clear

zoeken

search

Cyberkoelies: moderne slavenarbeid in een virtuele wereld

21 december 2006

Vanavond, 23.00 uur bij de VPRO te zien: de documentaire Cyberkoelies. Die wil ik heel graag zien! Ik zal wel weer eens niet thuis zijn dan dus moet morgen waarschijnlijk mijn wending nemen tot uitzending gemist.

Deze film neemt je mee naar de bizarre wereld van moderne slavenarbeid. Steeds meer Aziaten verdienen geld door het ‘vieze werk’ van Westerse gamers, binnen games als World of Warcraft, te verrichten. Als je jezelf bijvoorbeeld wilt bekwamen in het beroep van zwaardenmaker schijn je wekenlang te moeten oefenen om die status ook daadwerkelijk te bereiken. Chinezen nemen zulke tijdrovende klussen graag van je over. Voor honderd dollar bijvoorbeeld. Maar lang niet iedereen doet dit op vrijwillige basis. Een bizar gegeven.

De beschrijving van documentaire.nl:

Cyberkoelies

Wat verbindt jonge Chinese boeren, afzichtelijke gnomen en obsessieve Europeanen? Antwoord: World of Warcraft. Nooit van World of Warcraft gehoord? Stap in de wereld van Cyberkoelies en zie hoe uitersten samenkomen in de virtuele werkelijkheid van hedendaags China: waar boerenzonen en -dochters online demonen bevechten in opdracht van nietsvermoedende internetgamers uit Europa. Maak kennis met nijvere goudboeren en zie hoe zij niet langer de Gele Aarde ploegen, maar de denkbeeldige akkers van Orcs en Elves, op zoek naar vrijheid en geluk – om te ontdekken dat zelfs hun gedroomde realiteit onbereikbaar is.

In zijn debuutfilm neemt Floris-Jan van Luyn, oud-China-correspondent van NRC Handelsblad, samen met cameraman Edwin Verstegen een verscholen wereld in het achterland van China onder de loep. Daar, weg van de openbaarheid, bevechten jonge Chinezen soms 36 uur achtereen feeën en trollen voor iedereen die maar betalen wil.

In deze documentaire gaat de virtualiteit met de werkelijkheid aan de haal. Chinezen verruilen het land voor de stad, om in een schijnwereld te belanden waar het beter is. ‘Ik krijg mijn waardigheid terug in het spel’, zegt één van de professionele speelsters. De virtualiteit geeft haar vrijheid, de realiteit brengt brood op de plank. Maar hoe zit het in de echte wereld? Hoe bereikbaar zijn hun dromen dáár? Cyberkoelies laat de mensen aan het woord die zwoegen voor een beter leven in dienst van de op hol geslagen werkelijkheid in het Westen.

Regie: Floris-Jan van Luyn en Edwin Verstegen.

De Duitse televisie besteedde ook al eens aandacht aan deze ‘goudboeren’

@

9 Reacties

  1. henk schreef:

    Zo zie je maar weer: allemaal ellende, die games!’

    😉

  2. hee hee hee ouwe luddite

    doe eens rustig ^^

  3. henk schreef:

    Geintje, weet je ook wel! (Straf voor het taggen).

  4. Danniëlle schreef:

    Bedankt voor de reminder! Had dit vorige week al in de tv gids omcirkeld (ja, er zijn nog mensen die dat doen) maar als je vervolgens de gids niet meer inkijkt schiet dat ook niet op.

    Met collega (super)Mario net nog even gehad over z’n nieuwe xbox en de verslaving van spelletjes. Rare jongens die gamers 🙂

  5. henk schreef:

    Om te bewijzen dat ik echt niet zo anti-games ben: heb m’n neefje gisteren nog €10 gegeven voor z’n verjaardag volgende week. Hij wordt 10 en gaat een Nintendo DS kopen.

    Wordt bij mij ook wel uitzendinggemist.nl vrees ik. Deze bejaarde gaat om 23.00 uur naar bed. Kan ik nog net ER zien!

  6. De raarste jongens ooit. Zeker nu ze zo lekker kunnen zwiepen op de Wiiiiiii.

    ik geloof je hoor Henk!

    elf uur, da’s lang geleden! Komt vast doo r die slaapverwekkende televisie dat je dan al moe bent ^^

  7. Anoniem schreef:

    @Edwin: Ja, nu blijken ze ineens massaal spierpijn in die (slappe) armpjes te krijgen omdat ze zo zwiepen. Ook nog niets gewend dus.

    D.

  8. Anoniem schreef:

    Verbijsterende docu trouwens, triest ook.

    D.

  9. Dappere Bas schreef:

    Veel verder zijn we niet gekomen zeg. Eerst te lui om zelf ons land te verbouwen dus slaven. Vervolgens de lui om zelf ons land te bebouwen dus weer andere lui uit verre landen hierheen halen en onder te betalen. En nu zijn we zelfs te lui om zelf te gamen (!!!!) dus betalen we weer andere lui onder om tegenover anderen te poggen dat we zo ‘sterk’ zijn.

    Aardig natuurlijk dat iemand in china zijn ouders kan ontvluchten en toch nog wat geld kan verdienen. Maar toch zit er iets scheefs in.

    Wel bedankt voor de tip. Net ff gekeken via uitzending gemist.

Reageer