clear

zoeken

search

Rechtspraak voor jongeren op jeugdsite Recht voor jou

27 juli 2007


Rechtswetenschap is een lastig vakgebied. Het is niet zo eenvoudig om een efficiënte zoekstrategie los te laten op de vele bronnen die het vakgebied rijk is. Het maakt niet zoveel uit of je zoekt in gedrukte werken, een Kluwer Knowledge Portal of websites als WetWegWijzer, Recht.nl of Rechtspraak.nl; voor de generalist is het sowieso een hele toer om de informatie die een klant zoekt boven water te krijgen.

Maar Rechtswetenschap is wel een vakgebied waarover mensen nog regelmatig vragen stellen, dat kun je niet van alle vakgebieden zeggen. Bij sommige kun je namelijk heel goed merken dat mensen de relevante informatie zelf op het web kunnen vinden en daarom minder snel geneigd zijn assistentie te vragen in een bibliotheek. Dat geldt veel minder voor Recht. Voor leken blijft het een informatielabyrint.

Kinderen heb ik nog maar zelden vragen horen stellen over wetgeving, jurisprudentie en wat dies meer zij. Je zou denken dat het onderwerp hen nauwelijks interesseert. Maar ook zij kunnen natuurlijk met recht te maken krijgen. Als hun ouders gaan scheiden bijvoorbeeld, als ze een taakstraf moeten doen, of als ze ten onrechte ontslagen worden.
Dat moet Rechtspraak.nl ook gedacht hebben toen ze de website Recht voor jou lieten bouwen. Het is een jeugdsite in Flash. Die site ziet er, bijna vanzelfsprekend, strak uit. Een kind ziet in één oogopslag wat er op de site te halen is.

Toch vraag ik mezelf af voor welke leeftijdsgroep deze site nu is gemaakt. De geboden informatie is wel heel erg summier. Goede links vind je er nauwelijks. Dat kun je goed zien als je de ‘drempels weg-variant‘ van de site bekijkt.
Zouden kinderen vaak terugkeren naar deze site? Misschien word ik gewoon te oud en moet ik niet zeuren. Het ziet er toch mooi uit? Nou dan!

@

3 Reacties

  1. Henk schreef:

    Dank voor de tip. Ik ga ‘m toevoegen aan de links op //www.guushuus.nl.

  2. Anoniem schreef:

    Leuke site
    Deze is vooral gericht op de algemene rechtsgang in Nederland. De concrete voorbeelden zijn vast wel bruikbaar en informatief. De site geeft vooral informatie over het proces.

    Hoe je wetten, jurisprudentie en parlementaire geschiedenis vindt komt niet aan bod en is voor deze doelgroep denk ik ook niet interessant. Leuk voor staatsinrichting.

    Gr. Anne

Reageer