clear

zoeken

search

Vox-pop, een Nederlandse opiniebarometer

27 februari 2008


Gisteren ontving ik een persbericht over de nieuwe Nederlandse dienst Vox-Pop. Een citaat:

Vox-Pop.nl is een online opiniebarometer voor politici, politieke partijen, beursgenoteerde bedrijven, beroemdheden en sporters.

Mensen uiten hun mening in de duizenden berichten die ze dagelijks achtergelaten op nieuwssites, forums en blogs. Vox-Pop.nl “leest” deze berichten, kijkt waar ze over gaan, welke personen, organisaties of thema’s er in voorkomen, en of de opinies die erin uitgesproken worden positief of negatief zijn. Door de beoordelingen van al die teksten op te tellen, elke drie uur, ontstaat een opiniebarometer. Zo toont de site voor de categorie politiek de tien meest populaire en impopulaire politici samen met de actuele headlines en links naar de oorspronkelijke berichten. Hierdoor wordt het nieuws op een alternatieve manier benaderd.

Het is een interessant concept van ParaBotS, maar persoonlijk kan ik hier nog niet zoveel mee. Het aantal keuzemogelijkheden van deze tool is beperkt tot voetbal, politici, partijen, beroemdheden (die zij ‘celebs’ noemen ) en de Euronext, op basis waarvan je vervolgens kunt kiezen voor een inkijkje in de positieve of negatieve reacties van ‘het volk’. In de getoonde zoekresultaten wordt op dit moment vooral verwezen naar berichten op websites van landelijke dagbladen. De meeste voorzien van commentaar, dat dan weer wel.

Als er op termijn meer keuzemogelijkheden komen ga ik de tool misschien wèl gebruiken. Er gaat tenslotte maar weinig boven het geautomatiseerd geattendeerd worden. Voor dit moment geef ik echter de voorkeur aan het gebruik van Ask en Google Blogsearch, Google Trends en Google Alerts en sites als Technorati. Ook die sites en tools zijn niet perfect maar ze bieden wel meer mogelijkheden voor het monitoren van de stem des volks. En mogelijkheden… daar ben ik dol op.

Naar aanleiding van het bovenstaande vroeg ik mezelf af hoe het toch zou zijn met Gapminder, dat ooit werd overgenomen door Google. Als je de site bezoekt lijkt het erop dat dit fraaie hulpmiddel niet meer is doorontwikkeld. Jammer.

@

Reageer