clear

zoeken

search

Uitgelezen: als de dollar valt

06 november 2007


Nieuw Amsterdam geeft veel interessante titels uit. The Long Tail kocht ik een jaartje geleden, het boeiende boek ‘De aarde is plat‘ las ik afgelopen zomer en van het weekend las ik, zoals aangekondigd, het boekje ‘Als de dollar valt‘, van Willem Middelkoop.

Het boekje leest als een TGV. De pagina’s zijn maar half gevuld en zijn daardoor erg overzichtelijk. Het maakt dat je langer doorleest dan je van plan was.

Middelkoop geeft de lezer ‘een onthutsend inzicht in de wereld die schuilgaat achter het geld en in de machtposities van de verschillende spelers op de wereldwijde financiële markten.’
Zo staat het op de bijbehorende website en die flaptekst is niet overdreven. Het is namelijk precies wat Middelkoop doet. Ik vind het knap hoe hij er in is geslaagd de complexe wereld van de macro-economie in zo’n dun boekje te verhelderen.

Op het web zijn veel uitgebreide recensies van het boek te vinden. Die van Erica Verdegaal bijvoorbeeld. Het interview (PDF) van Nieuwe Revu is ook wel aardig.

De thematiek van Als de dollar valt behoort tot de categorie informatie die iedereen tot zich zou moeten nemen. Om te begrijpen. Om niet verrast te worden. Om door te kunnen geven.

Dat geld en macht corrumperen weten we allemaal wel. Maar het is erger dan we denken. Veel erger zelfs.

Mocht het onderwerp je inderdaad interesseren: check dan ook de Tegenlicht-aflevering ‘De dag dat de dollar valt‘, uit 2005.

We balanceren op een heel dun koord…

@

2 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Tja, Nostradamus heeft voorspeld dat op een gegeven ogenblik alle geld zijn waarde zou verliezen.

    Is al eens gebeurd in Duitsland na de eerste wereldoorlog, is ver gebeurd voor de Japanse yen en de situatie in Latijns-Amerika was ook al een signaal dat dit inderdaad wel eens wereldwijd kan gebeuren.

    Het is een van de enige voorspellingen die erg duidelijk te lezen is in de Oudfranse tekst. Maar dan wel geen tijdsaanduiding geeft van wanneer het te verwachten is.

    Perfect mogelijk en ik hou met dit doemscenario altijd rekening als worst case scenario.

    Pieter Jansegers

    //jansegers.atspace.com

  2. Ha Pieter,

    Lang geleden dat ik iets las over/Nostradamus. Vond ik altijd wel interessant. Dat het een keer klappen moet lijkt evident inderdaad. Dat sterkt me dan weer in mijn nooit-zo-goed-zijn-in-sparen-gevoel 🙂

    Je doceert Frans! Prachtig!

Reageer