clear

zoeken

search

Jacob Nielsen over weblogs en artikelen

10 juli 2007


Jacob Nielsen is een bekende meneer op het web. Een meneer die veel weet van ‘website usability’, de gebruiksvriendelijkheid van websites, zeg maar. Dat zijn eigen website (zie afbeelding) een lelijk onding is schijnt niets af te doen aan Nielsen’s reputatie.

Nu is het zo dat Nielsen regelmatig goede adviezen geeft. Hij is niet voor niets usability-goeroe geworden. Maar oom Jacob heeft het niet zo op met ‘web 2.0’ en claimde onlangs nog dat het nieuwe web de usability geen goed doet. Daar ben ik het persoonlijk niet mee eens natuurlijk. Integendeel.

Nu doet Nielsen opnieuw van zich spreken met een verhaal over blogposts versus artikelen. Een expert zou alleen lange artikelen moeten produceren. En dikke rapporten. Daarmee tergt hij weer allemaal andere grote meneren, zoals Scoble. Diens blog Scobleizer staat in Technorati op de 35e plaats van blogs waar het meest naar verwezen wordt.

Het is ook maar net hoe je het bekijkt. Als je als expert veel te melden hebt over een bepaald onderwerp, wordt je post vanzelf langer, of wijk je uit naar een ander medium. Nielsen heeft best een paar goede punten maar gaat hier voorbij aan vele positeve aspecten van bloggen. Aan Scoble’s opvattingen over conversaties bijvoorbeeld.

Een leuke strijd tussen die twee. Ik ben meteen nieuwsgierig als ik lees:

“Well, I wish I could tell you the truth about Jacob (he worked for me back in the 1990s at one of our conferences โ€” we never hired him again) but Steve Wozniak taught me to never say anything if I canโ€™t say something nice about someone.”

En Wozniak is ook al geen kleine jongen.

Zoveel mensen, zoveel opvattingen. Met het huidige informatieaanbod kun je altijd je gelijk halen. Er is altijd wel een onderzoek dat je mening ondersteunt.

En nu het toch gaat over Nielsen en onderzoeken: Nielsen Netratings (geen relatie met Jacob) gaat andere methoden hanteren voor het meten van internetverkeer. Eigenaardig dat ze daar dan nog steeds geen rss en persoonlijke startpagina’s in meenemen. Het ondersteunt wel weer de opvatting dat de pageview op sterven na dood is ๐Ÿ™‚

@

Reageer