clear

zoeken

search

Intranetten 2008 nog weinig sociaal

15 februari 2008


Al zolang ik in de ZB werk verbaas ik mij over het moeizame groeiproces van ons intranet. Inmiddels gloort er hoop maar er is al jarenlang sprake van allerlei belemmerende factoren. De belemmeringen komen niet voort uit onwil of onkunde van de betrokkenen, integendeel. Het lijkt er meer op dat het intranet tot een vehikel is verworden dat maar niet zachtjes lijkt te willen landen; waardoor het ook nog steeds niet die plaats in de organisatie heeft die het verdient.

Gisteren evalueerden we de eerste twee maanden van het interne kennisplatform op Ning. Inmiddels zijn bijna alle collega’s van de afdeling lid geworden maar ik realiseer me dat er nog veel misverstanden bestaan en dat de vanzelfsprekendheid van mogelijkheden en beperkingen van Ning, zoals ik die zelf soms ervaar, nog lang niet door iedereen ervaren worden. Gewenningsprocessen kosten tijd en web 2.0-elementen als ‘radical trust‘ en ‘de macht aan de gebruiker‘ zijn nog lang geen gemeengoed.

Het zijn dingen waar ik nog eens goed over na moet denken. We moeten voort maar het is bijna naïef om te denken dat dit kan zonder de processen te sturen. Het kan wel, maar niet altijd en overal.

In dat kader is het artikel ‘Intranet 2.0 on the rise’, but barely‘ erg interessant. De auteur gaat in op het Global Intranet Trends Report van Netstrategy.

Van de onderzochte organisatie gebruikt slechts 6 % weblogs en 7 % commentaarfuncties binnen het intranet.

According to the Global Intranet Trends Report, 44% of respondents say the intranet is not seen as a priority and is a “serious obstacle”. Supporting the conclusion, 40% of respondents say the lack of senior management ownership (stewardship or championing) of the intranet is a serious obstacle.

Het lijkt erop dat het probleem in veel organisaties speelt. Er mankeert nog veel aan de Nexus van Intranet Succes en het respect voor de nieuwe manier van denken en werken lijkt nog steeds vrij klein.

Het is goed om hier even bij stil te staan. Je kunt er nooit zomaar vanuit gaan dat je er al bent.

Eg nie.

@

Reageer