clear

zoeken

search

VuFind: een prachtige open source catalogus

22 juli 2007

Attentie! Er is weer een nieuwe open source catalogus op het bibliotheektoneel verschenen. Deze nieuweling heet VuFind en ziet er strak uit. Roy Tennant is er erg tevreden over en niet alleen vanwege de interface; ook de features mogen er zijn.

Ik zal deze keer eens niet te kort door de bocht gaan door te roepen dat we al onze veel te dure programmatuur moeten vervangen door Open Source software maar ik kan het toch ook niet laten om te verwijzen naar veelbelovende alternatieven. Probeer de live demo maar eens en ervaar wat ik bedoel. We hadden Koha al. Nu dus ook VuFind.

Waarvan akte.

@

4 Reacties

  1. Gerard schreef:

    Tsjonge, dat ziet er goed uit zeg! Da’s nou echt een library 2.0 catalogus.

    Na het bekijken van de demo gingen mijn vingers gelijk jeuken, popelend om met VuFind aan de slag te gaan. Alleen, waar haal ik in hemelsnaam die tijd vandaan?

  2. Hee Gerard,

    That’s the spirit! Ik zou wel eens willen dat ik ook zo goed kon knutselen. Ik raak het wel eens beu om alleen maar te signaleren en niets meer dan dat….

    Denk jij dat het makkelijk in te zetten is, een catalogus als deze? Dat overzie ik dan meestal niet zo goed.

    Jouw goede werk aan de portal van Fontys is toch ook wat complexer dan ik had gehoopt. Bibliotheken zouden meer programmeurs met gevoel voor de bibliotheekwereld in dienst moeten nemen. Een beetje volgens het concept van McMaster:
    //zbdigitaal.blogspot.com/2007/07/bibliotheek-20-in-uitvoering-de.html

    Maar mooi is ie zeker!

  3. Gerard schreef:

    Of het makkelijk is, dat weet je dus vooraf niet. Ik zag de installatie instructie, die ziet er niet heel complex uit, maar ook weer niet zo simpel als een WordPress blog bijvoorbeeld.

    Maar als dat achter de rug is, dan komt pas het echt tijdrovende werk, uitzoeken hoe alles precies werkt, bedenken hoe je interface er uit moet gaan zien, dat soort dingen.

    Stel nu dat ik er echt een paar dagen voor zou gaan zitten, dan zou ik best een eind komen. Los daarvan kost het erg veel tijd en energie om zoiets organisatorisch van de grond te krijgen. Wel frustrerend eigenlijk, weten dat het wel kan, maar dat het er vanwege tijdsgebrek niet snel van zal komen.

    Overigens geloof ik niet dat je als bibliotheek echte programmeurs nodig hebt (ben er zelf ook geen), maar wel mensen die zich in beide werelden staande kunnen houden.

  4. Daar heb je misschien gelijk in maar in mijn geval zou ik dan toch veeeel meer tijd nodig hebben om dingen uit te proberen enzo. Dan zou ik op zijn minst minder moeten gaan bloggen etc. En dat vind ik nu juist ook zo leuk.

    Wat een dillemma’s in een biblio-leven he?

Reageer