clear

zoeken

search

Uitgelezen: Web Dragons, inside the Myths of Search Engine Technology

13 januari 2008


Marina schreef vorig jaar augustus al over het boek Web Dragons, inside the Myths of Search Engine Technology. Ik diende een verzoek tot aanschaf in en in november stond het boek voor me klaar. Vandaag ben ik er eindelijk aan toegekomen om het uit te lezen.

Web Dragons is het eerste boek over zoekmachines dat ik las sinds Battelle’s The Search en ik durf wel te stellen dat ook dit boek me regelmatig in overpeinzingen deed verzinken. De auteurs Witten, Gori en Numerico hebben veel kennis van zaken en behandelen in 242 pagina’s alle relevante aspecten van informatie en zoektechnologie. Binnen die context worden de rol en het lot van gebruikers en bibliotheken onderzocht.

In het eerste hoofdstuk wordt de lezer bij de hand genomen door de geschiedenis van de menselijke kennis en de opkomst van computertechnologie en het web. De grote klassieke filosofen komen voorbij, alsmede de Babel Bibliotheek van Borges. Je wordt meteen in het onderwerp gezogen.

In hoofdstuk twee komt het veranderende karakter van bibliotheken aan bod: van de Alexandrijnse bibliotheek tot aan de Open Content Alliantie.

Hierna worden achtereenvolgens de werking en structuur van het huidige web helder uitgelegd, behandelt hoofdstuk vier op uitmuntende wijze de stand van zaken m.b.t. zoektechnologie en wordt in hoofdstuk 5 ingegaan op het misbruik van de werking van zoekmachines. En dan niet het standaard overzicht van wormen, spam en misleiding van zoekmachines maar meer een wat filosofischer beschouwing van alle verschijnselen en de antwoorden die de zoekgiganten daar mogelijk op gaan geven.

In hoofdstuk zes wordt diep ingegaan op de vraag wie informatie nu eigenlijk ‘bezit’ en controleert en welke gevolgen dat bijvoorbeeld heeft voor de zoekmachines (de web dragons uit de titel). Privacy en copyright worden belicht, maar ook de invloed van commerciële partijen op het informatie-aanbod wordt geanalyseerd.

Hoofdstuk zeven richt zich op de toekomst van ‘de draken’: de lezer wordt duidelijk gemaakt hoe belangrijk gemeenschappen zijn voor het web, en waarom zoekmachines steeds meer rekening gaan houden met de informatiebehoefte van de leden van zulke gemeenschappen. De potentie van Peer-to-Peer netwerken wordt aangestipt. De gebruiker die de rol van bibliothecarissen overneemt wordt beschreven, en de versmelting van internet en pc (het online kantoor).

Web Dragons is een uitstekend boek. Een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in zoektechnologie, internet en de rol van informatiewerkers op dat gebied.

Maandag stuur ik het boek op naar Daniëlle. Zij wil het ook graag lezen. Ik denk dat ze daar geen spijt van zal krijgen.

Mensen die toegang hebben tot Science Direct kunnen het boek daar ook lezen. Het PDF-bestand is ook te vinden op andere plaatsen, maar dat zijn plaatsen waar wij ons natuurlijk niet wagen…

@

9 Reacties

  1. Mooie recensie, Edwin!

    Het boek is er bij mij in geslaagd een blijvende indruk achter te laten. Het is er één om steeds weer te herkauwen.

    Benieuwd wat Daan vindt 🙂

    Fijne zondag nog! Marien

  2. Dank Marien!

    Het is inderdaad een boek in die categorie. Hoort eigenlijk in de kast van de informatiewerker.

    Jij ook een fijne dag!

    Ed

  3. Henk schreef:

    ‘t Is vreselijk, maar aan het lezen van vakliteratuur kom ik amper toe. Misschien kwestie van prioriteiten… En aan engelstalige vakliteratuur begin ik niet eens. Wachten op de vertaling dus.

  4. Nou Henk,

    Ik denk dat het wel meevalt met vreselijk. Jij leest tenminste nog veel romans en jeugdboeken en dat is toch ook een soort vakliteratuur. Daar kom ik dan weer niet aan toe. En je houdt jezelf goed geïnformeerd via de digitale kanalen toch?

    Als iedereen half zo bij zou blijven als jij zou alles een stuk slagvaardiger zijn, vermoed ik zo 🙂

  5. Daan schreef:

    @Ed/Marien: Help, ik voel de druk al toenemen… Ach, anders plaats ik wel wat linkjes naar jullie recensies 😉

  6. Een week verder in deze infowereld en het is alweer vergeteldheid vaak ^^

  7. Henk schreef:

    Over het zoekgedrag gesproken: in de lunchpauze sprak ik een collega die op de catalogusafdeling werkt. Haar zoon van 12 had de opdrachten voor het zoeken in de kidsc@talogus waarmee we met de basisscholen gaan werken uitgetest.

    Als ‘catalogusmens’ was ze geschokt dat haar zoon het standaard zoekvenster gebruikte (alle woorden index) en geen zoekmethode (auteur, titel) koos m.b.v. het dropdown-menu. Gewoon googelen dus.

    Wel eens goed dat een collega die niet met publiek werkt eens ziet hoe niet-bibliothecarissen anno nu zoeken.

  8. Dat is heel goed zelfs!
    Over de muren gebeurt het….

  9. Jan Tweepuntnul schreef:

    Mooie tip! Zet ik op m’n wensenlijstje.
    grtz. Jan

Reageer