clear

zoeken

search

Wikialiteit: wat iedereen vindt is waar

02 maart 2008

Na de oproep aan bibliothecarissen, van Wikipedia-oprichter Jimmy Wales, om meer bij te dragen aan de kwaliteitsverbetering van de online encyclopedie, komt William Badke van de Trinity Western University met een uitstekend artikel in Infolitland: What to do with Wikipedia?

If you want to get five opinions from four information professionals, just mention Wikipedia. Often banned by professors, panned by traditional reference book publishers, and embraced by just about everyone else, Wikipedia marches on like a great beast, growing larger and more commanding every day. With no paid editors and written by almost anyone, it shouldn’t have succeeded, but it has. In fact, it’s now emerged as the No. 1 go-to information source in the world. It’s used not only by the great unwashed but also by many educated people as well.

Badke vat de stand van zaken goed samen en komt met zinnige suggesties voor academici. Ik zou bijna zeggen: dit artikel is een ‘must-read’ voor iedereen die nog twijfelt aan het belang en de impact van Wikipedia. Kom uit die ivoren toren!

Het artikel bevat nog een aantal interessante links bovendien. Een verwijzing naar UCSC Wiki Lab, een project dat de betrouwbaarheid van Wikipedia onderzoekt, en een link naar de een filmpje op Comedy Central, dat de term ‘Wikiality’ introduceert, een samentrekking van ‘wiki’ en ‘reality’. “Als voldoende mensen een bewering op Wikipedia onderschrijven wordt het vanzelf waar”, is de strekking.

Het is in dit kader aardig om ook nog even te verwijzen naar Biographicon. Een website die je zou kunnen beschrijven als een Wikipedia voor personen, of een kruising van Wikipedia en LinkedIn.
Zie ook de bespreking op TechCrunch.

Sta ik eindelijk ook eens in een encyclopedie 🙂

@

6 Reacties

 1. Hans schreef:

  Offtopic: gefeliciteerd, je staat op de shortlist van .

 2. Dag Edwin,
  lees ook mijn interview met Jimmy in Bibliotheekblad nr 3.
  groetjes,
  Karolien

 3. Hoi Karolien,

  Ik ben er benieuwd naar! Dat nummer is nog niet op mijn bureau beland. Soms stokt de circulatie ietwat…

 4. Het web wordt steeds socialer :-p

Reageer