clear

zoeken

search

Wikipedia blijft gemoederen bezig houden

18 januari 2008


Het is mooi om te zien hoe Wikipedia de gemoederen blijft bezig houden. In de blogosphere is in de afgelopen week veel geschreven over Professor Tara Brabazon van de Universiteit van Brighton, die het gebruik van Google en Wikipedia door studenten wil verbieden. ‘Wit brood voor jonge geesten‘ noemt zij die bronnen.

Het is niet zo moeilijk om haar gedachtengang te volgen maar ik kan het er niet mee eens zijn. Ik vind de column van Magnus Linklater, in dezelfde krant, een stuk overtuigender dan het gedachtengoed van Brabazon: Reference Books? Give me Wikipedia. Linklater gebruikt een eenvoudig voorbeeld om aan te tonen wat de voordelen zijn van Wikipedia. Die voordelen zijn makkelijker te benoemen dan de nadelen en daarom gaat het gehamer op de minder positieve kanten van de online encyclopedie steeds meer lijken op een holle echo: het doet de knip- en plakgeneratie gapen. Het zijn stuiptrekkingen van de oude wereld.

In dit perspectief is het interessant dat Wikipedia-oprichter Jimmy Wales juist een oproep aan bibliothecarissen heeft gedaan om actiever bij te gaan dragen aan het vullen en verbeteren van de encyclopedie. Het was Wouter die me daar op attendeerde.

Daar ben ik het helemaal mee eens. Wikipedia bestaat inmiddels zeven jaar en de bibliotheekwereld heeft zich het grootste deel van die tijd ledig gehouden met ageren tegen de onbetrouwbaarheid van de bron. Daar maakte ik me in de begintijd ook wel schuldig aan. Een waarschuwende vinger was aanvankelijk natuurlijk ook wel gerechtvaardigd. Maar het oude adagium ‘it’s better to light a candle than to complain about the darkness’ gaat hier zeker ook op. Als er één groep is die in aanmerking komt om Wikipedia beter te maken is het onze beroepsgroep wel. Daar kunnen we ons prima mee profileren. Je meerwaarde zonder poeha aantonen op een veelbekeken podium. De credits daarvoor komen vanzelf.
Terloops liggen er ook vele kansen om verwijzingen naar je online collecties aan te brengen. Maar daar heb ik al vaak genoeg over geschreven.

Wikipedia blijft de gemoederen bezighouden. Dat is alleen maar goed. Ik denk dat Wikipedia een van de beste voorbeelden is van de informatie(r)evolutie in het afgelopen decennium. Als je de ontwikkelingen van de afgelopen zeven jaar daar bekijkt, beschik je over een aardige indicator van de ontwikkelingen elders. En onvoorwaardelijk succes is daarbij echt geen randvoorwaarde.

Rest mij om te zeggen dat mijn belangstelling voor de schrijver Jorge Luis Borges flink is aangewakkerd de laatste weken. Hij was het die lang geleden al schreef over de ‘bibliotheek van Babel en de ‘oneindige encyclopedie’. Het lijkt wel of hij voor de Tweede Wereldoorlog het internet al voor zich zag. Ik moet beslist eens iets van hem lezen.

Laat ik besluiten met een aardig citaatje uit het Borges-artikel van de NY Times:

A favored saying among Wikipedia’s contributors is: “The problem with Wikipedia is that it only works in practice. In theory, it can never work.”

Zo is dat maar net 🙂

@

3 Reacties

  1. Door het te (blijven) hebben over voor óf tegen Wikipedia ontwikkel je geen kritische concepten, zei Lovink zo mooi op het NVB-congres. Van lemmapolitie naar software die verschil van mening mogelijk maaakt. “Een encyclopedie 1.0 verschaf feiten, een encyclopedie 2.0 belicht verschillende gezichtspunten”.
    Looking forward, not backwards
    Fijn weekend!

  2. Je kunt binnenkort meer lezen over Jimmy Wales, Wikipedia en Wikia Search in Bibliotheekblad; Het interview dat ik met Wales had in december zal spoedig verschijnen!

    Karolien

  3. @ Marina: indeed!

    Jij ook een fijn weekend!

    @ Karolien: in de special toevallig? Ik ben benieuwd!

Reageer