clear

zoeken

search

1,7 miljoen gratis artikelen in database HighWire Press

01 augustus 2007


Eén van mijn eerste blogposts op zbdigitaal ging over HighWire Press, een database voor wetenschappelijke artikelen van de Stanford University. Het is een prachtbron, maar ik moet toegeven dat ik ‘m in de tussenliggende 20 maanden nooit meer heb gebruikt omdat ik er simpelweg niet aan dacht of omdat ik niet op zoek was naar informatie die in die die bron is te vinden.

Gisteren las ik op ResourceShelf dat HighWire Press inmiddels ruim 1,7 miljoen gratis artikelen bevat. Dat rechtvaardigt het om er nogmaals aandacht aan te besteden. Een groot deel van de gratis artikelen wordt pas een jaar na publicatie vrijgegeven maar dat neemt niet weg dat het overzicht indrukwekkend is. HighWire geeft ook achtergrondinformatie bij de leveranciers van de artikelen. Ik zal hier eens navragen of het zinvol is deze bron op te nemen in onze digitale collectie.

Van een ander kaliber, maar minstens even interessant, is het bericht dat de Nationale Archieven van de VS een overeenkomst hebben gesloten met Amazon Unbox en CustomFlix om DVD’s met beelden uit de archieven aan te bieden aan het grote publiek. Men is van start gegaan met de ‘Universal Newsreels‘ van de archieven maar het aanbod wordt de komende maanden uitgebreid met duizenden titels.

Het is opmerkelijk dat een organisatie als deze de samenwerking zoekt met grote commerciële spelers. Ik vind het zeer verstandig. We moeten onze producten en diensten immers naar de gebruikers brengen, als ze geen zin en tijd hebben om ze te komen halen. En dat er (potentiële) gebruikers zitten bij Amazon behoeft geen discussie, lijkt me.

Goed werk.

Foto via.

@

Reageer