clear

zoeken

search

De Wet Bevoegdheden Vorderen Gegevens

07 februari 2006


Op de site van de VOB wordt het seminar ‘Opsporing Verzocht?’ aangekondigd, op 28 april. Een goede zaak. De Wet Bevoegdheden Vorderen Gegevens die per 01 januari van kracht is, vind ik namelijk eng. Erg eng. Die raakt aan de kern van vrije toegang tot informatie. Een zeer goede zaak dat hier aandacht aan wordt besteed. Op de website van FOBID vind je ‘ De tien geboden: aanwijzingen voor bibliothecarissen bij de omgang met Justitie inzake verzoeken om gegevens te verstrekken over gebruikers van de bibliotheek’ (PDF)

Ik denk dat het allemaal een logisch gevolg is van die verschrikkelijke patriot act in de VS. Europa volgt weer eens braaf. Dit is geen politiek forum maar ik wil benadrukken dat het de moeite loont om eens goed in de meer controversiele informatie over dit onderwerp te duiken. Lees een rustig wat artikelen op Infoshop, waar je de wat radicalere bibliothecarissen verzameld vindt of waag je eens in het gedachtengoed van Alex Jones op prison planet. Er zijn nog veel meer uitstekende bronnen natuurlijk maar die vindt de infospecialist in een handomdraai….

Het wordt zo zachtjes aan wel tijd om eens wat meer gebruik te gaan maken van ‘ Practical Privacy Tools ‘ zoals het Electronic Privacy Information Center die aanbiedt. En het lijkt me heerlijk als we in Europa eens een goed voorbeeld volgen. Een banned books week bijvoorbeeld!
We hebben nog heerlijke titels staan in het magazijn. Kijk maar eens op Forbidden books, die zich weer baseren op de ‘banned book resource guide‘ van de American Library Association…..

Just because you are paranoid doesn’t mean you aren’t being followed…..

E

Update 11-02: Wat kan ik hier nu nog aan toevoegen?

Reageer