clear

zoeken

search

De statistieken van de mensheid gevisualiseerd in Google’s Gapminder

07 december 2006


Ik blijf het toch wel bijzonder vinden hoe je soms capriolen moet halen om gegevens boven water te krijgen. Neem nu de tools van Google. Als je die bekijkt vanaf een pc ergens in Nederland, kom je terecht op een Nederlandstalig overzicht van diensten en tools. Het maakt dan niet uit of de URL eindigt op ‘com’ of ‘nl’. Pas als je op de homepage van Google kiest voor ‘Google.com in English’, en vervolgens boven het zoekveld voor ‘more’ en vervolgens ‘even more’ (die tussenstap heeft de NL-editie niet eens) krijg je een veel uitgebreidere lijst te zien.

Maar op Smart Mobs lees ik over een tool die ook door Google wordt gehost, met de naam Gapminder. In eerder genoemde lijst komt die tool niet voor maar de URL is wel //tools.google.com/gapminder/! Er wordt wat geƫxperimenteerd achter de schermen!

Neemt niet weg dat dit een fraaie applicatie is. Gapminder is een samenwerkingsverband dat de ontwikkeling en distributie van software die de ontwikkeling van de mensheid visualiseert, als doel heeft.

Je kunt best veel met deze gratis applicatie, zoals het inkomen per hoofd van de bevolking vergelijken, het sterftecijfer, of het aantal internetaansluitingen. Je kunt alle landen met elkaar vergelijken maar je kunt ook een beperkt aantal landen selecteren.
Het wordt helemaal mooi als je op de afspeelbutton klikt: dan zie je de ontwikkelingen gewoon aan je voorbij trekken. Verder kun je inzoomen, de kleurdiepte aanpassen of overschakelen naar het tabblad dat de gegevens presenteert in kaarten.

Of Google de data uit deze database uiteindelijk ook zal opnemen in de zoekmachine voor het web, zoals Mike Love van Smart Mobs zich afvraagt, weet ik ook niet. Maar er gebeurt van alles. Zoveel is wel duidelijk.

Er is overigens ook weer een nieuwe Google nieuwsbrief voor bibliothecarissen uit. Daar staan best aardige dingen in, zoals het filmpje over de achtergronden van Google Books en Google Scholar.

Ondertussen is Microsoft ook naar buiten getreden met de zoekfunctionaliteit voor boeken: Live Search Books. Dat mag geen verbazing wekken want zij waren ook al een tijdje bezig met digitaliseren van boeken tenslotte.
Maar nu regent het over het hele web besprekingen. Read/Write Web, bijvoorbeeld, vermorzelt zowel Google Books als Live Search Books, omdat de schrijver het gemeenschapsgevoel bij beiden mist. Daar heeft hij zeker een interessant punt.

Wat ik echter nog interessanter vind is het commentaar van algemeen manager Tiedt van Microsoft op Google Operating System: ze willen de inhoud van de boeken uiteindelijk ook integreren in de ‘normale’ zoekresultaten van Live Search, wat natuurlijk interessant kan zijn als je historisch onderzoek doet o.i.d. Als iets de laatste maanden duidelijk wordt is het wel het feit dat de zoekgiganten hard werken aan eenvoud in zoeken. Mensen klikken nu eenmaal niet zo snel door op de gigantische hoeveelheid onderliggende zoekdiensten. Deze post op GOS benadrukt dat nog eens.

Universeel zoeken…
Nog even en je krijgt ook een antwoord op de grote levensvragen šŸ™‚

@

Reageer