clear

zoeken

search

Wij hoeders van vrije toegang tot informatie

13 mei 2006


In de afgelopen maanden schreef ik al een paar keer over de middelen die sommige overheden zich permitteren in de zogenaamde jacht op terroristen. Zie het archief.
Nu wil ik niet te veel in herhaling vallen maar de laatste weken lees ik weer zoveel verontrustende berichten over beperkingen op vrije toegang tot informatie, dat ik er toch weer even de aandacht op wil vestigen. De Patriot Act is nog steeds van kracht, en niemand lijkt er iets aan te kunnen of willen doen. En velen dachten dat die wet ver van ons veilige Nederlandse bedje was, maar de Wet Bevoegdheden Vorderen Gegevens is inmiddels toegepast, en wel in Vught.

Naar aanleiding van dat bericht informeerde onze regionale krant bij ons in hoeverre wij als Zeeuwse Bibliotheek meewerken aan die wet. Uit het artikel kwam gelukkig naar voren dat wij er absoluut niet blij mee zijn maar dat we uiteindelijk niets anders kunnen dan de wet gehoorzamen, hoezeer het ook in strijd is met ons streven een onafhankelijke poort te zijn naar alle informatie voor alle mensen. De Amerikanen hebben dat streven ook.

Wat mij een beetje stoorde was een suggestieve foto bij het artikel, van een boekenplank uit de rubriek chemie. Alsof de collectie een walhalla zou zijn voor bommenmakers. Ongetwijfeld biedt onze collectie van bijna een miljoen boeken voldoende informatie voor eenieder die snode plannen koestert maar een walhalla is het toch zeker niet. Ik moest meteen denken aan de documenten die publiekelijk toegankelijk zijn op internet, zoals het beruchte ‘Anarchist Cookbook‘. Toen ik dat voor het eerst zag dacht ik even dat ik droomde. Het document heeft namelijk niets van doen met Anarchisme maar des te meer met hacken, geldvervalsing, gevechtskunst, en het maken van wapens.
Maar zo schokkend als het document lijkt is het nu ook weer niet. Dat blijkt niet alleen uit de ingang op wikipedia, maar vooral uit een link die je daar ook vindt.
Maar evengoed: moeten we dan de vrijheden van onze bezoekers maar opgeven? Mensen die kwaad willen komen echt wel aan de benodigde informatie, daar hebben ze heus geen bibliotheek voor nodig.

Ondertussen is de NSA al jaren doende een enorme database met telefoongegevens aan te leggen en vindt 63% van de Amerikanen dat prima. Daar is een sterk staaltje propaganda aan vooraf gegaan. De grootste voorstander van dit soort middelen is van de week benoemd tot hoogste baas van de CIA.

Eigenlijk valt er helemaal niks meer aan toe te voegen. Droef is het :-/

Every burned book enlightens the world
r.w. emerson
@

3 Reacties

  1. Danniëlle schreef:

    Fijn, zo’n positieve boodschap in het weekend :-/ Ik hoop dan altijd maar dat het bij ons in Nederland niet zo’n vaart zal lopen!

  2. Anoniem schreef:

    Hoop is mooi maar in dit geval ijdel vrees ik….

  3. Uit een nieuwe opniniepeiling blijken veel Amerikanen toch niet zo blij met de NSA:
    //www.webwereld.nl/ref/newsletter/41158

    Edwin

Reageer