clear

zoeken

search

Sterke staaltjes webdesign: flash sites

01 augustus 2006


Je hebt websites en websites. De meeste websites worden gemaakt in HTML, al dan niet uitgebreid met andere talen zoals Cascading Style Sheets, XML, enz. Nu is het niet zo interessant om hier in te gaan op de verschillende technieken en mogelijkheden (mijn kennis erover is vrij beperkt bovendien) maar het is wel van belang om te weten dat de echte gelikte sites vaak worden gemaakt met Flash. Een kort citaat van Wikipedia:

Flash is een computerprogramma, ontwikkeld door Macromedia (nu onderdeel van Adobe), waarmee animaties, korte filmpjes en webapplicaties (zoals spelletjes en gehele websites) gemaakt kunnen worden. Het wordt veel gebruikt om websites aan te kleden en voor reclame-uitingen bij websites, zogenaamde banners.

Vorige week keek ik eens op de site van een Middelburgs ‘Kaffee’ waar een oude chef van me jong en oud voorziet van eten, drinken en muziek. Hij had de site terloops genoemd maar de eerste aanblik maakte me meteen duidelijk dat hij de origineelste en grappigste site heeft van de Middelburgse Horeca. Wat een kleine investering niet vermag. Maar dat is dus een site gemaakt met Flash.

Een nadeel van Flash-sites is dat ze meestal even moeten laden voordat je ze kunt bekijken..maar dan heb je ook wat. Gisteren roofde ik uit de aanwinstenkast het boekje ‘Icons: Web Design Flash Sites‘, van Julius Wiedemann. En wat een prachtige websites worden daarin belicht!

Het begint al meteen met een verwijzing naar de site ‘The FWA: Web Awards at the cutting Edge‘. Het betreft hier een van de meest gelikte portalen die mijn ogen ooit hebben mogen aanschouwen. Wat een pracht, welk een praal!

Ter illustratie zomaar een paar voorbeelden uit het boekje:

AgencyNet Interactive: zelden zo multimediaal door een kantoor gecrossed!
Bob’s Cube: idem maar dan door een afzonderlijke kubus.

Corpse Bride: een prachtanimatie bij een film van Burton (met Depp natuurlijk). Laden duurt wat langer maar leidt je naar betovering.

Don’t click it: Kun jij het aan om niet te klikken? Fascinerend gebeuren, interessante achtergrondinformatie.

Heineken Innovators: Heerlijk Helder Hip!

Septime Création: Franse Frisheid.

Ik zou het hele boekje wel kunnen linken maar ik denk dat liefhebbers het beter kunnen opsnorren in de bibliotheek of boekhandel.

Flash is een genre apart maar wat je er ook van vindt: flash sites stijgen vaak ver boven de grauwe middelmaat uit…

@

12 Reacties

  1. Danniëlle schreef:

    En laat ik nu net gisteren (iets voor 12-en dus het was het nog dinsdag) een linkje plaatsen naar de flash website van de Parkstad bibliotheken (www.obparkstad.nl) die er dan wel gelikt uit ziet maar handig is anders. Al dat geflikker en ander ‘gedoe’ voordat je bij je eigen bibliotheek bent. Nee, vind er helemaal niets aan!

    Wel fijn om te weten dat ik niet de enige ben die ‘s nachts blogt al komt dat bij mij niet zo vaak voor 🙂

  2. Anoniem schreef:

    Haha, die genoemde website van dat Middelburgs Kaffee is wel leuk trouwens. Mocht ik ooit in Middelburg verzeild raken dan zal ik proberen om deze naam te onthouden…

    D.

  3. Tsja, voor sites die informatief willen zijn is flash een ander verhaal, dan moet je er voorzichtig mee omgaan…

    En dag, nacht, wat maakt het allemaal uit? Morgenochtend lekker uitslapen dankzij de avonddienst. Maar nu heb ik toch wel even zin om te strekken met een boekie…en dat is dan ook precies wat ik ga doen!

    E

  4. Robert schreef:

    Laat ik nu net een paar maanden geleden het boekje hebben gekocht in de museumwinkel van het Gemeentemuseum (Den Haag). Inderdaad worden er hele mooie sites belicht 🙂

    Flash is idd alleen wat minder handig voor informatieve sites. Voor dergelijke sites is er echter een nieuwe taal: AJAX. Zeg maar populair gezegd een combinatie van webtalen die databases kunnen aanroepen (PHP, ASP, etc.) en Javascript. Hiermee bv. gemakkelijk “realtime” informatie ophalen uit een database zonder dat je eerst op een knopje moet klikken waarmee je zou zeggen “zeg database, doe mij die en die data even”.

    Hierdoor kan je de geliktheid van Flash combineren met informatie. Heel handig voor sites die je vaak moet gebruiken. Voorbeelden van sites die AJAX gebruiken, zijn het alom vermaarde Google Maps, Writely en Flickr.

    Een artikeltje over AJAX staat op Usabilityweb.

    Greetz,

    Robert

  5. En vergeet netvibes niet ^^

  6. Robert schreef:

    Precies 😉 Het is erg handig, nu nog hopen dat Hyves de blogs in RSS-feeds aanbiedt en ik ben helemaal blij 🙂

  7. Ow ja Hyves…

    Ik zou wel eens een maandje willen aanwenden, alleen om accounts zbdigitaal op te zetten in al die toepassingen. Het komt er allemaal maar niet echt van….

    @

  8. Danniëlle schreef:

    @Robert: Weet jij dan misschien ook of die blogs in My Spaces (ja ja, zit gisteren herontdekt) via rss worden aangeboden? Dat vroeg ik me gisteren toevallig af en ik heb nog geen tijd gehad om er zelf naar te zoeken, daarom even op deze manier? 🙂

  9. Doen ze in de nieuwe live spaces wel

    //discoverspaces.live.com/

    E

  10. Robert schreef:

    @Danniële: De blogs in MySpace hebben een soort van RSS-feature, maar die is nogal k*t om te gebruiken.

  11. Anoniem schreef:

    @Robert: Ow, dat is duidelijke taal 🙂 Daar hoef ik dus niet aan te beginnen begrijp ik (vrouwen en techniek…)?

    D.

Reageer