clear

zoeken

search

De blogosphere wereldwijd en websitestatistieken via RSS (met Clicky)

22 januari 2007


Edelman heeft vorige week een rapport gepubliceerd over de mondiale blogosphere. A corporate guide to the Global Blogosphere (PDF) biedt aardige inzichten in de staat van het bloggen in verschillende landen. Nederland komt niet aan bod, maar België, Frankrijk en Duitsland bijvoorbeeld weer wel. Het interessantst vond ik de beschrijvingen van de Aziatische blogwereld. In Japan en Korea is bloggen groot. Heel groot zelfs. Maar bloggers daar gebruiken de tool vooral om hun gedachten vast te leggen, waar men in het Westen veelal blogt om een boodschap over te brengen.
Het rapport is vooral bedoeld om ondernemingen te informeren over de perspectieven van de blogosphere maar is juist daarom (zakelijk, overzichtelijk, informatief) interessant leesvoer. Ik heb het zelfs even uitgeprint.

Steven Rubel werkt ook voor Edelman en zijn weblog Micro Persuasion is behoorlijk invloedrijk.
Op zijn weblog vond ik afgelopen weekend een verwijzing naar Clicky, een tool om de bezoekersstatistieken van je website of weblog te meten.

Nu kun je jezelf afvragen wat het nut van het meten van statistieken nog is; de cijfers worden immers steeds minder betrouwbaar. De stelling de pageview is dood krijgt meer en meer aandacht. De cijfers van zbdigitaal kloppen vaak ook niet. Zo wordt al het bezoek vanuit de Zeeuwse Bibliotheek als een en dezelfde bezoeker gezien. En gisteren had ik opeens meer dan 700 pageviews. Op zondag! Wat bleek? Nadat ik in ‘watvindenwijover‘ de nieuwe importeerefunctie had benut, en mijn bookmarks uit Delicious had geïmporteerd, bezocht de zoekrobot van die site ‘s avonds al die afzonderlijke links. En die werden geteld als pageviews. Dan gaat het vrij hard ja.

Aan de andere kant weet je ook dat heel veel bloglezers blogs tot zich nemen via RSS-kanalen: van Startlog.nl tot Netvibes, van de Google reader tot Bloglines. Vaak worden posts ter plekke gelezen, dus zonder dat de pagina wordt geopend…en die worden dus weer niet meegeteld. Daar zijn ook wel weer oplossingen voor, zoals Feedburner, maar die heb ik pas relatief laat ontdekt.

Maar betrouwbaar of niet: de statistieken fascineren me omdat ik het erg leuk vind om te zien hoe je vindbaarheid in zoekmachines toeneemt en om te weten wanneer derden naar je blog verwijzen. Enig inzicht in de belangstelling voor bepaalde onderwerpen kan ook geen kwaad.
Nu heb ik eigenlijk al genoeg programmaatjes op de achtergrond lopen om deze informatie te verkrijgen maar de post van Rubel verleidde me toch tot registratie bij Clicky.

En ik moet Rubel gelijk geven: het programma is de moeite waard. Het is niet zo uitgbreid als bijvoorbeeld Google Analytics maar wel een stuk overzichtelijker. En het feit dat je alle cijfers via de RSS tot je kan nemen vind ik te gek. Nu hoef ik tenminste niet langer naar aparte pagina’s te surfen om de gegevens te zien. Relaxed!
In elke feed zie je direct waar iemand vandaan komt, welk besturingssysteem en browser worden gebruikt en wat iemand’s IP-adres is. Als je echt nieuwsgierig bent kun je daar direct ‘whois-info‘ over opvragen of doorklikken om de hele bezoeksessie te bekijken.

Een prachtige tool, kortom, voor de nieuwsgierige doch wat luiere bloggerts.
Leve RSS 🙂

@

5 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Big Brother Edwin is watching us! 🙂

  2. Quis custodiet ipsos custodes ^^

  3. Danniëlle schreef:

    Maar wat doe je nu precies met die gegevens? Laat je je schrijfsels daarvan afhangen? Of wordt het minder interessant als je bezoekerssaantal afneemt? Of verwijs je ook vaker naar anderen als zij naar jou verwijzen? Zo maar wat voorbeelden hoor.

    Ik vind het leuk om af en toe die statistieken te bekijken maar merk ook een behoorlijk verschil in bv. OneStat en Google Analytics. Die laatste vind ik leuk omdat je inderdaad kunt zien via welke zoekwoorden mensen op je weblog terechtkomen. Zo zag ik bij mij laatst als zoekterm ‘mooie billen’ ertussen staan. Tja… Oh ja, ik kom nu via mijn eigen site op deze site en surf met Flock, scheelt alweer een zoekactie 🙂

  4. Niet zoveel hoor, ik laat me er in ieder geval niet door leiden als het gaat om het onderwerpen, mijn toon, of verwijzingen. Ik schrijf doorgaans in een keer, zonder omzien….maar vind het wel leuk om een beetje te weten wie de lezers zijn, als is het maar een globale indruk.

    Het interessants eraan vind ik echter de inkomende links. Hoe zit je op een gegeven moment in Google of andere zoekmachines, op welke termen wordt je gevonden, ontwikkelt zich dat, leidt dat tot nieuwe bezoekers, enz.

Reageer