clear

zoeken

search

Reageren bij Google op krantenartikelen waar je zelf in voorkomt

08 augustus 2007


Steve Rubel schrijft over -alweer- een nieuw project van Google. In dit geval gaat het om een extra feature voor Google Nieuws die voorlopig alleen beschikbaar wordt gesteld voor Amerikaanse gebruikers.

Het is een opmerkelijke stap van de grote G. Het komt erop neer dat mensen die voorkomen in krantenartikelen kunnen reageren op die artikelen door een mailtje te sturen naar Google. Daar wordt geverifieerd of de afzender inderdaad is wie hij of zij zegt te zijn en vervolgens wordt het commentaar naast het bericht geplaatst, in de zoekresultaten van Google. Je kunt hier en hier lezen hoe dat precies in z’n werk gaat.

Zoals Rubel al opmerkt kan dit grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld pr-medewerkers omdat ze hiermee in staat worden gesteld onjuiste berichtgeving recht te zetten in de zoekresultaten van de meestgebruikte zoekmachine. Of om onvolledige artikelen te voorzien van aanvullende opmerkingen.

De rol van Google krijgt hiermee opeens een redactioneel karakter en dat is best controversieel als je bedenkt dat het Google’s oorspronkelijke doel is om ‘alle informatie van de wereld te verzamelen en te ontsluiten’.
Als het concept goed wordt uitgewerkt kan het echter wel een positieve impact hebben op de betrouwbaarheid van nieuws. Journalisten zullen zich immer genoodzaakt zien hoor en wederhoor toe te passen en zorgvuldigheid te betrachten. Als ze dat niet doen gaan ze op termijn onherroepelijk voor de bijl. Of zou het voor kranten een reden te zijn om af te zien van deep linking?

Ik ben heel benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen.

@

Reageer