clear

zoeken

search

Oh ja, Open Access

25 november 2007


Er zijn van die voornemens die na verloop van tijd aan je aandacht ontsnappen. Gelukkig houden RSS en weblog je immer scherp…

Op Livre lees ik zojuist over een prachtig zichtbaarheidsinitiatief van Open Access-uitgever BioMed Central: naast hun blog zijn ze nu ook met een eigen kanaal te vinden op YouTube (en Scivee). Op dit kanaal zijn onder meer interviews te vinden met de auteurs van wetenschappelijke artikelen.

Ik ben een groot voorstander van Open Access. Ik erger me altijd mateloos aan de enorme hoeveelheid wetenschappelijke informatie die, onzichtbaar verstopt achter login-codes, zo goed als onbereikbaar en onbetaalbaar is voor geïnteresseerde doelgroepen die geen deel uitmaken van een universiteit of andere organisaties die de licenties wèl kunnen betalen.

Opeens bedenk ik me ook weer dat ik een jaar geleden al heb voorgesteld om al die open access-bronnen ook op te nemen in onze digitale collectie. Dat voorstel is, zoals zo vaak, weer ergens blijven hangen. Daar ga ik van de week maar weer eens achteraan. Mijn mailmap ‘gedane voorstellen en onbeantwoordde vragen’ moet namelijk niet veel verder uitdijen, anders zie ik mezelf genoodzaakt die map ook weer onder te verdelen in submappen…

Het Open Access-aanbod kan in ieder geval zonder meer serieus worden genomen. Een volwaardige vervanger van het betaalde aanbod is het nog niet maar een mooie aanvulling erop is het zeker. Ik zie geen enkele reden waarom we het niet zouden ontsluiten.

Jos van Helvoort en Peter Becker hebben een presentatie over dit onderwerp omgewerkt tot een artikel (PDF) voor Informatie Professional. Zeer lezenswaardig artikel!

@

Reageer