clear

zoeken

search

VPRO: themaweek ‘Leven in cyberspace’

25 oktober 2007


Gelezen op Privacy Project:

De VPRO (Holland Doc) zendt volgende week herhalingen uit van een aantal interessante documentaires:
Naar aanleiding van de Tegenlicht uitzending ‘Ik en het web’ vertonen we een serie documentaires in de themaweek ‘Leven in cyberspace’. Een groeiend aantal mensen, jong en oud, brengt een groot deel van de vrije tijd door in deze digitale wereld. Ook zijn er steeds meer mensen die online hun brood proberen te verdienen. In deze themaweek films over het leven in Ên met de digitale wereld.

Deze week zendt Holland Doc onder meer ‘Droomwereld’ uit van Jorien van Nes over het leven in Second Life. In ‘Game over & over’ stelt Robert Wiering de vraag of games een zegen of een plaag zijn.

‘Ook nog last van internetsucces?’ van Hansje van Etten gaat over twee piepjonge internetondernemers te zien die even hebben mogen proeven van het geluk van het ‘virtuele miljonairschap’, maar de verworven rijkdommen al snel in rook zagen opgaan.

De documentaire ‘Cyberkoelies‘ van Floris-Jan van Luyn laat zien hoe de komst van internet ook een nieuwe vorm van tweedeling in de wereld genereert: jonge Chinezen worden ingehuurd om namens rijke Europeanen ‘World of warcraft’ te spelen zodat de rijken alleen de interessantste, hoogste spelniveaus hoeven te spelen.

De Tegenlichtaflevering ‘Google achter het scherm‘ van IJsbrand van Veelen waarschuwt voor de mogelijke gevaren van een monopolie op informatiebeheer.

In de serie ‘RU TLKNG 2 ME’ van Ary Schouwenaar, die deze week wordt uitgezonden in Holland Doc Junior, staat de rol van sms en msn in de liefde en het specifieke taalgebruik van deze communicatiemiddelen centraal.

EXTRA: Speciaal voor deze themaweek organiseert Holland Doc in samenwerking met Kennisnet een ‘Expert op afstand’-sessie, een gesprek tussen een game-expert en twee middelbare schoolklassen. Michael Schaap van ‘United Vloggers’ neemt je speciaal voor Holland Doc iedere dag mee in de wondere wereld van het vloggen.

Check it out piepels!

@

7 Reacties

  1. Lorenz van Gool schreef:

    Goede tip, Edwin!
    Ik ga er zeker een paar van meepakken 🙂

  2. Ik heb ze ook nog niet allemaal gezien.
    Cyberkoelies was ontluisterend…

  3. Lorenz van Gool schreef:

    Ik heb ‘m net gekeken..inderdaad zeer teleurstellend; het gaat niet diep genoeg. Hopelijk is de rest wat!

  4. Ha Ed,
    Ik las net over het project Digital Lives. Ze hebben ook een weblog Ik was bezig er een postje over te schrijven, maar vind het eigenlijk meer bij jou passen. Ik kan zo snel niet vinden of jij daar al aandacht aan hebt besteed?
    Ik dacht even terug aan een post van jou waarin je ons tipte op het artikel :“the art of forgetting in a digital age”. Die post kan ik ook zo snel niet vinden, maar ik kan me herinneren dat de inhoud van die post aan dit onderwerp gerelateerd was?
    Ik vind een site als Memory Share wel een uitvinding. De “Personal digital collections” komen vanzelf naar je toe.
    Fijne zondag! Marina

  5. Hoi Marien,

    Interessante links allemaal maar je bezorgt me wel een zoekberoerte 🙂

    Weet je wel heel zeker dat ik daar over geblogd heb? Het gebeurt me niet al te vaak dat ik helemaal niet meer weet dat ik over een bepaald onderwerp schreef en ‘the art of forgetting’ lijk ik in de praktijk te hebben gebracht want dat komt me niet bekend voor.

    Ik heb zelf ook gezocht maar ook niets gevonden, ook niet op gerelateerde onderwerpen, links of trefwoorden.

    Dat tergt me wel een beetje, dus ik wil wel graag weten of u zeker is.

    wel grappig dat ik net dat artikel ben vergeten…

  6. Joepie, gevonden! Zie jouw reactie op deze post

    Fijn, he, extended memory 🙂

  7. Super!

    Nu weet ik weer wat je bedoelt 🙂

Reageer