clear

zoeken

search

Red Skin Records, een digitale platenmaatschappij

02 maart 2008


Platenmaatschappijen zijn er in overvloed maar platenmaatschappijen die muziek alleen in digitale vorm uitbrengen? Daar had ik nog nooit van gehoord.

Remy Lissenburg, gitarist van de band Forcefeed, vertelde me donderdag dat zijn band waarschijnlijk in zee gaat met zo’n label, namelijk Red Skin Records. Of RSR inderdaad het eerste label is dat volgens dit model werkt durf ik hier niet te bevestigen maar interessant vind ik het wel. Het bewijst eens te meer dat ook de muziekindustrie evolueert, zij het minder snel dan menigeen verwacht had.

Op dit moment wordt er op het web lekker gediscussieerd over de zogenaamde ‘freeconomics‘, het businessmodel van Chris Anderson (die van het boek The Long Tail) dat stelt dat het goed is om producten en content gratis weg te geven. Het tijdschrift Wired wijdt er een compleet nummer (dat ik graag wil lezen) aan maar anderen houden een slag om de arm of stellen zelfs dat Anderson ‘gratis’ met ‘vrijheid’ verwart.

Kan zo’n digitale platenmaatschappij op tegen deze freeconomics en het downloadgeweld van Peer 2 Peer? Ik durf er eigenlijk niet te veel over te zeggen. Ik denk dat veel mensen best bereid zijn om te betalen voor muziek maar ik moet ook zo eerlijk zijn om te zeggen dat ik er niet zoveel persoonlijk ken. Zelf heb ik ook al geruime tijd geen geld uitgegeven aan muziek. Dat is wel eens anders geweest, om maar eens een understatement te gebruiken.

Toch zien organisaties als de NVPI nog voldoende aanknopingspunten voor een mooie toekomst voor bands en platenmaatschappijen en ook die maatschappijen zelf verbreden hun horizon. Dat is wel zo verstandig want artiesten zitten zelf ook niet stil.

Het zijn roerige jaren voor de muziekwereld. Wat dat betreft zijn er wel overeenkomsten met de boekenwereld te ontdekken. Ik krijg wel de indruk dat de boekenmarkt op de korte termijn stabieler zal blijken. Van het boek als fysieke drager van informatie wordt minder radicaal afscheid genomen dan van de cd als drager voor muziek.

Aan de andere kant zie ik schrijvers nog niet zo snel bijverdienen met het voorlezen op feestjes en partijen. Dat is dan weer het voordeel van muzikanten 🙂

@

Foto.

2 Reacties

  1. Lorenz van Gool schreef:

    Edwin, wederom een goede post 🙂
    Vooral de laatste 2 alinea’s zijn top!

  2. Dank je wel Lorenz.

    Een complimentje is nooit weg ^^

Reageer