clear

zoeken

search

VS mogen nu ook buitenlands telefoon- en internetverkeer aftappen

05 augustus 2007


Politieke onderwerpen probeer ik hier altijd een beetje te vermijden maar dat geldt niet voor politieke praktijken die betrekking hebben op internet, veiligheid en inbreuken op onze privacy. Ik ken niet zo gek veel mensen die zich druk maken om zaken als de Patriot Act maar ik kan me er soms behoorlijk over opwinden.
Het mag dan allemaal op een show lijken die ver van onze veilige bedjes wordt opgevoerd (onder het mom van het veilig houden van diezelfde bedjes dan ook nog) maar wie het boek Chatter heeft gelezen weet beter.

Mijn nekharen gingen dan ook overeind staan toen ik vanavond op de website van NRC las dat het Amerikaanse congres een wetswijziging heeft goedgekeurd die het mogelijk maakt dat Amerikaanse inlichtingendiensten voortaan ook al het buitenlandse telefoon- en internetverkeer, dat via de VS loopt, mogen aftappen.

Ik vroeg me meteen af om hoeveel verkeer het hier dan gaat maar daar zegt NRC verder niets over. Een artikel van de NY Times heeft het over ‘veel’ verkeer.
Nu beschikte ik jaren geleden over het programmaatje ip-tracker. Dat programma visualiseerde je surfgedrag aan de hand van een wereldkaart en stelde je zo in staat om te zien welke weg een ‘ping’ (verzoek om reactie van server of pc elders) aflegde. Of ik nu een pagina opvroeg in AziĆ« of in Zuid-Europa, bijna altijd liep de route via de VS, herinner ik me.

Dat er inderdaad veel verkeer via de VS loopt wordt bevestigd in een artikel van Kenneth Neil Cukier, voor Communications Week International. Dat is weliswaar een artikel uit 1999 maar hij hield het toen al op zo’n 75 %. Ik vermoed dat dit tegenwoordig niet zoveel anders zal zijn.

Natuurlijk ontkennen de betrokkenen dat zij verkeer dat tussen twee buitenlandse partijen verloopt zullen afluisteren maar dat gelooft natuurlijk geen mens. Ze mogen het dus ze zullen het doen. Alles krijgt immers het label ‘terroristisch’ in het post 9/11-tijdperk. Zelfs Second Life schijnt nu een broeinest te zijn voor werving van martelaren.

Morgen zijn we dit berichtje weer vergeten en ga we weer over tot de orde van de dag, terwijl je niet eens kunt stellen dat de veranderingen geleidelijk worden gebracht. Ze rammen al hun listige plannen er gewoon door in een paar jaar tijd. Net zo makkelijk!

Mundus vult decipi, ergo decipiatur

@

Update 06-08: de analyse van Wired’s Threat level mag niet onvermeld blijven.

Reageer