jeroen schreef:

  Sleeping Sucks idd, ben sinds die twee nederlagen tot diep in de nacht aan het oefenen!

  Maar easy is het zekers niet meer, er komt steeds meer bij, maar het is wel te gek als je het vaker doet.
  Ga jij maar een biertje doen, papa gaat oefenen ๐Ÿ˜‰

  Mzzl

 4. Nou paps, vanavond was ik ook een paar uur online maar ik heb je niet gesignaleerd. Heb nog wel een invitation-game verloren ๐Ÿ™‚

  Ik vind goed dribbelen eigenlijk nog het lastigst. Steekballetjes gaan al beter. Dode momenten is nog helemaal niks.

  En verdedigen is hel.

  Maar ach, wie verdedigt er nog tegenwoordig ^^

Reageer