clear

zoeken

search

De staart wordt langer: muziekgigant Warner ontsluit muziekvideo’s via Youtube

18 september 2006


Eindelijk lag het boek ‘the long tail‘ bij de aanwinsten. Naar dat boek keek ik al een tijdje reikhalzend uit. Op De nieuwe reporter en Marketingfacts kun je meer lezen over deze titel. Ik ben er meteen in begonnen want ik kan maar geen genoeg krijgen van veranderend media- en consumptiegedrag door toedoen van internet.

Het fenomeen youtube heeft veel te maken met deze lange staart en is op dit blog al regelmatig besproken en benut. Aan de groei en populariteit van deze enorme online videotheek lijkt maar geen einde te komen. Vandaag lees ik overal weer dat platenmaatschappij Warner eieren voor z’n geld heeft gekozen en de gehele collectie muziekvideo’s gratis beschikbaar gaat stellen via youtube, onder de voorwaarde dat zij mee mogen delen in de winsten uit advertenties.

Die ontwikkeling staat niet op zichzelf.

Je kunt 2006 gerust het jaar van de grote omwenteling noemen. Dit is mediageschiedenis en zal nog een heleboel veranderingen teweegbrengen!

Ik heb overigens eens een kijkje genomen in youtube want eigenlijk had ik daar nog niet zo vaak gezocht naar muziek. Mijn mond staat nog open. De meest obscure opnamen zijn er te vinden. Of het nu gaat om een amateurclipje van mijn oude helden van Youth of Today, een concertje van Minor Threat in ’82, of een officiële video van Suicidal Tendencies: je vindt het allemaal bij youtube.
Ik heb nooit veel naar muziekzenders gekeken en dus zijn de meeste beelden nieuw voor me. En al-le-maal-gra-tis. Dat is pas een lange staart; 20 jaar na dato krijg ik weer enorm veel zin in het betere stuiterwerk. Jeugdsentiment rocks!

Maar zo beschouwd begrijp ik de move van Warner wel. Ze kunnen bijna niet meer anders…

Update vijf minuten later: het nieuwtje heeft al een staartje. Nu begrijp ik Warner nog beter ^^

@

7 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Youtube rules, ik vind het helemaal geweldig! Zo kwam ik laatst het allereerste videoclipje van mijn Nieuw-Zeelandse helden The Datsuns tegen. Verslavend is het ook, zeker als je je abonneert op diverse rss feeds… Top!!!

    Leuke beelden van dat concertje uit ’82 trouwens 🙂

    D.

  2. Poulus schreef:

    Vandaag – dinsdag 19 september – een groot artikel in de volkskrant over The Long Tail.

  3. Henk schreef:

    En ome Bill Gates zit ook niet stil, getuige dit bericht op Nu.nl. (P.s: Ook ik ben dol op Youtube)

  4. Anoniem schreef:

    Bedankt voor de tip! Ik vond het artikel op //www.esnips.com/web/kippert05sWebResearch

    Ik vraag me af of ome Bill er ook succes mee heeft. youtube had 34 miljoen bezoekers vorige maand. Dat is echt veel!

  5. Ja, ook die zijn wakker geworden :-/

Reageer