clear

zoeken

search

Yahoo! Widgets, Windows Vista, ISDN en andere ellende

06 oktober 2007


Gisteren las ik Marketingfacts over een widget voor web analytics. De bespreking bood voldoende aanleiding om het speeltje te installeren op mijn pc. Om Vivalytics te kunnen installeren moet je echter eerst Yahoo! Widgets installeren. Ook dat deed ik, zij het met enige tegenzin. Ik heb er namelijk altijd een beetje een hekel aan als een stap in een bepaalde richting eerst vier andere stappen kost.

Maar het moet gezegd: de widgets van Yahoo zien er strak uit. Er zijn er meer dan 1000 en veel daarvan zijn prachtig vormgegeven en bieden nog functionaliteit ook. Toch heb ik het hele spul zojuist weer verwijderd. Als je het ‘widgetdock’ hebt geïnstalleerd begint het gemieter pas. Je moet dan kiezen uit het enorme aanbod waarna je de widgets van je keuze ook nog eens een voor een moet configureren om tenslotte met een bureaublad te zitten dat alles wegheeft van een kermis.

Tien jaar geleden vond ik het erg leuk om zoveel mogelijk uit te proberen. Mijn desktop was geen dag hetzelfde en meer dan eens leidde mijn experimenteerzucht tot een systeemcrash. Ik geloof dat ik dat ontgroeid ben. Ik wil een rustig, zwart bureaublad met zo min mogelijk icoontjes. Op de een of andere manier vind ik dat lekkerder werken.

Toch lijkt het erop dat het bruisende bureaublad aan een opmars bezig is. Ik word nogal eens ingeschakeld door vrienden en kennissen om hen uit de brand te helpen als er pc-problemen zijn en de laatste maanden krijg ik steeds vaker pc’s en laptops voor mijn neus met het besturingssysteem Windows Vista. Een mooie gelegenheid om dat OS eens te verkennen.

Vista heeft een interface die veel lijkt op hetgeen Yahoo! Widgets biedt: een gepersonaliseerde kermis. Het oogt fraai maar ik word er persoonlijk niet zo vrolijk van. Mijn achterdocht voor het systeem was dus al vrij groot.

Afgelopen donderdag besloot ik definitief dat Vista niet waardeer. Een lekker stel uit de Walcherse polder heeft namelijk niet zo geleden een prachtige laptop voor hun dochter gekocht, met maar een wens: een eigen internetaansluiting voor de telg. Die eenvoudige wens mondde uit in een slepend verhaal.

Het meisje is elf en ging zelf voortvarend aan de slag, waarna de ellende begon:

  • Bij de eerste installatie kon zij kiezen voor de talen ‘Deutch’ of ‘Deutschland’. Zij koos toen maar voor Engels en het bleek later dat dit niet ongedaan gemaakt kon worden. Een herstel-cd zat er niet bij. De leverancier (van Acer) brandde er eentje op verzoek en rekende daar maar liefst 60 euro voor. Ronduit belachelijk natuurlijk maar goed: het stelde mij in staat om Vista in de juiste taal te installeren: Deutsch. Daar bedoelen Acer en Microsoft namelijk ‘Dutch’ mee. Ah.
  • Het stel woont afgelegen en heeft dus niet de beschikking over internet via de kabel. Daarom togen we naar de KPN winkel, want een draadloos netwerk, dat leek hen wel wat. We namen in de veel te warme winkel twee uur lang alle mogelijkheden door en tekenden het contract voor ‘internet plus bellen’. Het was namelijk van belang dat fax en vaste telefoonlijn ook nog gebruikt konden worden. Drie dagen later belde KPN dat het feest niet door kon gaan: de boerderij ligt net iets te ver van de bewoonde wereld om draadloos bereikt te kunnen worden. Alles werd dus ingetrokken. Je zou toch denken dat ze ons die twee uur hadden kunnen besparen door dat eerst uit te zoeken. Ze hadden immers alle gegevens.
  • Dan maar voortborduren op de oude situatie: ISDN. Daar zouden we (inmiddels vier weken verder) de laptop van dochterlief dan ook wel op aansluiten. Net niet dus. De centrale van KPN (Webvox) is namelijk wat verouderd en ondersteunt nog geen Vista. Dat ontdekte ik pas na 4 pogingen, een zoekactie op het web en een gesprek met een helpdeskmedewerker (na 10 keer dooverbonden te zijn, drie keer het telefoonnummer en adres te hebben opgegeven, etc.) Het advies was om het stuurprogramma voor Windows XP dan maar te proberen. Dat advies volgde ik op. Het downloaden kostte -old skool- een uur. En toen ik het eindelijk kon installeren crashte de laptop zodanig dat alles opnieuw geïnstalleerd moest worden met die cdrom van 60 euri.
  • Weer anderhalf uur verder kon ik nog maar een oplossing bedenken: Vista eraf en XP erop. Ik leerde op het web dat het oude systeem niet over het nieuwe kan installeren. Andersom kan dat wel. Bovendien zat bij de oude laptop ook geen boot-cd. Met illegale software wilde ik deze mensen ook niet opzadelen omdat dat ook weer allerlei meldingen en problemen kan opleveren. Daar zouden ze gek van worden.
  • Ik heb ze dus naar een winkel verwezen. Om daar het hele spul te laten formatteren en XP te laten installeren. Dat kost ze waarschijnlijk ook weer een flink aantal knaken. Een zwaktebod, kortom

En zo ben ik in een paar weken tijd helemaal klaar met KPN, de fokking Webvox, Vista en Acer. Timewasters zijn het.

En Yahoo! Widgets? Dat vind ik ook helemaal niks ^^

@

23 Reacties

  1. Henk schreef:

    Fokke en Sukke hebben ook hun gedachtes over Vista.

  2. Remco schreef:

    “Weer anderhalf uur verder kon ik nog maar een oplossing bedenken: Vista eraf en XP erop.”

    “Met illegale software wilde ik deze mensen ook niet opzadelen”

    Ik weet nog wel een andere oplossing 🙂
    geheel legaal en gratis!

  3. Als jij het erop zet en je garandeert dat mensen die er niet veel van weten daar nooit meer iets van merken is dat idd een mooie optie 🙂

    En dan xp weer aanbieden via Ubuntu? Of helemaal niet?

  4. Daan schreef:

    Die Fokke en Sukke is weer hilarisch.

    Op de Apple zit trouwens al vanaf 2005 zo’n ‘widget kermis’ die je dan met een druk op een knop kunt activeren. Leuk voor even maar het voegt verder niets toe. Zie ook //tinyurl.com/gw4pl

    Over Windows en Vista doe ik maar geen uitspraken 🙂

    Fijn weekend,
    Daan

  5. Remco schreef:

    optie 1:
    Ik installeer Ubuntu als enig OS en configureer de boel zo dat er alle toepassingen op staan als bij windows gewend (surfen, mail, msn, limewire, torrent, mediaplayer(s), office enz.)

    optie 2:
    als 1 in dual boot met XP voor eventueel spellen te kunnen spelen en/of windowsprogramma’s die persé gedraaid moeten worden bv boekhoudprogramma.

    Even op een rijtje voordelen van ubuntu voor 11 jarige: veilig, windows virussen verkrijgbaar via msn, downloaden en via mail werken niet bij linux, en voor linux zijn er geen. Gratis en veel hulp op internet vanuit gebruikers community. Nadeel: steile leercurve, zeker als je helemaal windows geprogrammeerd bent in je bolletje, maar voor iemand van 11 zie ik geen problemen. Geef anders even typenummer van laptop en isdn modem zal eens wat research doen ivm hardwareondersteuning.

  6. Remco schreef:

    ps zijn het die mensen met die camping, die help ik graag hoor!

  7. @ Daan. Apple is de tijd altijd vooruit he 🙂

    @ van Es: Dat zijn zij inderdaad! Het is vooral belangrijk dat het laagdrempelig is en in het Nederlands. Ik weet alleen dat het om een webvox 1 gaat en een acer laptop. Type onbekend, afkomstig van Office Center. Die hebben trouwens ook een prima nazorg. NOT.

  8. Jan Tweepuntnul schreef:

    lache:-(
    bij ons arriveert binnenkort de laptop met Vista voor de oudste telg.
    ‘k zal kijken of ik haar van de widgets kan afhouden.. niets zo deprimerend dan uren aan een pc zitten knoeien.

  9. @ Remco:

    Toegegeven. Ziet er fris en relaxed uit. Jij zou trouwens zo in der verkoop kunnen. Doe je goed man 🙂

    @ Jan: Waarschijnlijk doet jouw oudste dat in een paar minuten en wil ze niks anders meer.
    We worden oud ^^

  10. Raymond schreef:

    Ik mag graag experimenteren met leuke tools maar niet alleen maar om het visueel fraaier te maken. Bling bling is voor een andere generatie dan de mijne vermoed ik.

    Vista komt er voorlopig nog niet in, Windows 2000 en XP voldoen op dit moment voor alles wat ik nodig heb.

    Ik herken je helpdesk avonturen echter wel want zodra je iets weet over pc’s mag je bij iedereen helpen 🙂

  11. Het is wel een dankbare rol, die van semi-pc-guru.
    Dat maakt een hoop goed 🙂

  12. Zolkel schreef:

    ik heb ook een laptob van acer, webvox van kpn, en verbinding met internet via het gele draadje dat bij de webvox wordt meegeleverd, niet draadloos dus maar het werkt, Vista en alles erop en eraan..en alleen het icoontje van de prullenbak op mijn desktop…verder ben ik een leek wat dit soort problemen betreft dus misschien is mijn opmerking al achterhaald…

  13. Maar dat gele draadje vervangt dus min of meer het stuurprogramma dat Vista nodig heeft?

    Dat klinkt wel bijzonder. Ik zal een navragen of zij ook zo’n draadje hebben.

    Bedankt voor de tip in ieder geval!

    Edwin

  14. Zolkel schreef:

    Of dit draadje het stuurprogramma vervangt weet ik niet, leek als ik ben… Bij Casema hebben ze hetzelfde probleem maar daar sluiten ze het modem aan op een draadloze router voor de verbinding, dat werkt ook en is dan idd draadloos…en ze verkopen routers bij de vleet…trouwens wel nieuwsgierig of het gaat werken bij deze mensen…Groet

  15. Bedankt!

    Ik vermoed desondanks dat we toch maar voor de XP-optie gaan…

  16. Pim schreef:

    KPN Webvox onder Windows Vista & Windows 7

    Ik heb al zoveel te danken aan diverse fora dat ik, nu ik zelf eens een oplossing heb gevonden, deze als dank voor alle goed info die ik al eens van het internet heb geplukt wil teruggeven aan de internetgemeenschap.

    Mijn uitdaging was om de KPN Webvox (u weet wel: een ISDN kastje dat ook als modem kan dienen naast conversie van ISDN naar analoge telefoonlijnen) op Vista aan te sluiten. Met mijn eenmanszaak heb ik al enkele keren veel gemak gehad van een back-up internetverbinding als ADSL uitviel en vind ik het ook wel prettig om de op de Webvox ingestelde telefoonnummers via de computer te kunnen instellen in plaats van dat allemaal via de toetsen van het telefoontoestel te moten doen (als dat al kan, dat heb ik nog niet eens nagegaan).

    Na het combineren van enkele forumberichten en het al bijna enkele keren te hebben opgegeven kwam daar ineens de spontane en goede ingeving. De webvox werkt bij mij nu volledig als ISDN modem onder Windows Vista (zowel 32-bit als 64-bit) en ook de telefoonnummers zijn programmeerbaar. Alleen de faxfunctie werkt (nog) niet, daarover later meer.

    Ik heb de oplossing gevonden door verder te gaan zoeken met het gegeven dat de KPN Webvox gelijk is aan de AVM Fritz!X USB. Echter, omdat de Webvox een andere hardwarecode heeft herkent Vista de Webvox niet als het AVM modem en kan het dus ook geen met Windows meegeleverde driver vinden.

    De oplossing is dus om de met Vista voor de AVM Fritz!X USB meegeleverde driver te gebruiken:
    Steek de USB steker van het modem in de computer en kies voor “Later opnieuw vragen” wanneer Windows vraagt of en waar er naar een stuurprogramma moet worden gezocht. Dan via het configuratiescherm apparaatbeheer openen en onder overige apparaten rechtsklikken op USB ISDN-connector. Kies voor stuurprogramma’s bijwerken > op mijn computer naar stuurprogramma’s zoeken. Kies voor “Ik wil kiezen uit een lijst met apparaatstuurprogramma’s op mijn computer”. Kies netwerkadapters en dan voor AVM Fritz!X USB. Ga ondanks de Windows waarschuwing dat dit het verkeerde stuurprogramma kan zijn verder. Dan is deze als modem ingesteld en werkt alles! Een MSN nummer voor de uitgaande verbinding bij inbellen kan worden meegegeven via apparaatbeheer > netwerkadapters > AVM Fritz!X USB > tabblad ISDN > configureren. Voer het telefoonnummer 2 keer in (alleen het abonneenummer, geen netnummer), zodat bij dubbel inbellen beide lijnen over het opgegeven nummer gaan.
    Een dubbele inbelverbinding kan in Vista worden aangemaakt door onder de eigenschappen van de verbinding (via netwerkcentrum > netwerkverbindingen beheren > met de rechtermuisknop op de inbelverbinding klikken) op het tabblad algemeen het tweede ISDN kanaal aan te vinken. Vink het hokje voor “alleen eerste beschikbare apparaat bellen” uit, anders is het nog een enkelvoudige verbinding. Schakelen van dubbel naar enkel en omgekeerd kan via de status van de verbinding (via het netwerkcentrum) > tabblad details > onderbreken resp. doorgaan.

    Let op: bij het aansluiten van de Webvox op een andere USB poort vraagt deze opnieuw om installatie. Voor iedere poortinstallatie wordt een nieuw modem (NDIS WAN CAPI driver) geïnstalleerd. Het kan daarom bij het maken van een inbelverbinding er op aan komen de goede driver te gebruiken bij het instellen van de inbelverbinding, ook al zijn deze technisch gelijk. Bij dubbel inbellen moet er dan voor gezorgd worden dat de twee kanalen met dezelfde naam worden gekozen, anders werkt het niet. Voor elke driver worden nl. 2 kanalen aan het lijstje met adapters toegevoegd waaruit bij het instellen van het modem moet worden gekozen (stuurprogramma’s).
    Tip: de Webvox altijd op dezelfde poort aansluiten, dan is er slechts een set van drivers beschikbaar en kan is vergissen niet mogelijk.

    Overigens werkt de voor Windows XP geleverde driver ook onder Vista 32-bit, maar ik denk dat deze procedure het makkelijkst is (met ook de meest recente driver).

    Het programma Vox Instellingen uit XP werkt ook onder Vista, dus is het mogelijk om de MSN nummers op de Webvox in te stellen. De andere software (w.o. de fax) heb ik niet aan de praat gekregen. Ik ben nog wel bezig met een andere faxoplossing via Windows Fax, een eerste test wijst erop dat dit kan werken, maar ik kom er voorlopig nog niet aan toe, mede omdat ik ook nog een gewone echte fax heb en de urgentie dus niet zo hoog is.

    Omdat alles wat onder Vista werkt ook onder Windows 7 moet werken ga ik er vanuit dat deze procedure ook onder Windows 7 werkt. Ik heb dit echter niet getest.

    Ik hoop hiermee toch nog een enkeling te hebben kunnen helpen. De ondersteuning van KPN is waardeloos, als je op de site van KPN al de sectie met downloads kunt vinden (een uitdaging op zich!). De Webvox werkt nog prima en ik kan me goed voorstellen dat er nog wel een paar mensen zijn die dit gebruiken, als dan niet als back-up voor ADSL. Het zou zonde zijn om vanwege slechte ondersteuning de webvox te moeten wegdoen.

  17. Pim schreef:

    Nog een kleine toevoeging: de voor Windows XP geleverde driver ook onder Vista 32-bit maar als deze driver via apparaatbeheer erbij wordt gezocht (dus niet de setup voor XP gebruiken). Mogelijk dat het daar twee jaar geleden (! 😉 bij Edwin is misgegaan.

  18. @ Pim: hartelijk dank voor je uitgebreide beschrijving. Altijd goed, als mensen met dit probleem deze posting nog eens opduikelen via Google!

  19. Pim schreef:

    Na enige ervaringen nog een kleine toevoeging aan mijn post:

    Webvox instellingen werkt onder Vista niet altijd even goed. Wanneer er meer dan één MSN nummer bij een aansluiting wordt opgegeven gaat dit vaak mis (maar niet altijd). Daarom moet je na het instellen van de webvox via dit programma altijd d.m.v. de knop “laden” de opgeslagen instellingen controleren. Ik heb een enkele keer meegemaakt dat het wel goed werkte, maar kan niet reproduceren of dit een incident was of dat met een bepaalde volgorde het programma wel goed werkt. Verschijnselen die kunnen optreden wanneer er meer dan één MSN op een aansluiting wordt geïnstalleerd zijn dat de vinkjes van de inkomende lijn worden veranderd. Meestal wordt er een vinkje toegevoegd aan een MSN waar de optie inkomend niet is ingeschakeld. Ook heb ik meegemaakt dat de volgorde van de MSN nummers wordt gewijzigd, waarbij van een van de nummers het eerste cijfer in een # wordt veranderd. Dit voorkomt dan dat de Webvox telefoontjes op dit nummer aanneemt! Ik heb zelfs een keer meegemaakt dat bij het instellen van een enkele MSN op een aansluiting het hokje van het tweede nummer werd gevuld met een #. Dat gebeurde op een Webvox waarbij ik eerst de situatie met twee MSN nummers die van volgorde veranderden had meegemaakt. Er zijn ook situaties geweest waarbij het instellen van één MSN nummer probleemloos ging. Het is dus een kwestie van uitproberen en controleren. Mogelijk dat de XP modus van Windows 7 (in de Business of Ultimate versie) dit probleem oplost. Ik heb geen Windows 7 dus weet dat niet.

    Even voor de duidelijkheid: wanneer er slechts één MSN op een aansluiting wordt geprogrammeerd gaat het volgens mij wel goed onder Vista. En met aansluiting bedoel ik hier de twee analoge telefoonaansluitingen op de Webvox.

  20. Pim schreef:

    Ik ben er net achter gekomen hoe ik met Webvox Instellingen toch de MSN nummers kan programmeren, zonder de hierboven genoemde fouten te krijgen. Het is een simpele maar vreemde oplossing: het programma opstarten met de compatibiliteitsmodus voor Windows 98/Me. Voor diegenen die niet weten hoe het moet: klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling naar het programma in het menu start > eigenschappen > tabblad compatibiliteit. Klik bij compatibiliteitsmodus het hokje aan bij “Dit programma in deze compatibiliteitsmodus uitvoeren:” en kies Windows 98/Me. Klik op OK. Wanneer Webvox instellingen nu wordt opgestart zijn alle MSN nummers goed instelbaar.
    Het is een beetje vreemde oplossing, want het programma Webvox instellingen dat ik gebruik was expliciet voor Windows XP. Met de compatibiliteitsmodus ingesteld op Windows XP werden de MSN problemen echter niet opgelost. Ingesteld op Windows 98/Me kennelijk wel. Vreemd…

  21. Inderdaad een merkwaardig verhaal, maar mooi dat je het even terugkoppelt. Thanks!

Reageer