clear

zoeken

search

Stadsbibliotheek Den Bosch wordt FON-bibliotheek

29 december 2007


Fred Zelders verwijst naar het FON Blog, waar men meldt dat de bibliotheek ‘s-Hertogenbosch WiFi zal aanbieden via FON.

Aan FON heb ik in het verleden regelmatig aandacht besteed. Ik vind het een sympathiek initiatief. En nu ik lees dat sommige bibliotheken voor FON kiezen vraag ik mezelf opeens af hoeveel bibliotheken nog geen WiFi aanbieden vanwege de kosten. Ik zou niet eens durven zeggen hoeveel Nederlandse bibliotheken gratis draadloos internet aanbieden. Ik ken alleen de stand van zaken in Britse en Amerikaanse bibliotheken.

In de ZB is deze dienst inmiddels een vanzelfsprekendheid: iedereen kan naar hartelust en zonder beperkingen het web op via WiFi. Eduroam zit ook in het pakket.

De vraag van Fred lezend realiseer ik me nu pas dat bibliotheken eigenlijk redelijk voorop lopen als ze gratis WiFi aanbieden. Daar kunnen we me de gehele branche veel meer uithalen. Nu in ieder geval nog wel.

Hoe dan ook een korte buiging voor de collega’s in de Den Bosch. Hun site spreekt me trouwens ook wel aan. Ik krijg er bijna zin van om weer eens een rondje bibliotheeksites te doen. Zouden er nu al veel zijn die ook RSS aabieden bijvoorbeeld? Wordt de dans der kleurloosheid al vaker ontsprongen?

Volgende keer misschien weer.

@

8 Reacties

  1. SkynetBbs schreef:

    Spijtig genoeg zijn het de bibliothekarissen zelf die komen informeren. Vanuit het overkoepelend orgaan krijgen we geen reacties los 🙁

    mocht je nog andere bibliothekarissen warm krijgen voor het idee dan mag je ze sturen naar info-nl@fon.com

  2. Hoi Skynetbbs:

    Ik zal er van de week aandacht aan besteden op bibliotheek20.ning.com!

    Groetjes

    Edwin

  3. FONfanatic schreef:

    En hoe hangt de vlag erbij in de als vooruitstrevend bekend staande Zeeuwse Bibliotheek?

    Veel bibliotheken hebben al computers staan en merken dat ze aan de vraag naar plekken om te computeren niet kunnen voldoen. Wat ze nog niet doorhebben is dat sommige HBO- en WO-opleidingen de studenten laptopjes in bruikleen verstrekken dus dat de drukte ondervangen kan worden met een draadloos netwerk. FON geniet daarbij de voorkeur aangezien het niet-commercieel is.

  4. Hoi Fonfanatic:

    Zie ook de tekst in de post:

    “In de ZB is deze dienst inmiddels een vanzelfsprekendheid: iedereen kan naar hartelust en zonder beperkingen het web op via WiFi. Eduroam zit ook in het pakket.”

    Ons draadloos netwerk is bijna helemaal ‘uitgerold’ en werkt prima in combinatie met de rest van de infrastructuur. We zitten ook in het ZIEN netwerk, op glas.
    Daarnaast bieden we al onze bezoekers gratis internet op 50 werkstations.

    Voor FON is dus nu geen aanleiding omdat alle investeringen reeds zijn gedaan en alles naar tevredenheid functioneert.

    Maar promtotie is natuurlijk een ander verhaal 🙂

  5. SkynetBbs schreef:

    klinkt allemaal leuk die “fiber” netwerken… hier in Belgie is het nog allemaal adsl 🙂
    De wifi investering voor Den bosch was ook minimaal… voor 20euro was het aangeschaft&geleverd en was het bereik al direct in orde.
    Idem hier in de Stedelijke bibliotheek van Izegem

  6. alfred schreef:

    Vaak zijn het de investeringskosten niet, maar meer het gedoe er om heen; beheer, beveiliging. Maar het draadloos netwerk in bibliotheken rukt wel op zie ook mijn weblog
    //alfredh.web-log.nl/alfredh/2007/12/gratis_internet.html
    Daarnaast hoor ik bibliotheekgeluiden dat het draadloosnetwerk weinig tot niet gebruikt wordt, misschien heeft dat te maken met doorberekening van kosten. Een kleine gebruikers groep . Een nieuwe/onbekende/andere gebruikersgroep
    Ik ben in het verleden wel eens bezig geweest met een zgn Free hotspot: //www.free-hotspot.com/
    Ik duik werderom weer eens in FON

  7. SkynetBbs schreef:

    De FON hardware is ontwikkeld om “gratis” draadloze toegang mogelijk te maken.

    Er worden 2 draadloze netwerken gecreeerd: encrypted voor bijvoorbeeld het personeel (pda’s die boeken inscannen?) en publiek (unencrypted);
    deze laatste moeten zich wel aanmelden op een “portaal”site…

    Het is aan de bibliothekaris om dmv friends&family te kiezen voor gratis toegang voor iedereen of voor een 3euro/dag toegang waarvan dan de helft naar de bibliotheek wordt doorgestort.

    Beveiliging :m’n kan alleen naar internet surfen; de bibliothekaris kan een emailtje krijgen als iemand zich heeft aangemeld / afgemeld van de wifi; je kunt visueel op de hotspot router zien wie er actief is met welk macadres & account en hoelang en hoeveel ze al verbruikt hebben… is er iets niet koosjs kun je zijn mac blocken

    wens je meer info : info-nl@fon.com

  8. @ Alfred: ik ben benieuwd of je uiteindelijk aan de slag kunt met FON!

    @ skynet: bedankt voor de aanvullingen. Ik heb er aandacht aan besteed op ‘Bibliotheek 2.0’, zie //tinyurl.com/28zhgx
    Er zijn meer dan 600 leden uit de bibliotheek en informatiewereld. Ik hoop dat er reacties komen!

Reageer