clear

zoeken

search

Scriptie Joris Steenbakkers: Games het ei van Columbus voor bibliotheken?

01 december 2007


Sommige collega’s kennen Joris Steenbakkers wellicht nog van het onderzoek naar het mediagebruik en informatiezoekgedrag van jongeren, uit 2005. Dat onderzoek voerde hij uit in opdracht van de VOB.

Gisteren kwam ik Joris weer tegen op de site van de VOB:

“Wat kunnen games betekenen voor het behoud van jeugdleden? Dit is één van de vragen die Joris Steenbakkers, student Nederlandse taal- en letterkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft onderzocht voor zijn afstudeerscriptie: Jongeren weer naar de bieb: games het ei van Columbus? : een onderzoek naar de informeel- en formeeleducatieve waarde van games.”

De scriptie (PDF) is nogal lijvig; daarom ben ik nog niet verder gekomen dan er een kwartierje doorheen scrollen. Wat me opviel is dat de scriptie niet echt ingaat op bestaande initiatieven en ervaringen van Openbare Bibliotheken maar veel meer op de potentie van serious games in algemene zin, waarbij het werk van Marc Prensky vaak als uitgangspunt fungeert.

Steenbakkers legt bijvoorbeeld de koppeling tussen leesbevordering en inhoudelijke aspecten van gamegenres. Dat maakt de scriptie erg interessant. Praktische handvatten worden niet veel gegeven. Daar zijn wetenschappelijke onderzoeken dan ook niet voor bedoeld.

Een document om nog eens op terug te komen. Ik wilde het document hier graag embedden via Scribd maar er ging helaas iets mis met de conversie. Soit.

@

3 Reacties

  1. Joris schreef:

    Hallo, ik las het stukje over mijn scriptie, en wilde nog even toevoegen dat ik een wat meer toegankelijke, praktische versie aan het schrijven ben over games. Wederom voor de VOB, ditmaal specifiek voor bibliothecarissen, en meer op bestaande game&bibliotheek initiatieven gericht. De bestaande scriptie is geschreven voor (naast de VOB) de universiteit, en is dus bewust niet zozeer een praktische handleiding, maar inderdaad vooral een gedegen onderzoek naar de educatieve waarde van games. Anders loopt iedereen maar wat te roepen over games omdat het nu populair is, en blijft het teveel bij oppervlakkig game-amusement, terwijl het medium dus zoveel meer is / kan zijn, zeker ook in combinatie met boeken lezen. Vr. groeten, Joris Steenbakkers.

  2. Joris schreef:

    Vanwege het 'verdwijnen' v. de VOB een nieuwe werkende link naar mijn scriptie klikkerdeklik vanaf site: //nt-web7.concepts.nl/content.jsp?objectid=22950

  3. Dank je Joris, ik heb het even aangepast!

Reageer